Annons

Sverige måste skaffa en Kina-strategi

Kinas infrastrukturinvesteringar i omvärlden fortsätter att skapa rubriker. I Sverige har debatten kretsat kring de nu avblåsta planerna på en djuphamn i Lysekil och intresset för att investera i en norsk-svensk höghastighetsbana. Frågan om hur vi ska förhålla oss till den typen av initiativ är komplex. Men oavsett vad man anser i enskilda fall kan vi konstatera att kineserna har gjort oss en tjänst genom att föra upp frågan på agendan.

MITTENS RIKE. Sverige har under kort tid uppvaktats av kinesiska investerare som har mötts av en upprörd debatt. För att inte nationalism och trångsynthet ska ta över måste regeringen utarbeta en tydlig strategi.
MITTENS RIKE. Sverige har under kort tid uppvaktats av kinesiska investerare som har mötts av en upprörd debatt. För att inte nationalism och trångsynthet ska ta över måste regeringen utarbeta en tydlig strategi.Bild:Maja Suslin/TT

För det är tydligt att regeringen hittills har stått handfallen. Det fungerar inte längre. Vi riskerar att förlora fler potentiella investerare som skräms bort av en vilseledd opinion. Sverige behöver anta en strategi för att hantera den här typen av initiativ – en medelväg som varken skadar oss säkerhetspolitiskt eller vårt goda rykte som handelsnation. 

Just den balansgången är också det svåra. Sverige behöver å ena sidan kinesernas investeringar och kapital, vilket de senaste årens positiva utveckling i Göteborgsregionen vittnar om. Samtidigt är president Xi Jinpings infrastruktursatsning, ”Belt and Road”-strategin (BRI), knappast något välgörenhetsprojekt utan innefattar sannolikt strategiska motiv. 

Men hur motiven ser ut vet vi ingenting om – även om man lätt kan tro motsatsen när man läser alarmistiska texter som diverse självutnämnda säkerhetspolitiska experter sprider om Kinas stundande världsherravälde. Dessa bidrar bara till att skapa onödig misstänksamhet mot allt som är kinesiskt. Som FOI-forskaren Jerker Hellström säger i Konflikt (SR 3/2) kan man inte ta för givet att alla kinesiska investeringar har politisk agenda bara för att Kommunistpartiet har förmågan att styra allt.

Det enda vi kan vara säkra på är att Kinas investeringspropåer lär fortsätta. Vårt geografiska läge gör oss till en naturlig hub för den arktiska sidenvägen som är den senaste delen av BRI, som går ut på att utnyttja de smältande isarna för att korta Kinas transportleder till Europa.

Ungefär hälften av EU-länderna har redan rättsliga möjligheter att stoppa investeringar från tredje land. I Storbritannien är regeringen just i färd med att införa en motsvarighet till USA:s granskningskommitté (CFIUS) för att bedöma investeringar ur ett nationellt säkerhetsperspektiv. Där handlar debatten främst om kärnkraft och möjligheten att inkludera en ”gyllene aktie” i framtida kärnkraftverk. Detta sedan ett statligt kinesiskt bolag tillåtits äga en tredjedel av det omtvistade Hinkley Point som ett franskt bolag ska bygga i England.

I Tyskland gäller att privata bolag i princip får köpas av vem som helst. Kineserna har utnyttjat detta – landet är tredje största investeraren i tysk industri i dag, vilket inte är populärt, framför allt av reciprocitetsskäl. På sistone har det exempelvis stormat kring att ett statligt kinesiskt bolag ska bygga en ny containerterminal i Hamburgs hamn. Stämmer veckans uppgifter om att Geely har köpt in sig i Daimler lär debatten åter ta fart.

Tyskarna saknar en granskningsprocess, men gör sitt bästa för att införa en sådan inom EU. Det har Sverige tydligt motsatt sig, vilket är bra. Så länge vi inte har samägd europeisk infrastruktur måste ägande och driftförhållanden förbli nationella angelägenheter.

På hemmaplan vore det positivt om regeringskansliet snarare än kommunpolitiker hade ansvar för att göra dessa bedömningar, vilket är fallet i dag. Det är också tanken med den utredning som försvarsminister Peter Hultqvist tillsatte efter Nord Stream-debatten förra året, som förväntas bli klar i april nästa år.

Men då krävs också att resurser satsas för att göra den interna bedömningsapparaten så grundlig som möjligt – att analytiker tillsätts som i samverkan med näringslivet kontinuerligt kan följa och bedöma utvecklingen i Kina. För det är som Kina-kännaren Frédéric Cho konstaterar: våra svenska storföretag är redan med på bollen när det gäller BRI och andra stora infrastrukturprojekt runt om i världen. De om några har erfarenhet av att analysera projekt och ställa villkor för att få delta (Sweden China Trade Council 5/2). Det borde regeringen dra nytta av.


Innehåll från AccountorAnnons

Life science-bolag behöver ha koll på sina siffror

Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.
Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.

Rätt ekonomisk information i rätt tid är viktigt inom Life Science för att dessa bolag ska kunna gå ut med denna till investerare och på marknaden. Noterade bolag har i tillägg specifika regler och rapporteringstider att följa. 

– Det är extra roligt att jobba med life science- och utvecklingsbolag just för att de är så intresserade av sina siffror, säger Malin Wikstrand, redovisningskonsult på Accountor. 

Malin Wikstrand sitter på Accountors Lundakontor i Medicon Village Science Park. Accountor har haft kontor där sedan 2012 då Medicon Village startade upp, idag en nätverksmiljö med 150 företag och organisationer med tillsammans 2200 medarbetare. Det är en intressant miljö att finnas i och Accountor har life science samt forsknings- och innovationsföretag härifrån som kunder. Hon tycker det är inspirerande att sitta nära kunder. 

– Det är roligt att man kan stöta på varandra, ta en kaffe eller lunch och lyssna på hur det går för deras projekt. Det är en häftig miljö att sitta i, säger Malin Wikstrand. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountors samarbete med Life Science-bolag. 

Börsnotering ställer fler krav

Malin Wikstrand tycker om att jobba med bolag som har tydliga rutiner. Att sätta upp rutiner och att arbeta helt digitalt är hennes vardag. Är bolagen börsnoterade har de fler krav på sin ekonomiska information och på transparens. 

– Det är roligt att vara med i den processen, säger Malin Wikstrand. 

Effektiviserar och professionaliserar

Ett bolag hon jobbar med, Pledpharma, noterades på Nasdaq förra året.  

– Sedan vi började jobba med Accountor har vi gått över från mycket manuell hantering av ekonomiarbetet till helt digitalt arbete. Utöver att digitaliseringen har effektiviserat ekonomiarbetet ger den också en skalbarhet. Vi kan växa utan något större merarbete. Arbetet flyter dessutom på obehindrat oavsett var i världen vi är samtidigt som vi samarbetar med Malin Wikstrand i Lund och Peter Einarsson, senior advisor på Accountor, i Stockholm, säger Yilmaz Mahshid, PhD, CFO på Pledpharma. Han fortsätter:

– Övergången till Nasdaq med rapportering enligt IFRS gör att det behöver vara bra kvalitet på rapporteringen samt att vi är mer pålästa då vi genomgår granskning från många håll. Processerna och arbetet inom ekonomi har professionaliserats till en helt annan nivå och Accountor har varit en del utav den professionaliseringen. 

Fakta Accountor 

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda, varav 270 konsulter på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i sju länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountor här. 

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?