Sverige måste ha fokus på vaccinet

LEDARE. Den svenska coronahanteringen har snabbt gått från att handla om frivillighet och folkvett till politisk vilja att visa handlingskraft. Gymnasier och högstadieskolor stängs ner från norr till söder och på söndagen trädde regeringens nya maktvapen, pandemilagen, i kraft.

VACCIN. Det är genom vaccin som både människoliv och näringar kan räddas.
VACCIN. Det är genom vaccin som både människoliv och näringar kan räddas.Foto:Mikael Fritzon/TT

Genom lagen har en rad rättsligt bindande regler införts som näringslivet är tvunget att förhålla sig till. Butiker, badhus, gym och andra sportanläggningar ska beräkna det maximala antalet tillåtna besökare i lokalerna så att varje person disponerar över 10 kvadratmeter. Om maxgränsen överskrids riskerar verksamheterna vite eller till och med nedstängning.

För en regering som brottas med coronaskandaler och låg auktoritet är denna maktuppvisning ett försök att återfå anseende. Men åtgärder som visar handlingskraft dämpar inte nödvändigtvis smittspridning. Regelskärpningarna är måhända effektiva för att minska trängseln inne i butikerna. I stället står människor tätt inpå varandra i köer som ringlar sig utanför ingångarna.

Problemet är att varken butiker eller gym driver smittan. Oavsett var människor befinner sig eller står någonstans så kommer smittspridningen att fortsätta om de mest grundläggande rekommendationerna inte efterlevs. Håll avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid minsta symptom.

Betydelsen av dessa regler understryks av Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. I Aktuellt (8/1) säger han att man misstar sig om man tror ”att man kan stänga ner affärer och få en väldigt stor effekt på smittspridningen”. Redan på regeringens presskonferens om pandemilagen påpekade han att frivillighet och det egna ansvaret fortsatt är avgörande för att dämpa smittspridningen. Oaktat den skarpa lagstiftningen.

Inte nog med att skolstängningar och regleringar av butiker är kraftfulla slag i luften. De tar dessutom utrymme från genuint viktiga politiska prioriteringar. Det är som att regeringen helt missat i vilket skede av pandemin vi befinner oss. Fokus borde inte vara på att stänga ned samhället, utan på hur vi återigen kan öppna upp.

I stället för att utöka sin makt borde regeringen utnyttja den för att påskynda takten i vaccineringen. Det är genom vaccin som både människoliv och näringar kan räddas. Enligt Riksbanken kan vinsten för den svenska ekonomin bli 25 miljarder kronor för varje månad som pandemin förkortas. Besparingarna i de offentliga finanserna beräknas till 20 miljarder.

I början av förra veckan hade 40.000 svenskar vaccinerats mot covid-19 enligt Läkemedelsverket. Det motsvarar 0,4 procent av Sveriges befolkning. I Danmark är siffran nära 2 procent. Likaså i Storbritannien, där man trots stor smittspridning prioriterar en omfattande vaccinering. Redan om drygt en månad ska brittisk vårdpersonal och riskgrupper vara vaccinerade. På måndagen öppnade sju vaccineringscentrum i landet. Bland annat ett fältsjukhus i London, en fotbollsarena i Bristol, en tennisklubb i Manchester och en racingbana i Epsom.

Som Storbritannien visar är möjligheterna enorma. I Sverige är målsättningen att alla vuxna ska ha erbjudits vaccin under första halvåret 2021. Frågan är om tillräckligt görs för att det ska uppnås så snabbt som möjligt. Flera regioner har valt att inte använda alla vaccindoser som de tilldelats. I stället har vaccin sparats till dos två. Detta trots att Folkhälsomyndigheten rekommenderar att allt vaccin används. Enligt Anders Tegnell finns det inget som pekar på att leveranser av vaccin skulle stanna av.

De organisationsproblem som sattes i blixtbelysning i samband med vårens testning får inte upprepas när Sverige ska vaccinera sin befolkning. Staten och regionerna behöver sätta upp en plan för hur den nuvarande vaccinationstakten ska skalas upp. Att snabbt lyckas stoppa smittspridningen, rädda liv och säkra tillväxt genom massvaccinering vore det yttersta beviset på svensk handlingskraft.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ArocellAnnons

AroCell växlar upp inför lansering i USA – tillsätter ny vd

AroCells vd Anders Hultman.
AroCells vd Anders Hultman.

Diagnostikbolaget AroCells blodtest ger värdefull information för behandling, prognos och uppföljning av cancerpatienter. Nu lägger företaget in en extra växel för att nå ett centralt mål – en lansering på den amerikanska marknaden. ”Vi befinner oss i en viktig fas”, säger Anders Hultman, nytillträdd vd. 

Den 11 januari i år tillträdde Anders Hultman, tidigare ekonomichef, som ny vd för det Uppsalabaserade diagnostikbolaget AroCell. De senaste två åren har Anders arbetat nära bolagets tidigare vd, Michael Brobjer, och är väl insatt i verksamheten. Nu ser han fram emot att leda AroCell till nästa nivå och stärka kommersialiseringen av deras blodtest TK 210 ELISA:

– Michael och jag har jobbat mycket nära varandra och jag är väl insatt och redo att ta bolaget till nästa nivå. Det ska bli fantastiskt roligt att driva bolaget framåt tillsammans med våra kompetenta kollegor, i enlighet med vår affärs- och marknadsstrategi, säger Anders Hultman. 

– Jag kommer att fortsätta arbeta i bolaget fram till sista april, med fullt fokus på vår lansering på den amerikanska marknaden. Därefter kommer jag att finnas tillgänglig som konsult. Det gör att förutsättningarna för en smidig, sömlös övergång till en ny vd är mycket bra, tillägger Michael Brobjer. 

Tidigt terapisvar för bröstcancer

AroCells teknologi används i det CE-märkta testet TK 210 ELISA som mäter koncentrationen av biomarkören TK1 i blodet. Bolagets har primärt fokuserat på tidigt terapisvar för bröstcancer vilket innebär att patienten – 48 timmar efter den andra cellgiftsbehandlingen – får veta om behandlingen har effekt eller inte. 

– Är behandlingen inte effektiv kan man snabbt avbryta den och patienten får då möjlighet att byta behandling. Det innebär ett minskat lidande för patienten samt att vårdgivaren inte behöver lägga resurser på verkningslösa behandlingar, säger Michael Brobjer. 

Läs mer om AroCell TK 210 ELISA 

Enkelt och användarvänligt blodtest

En serieproduktion av ELISA-testet finns på plats, redo för klinisk användning i Europa, och bolaget har haft ett antal leveranser sedan start. Parallellt arbetar AroCell med att visa kliniska nyttan av att mäta TK1 inom andra cancerformer, bland annat vid behandling mot prostatacancer. 

–  Det som gör oss unika på marknaden är att vi tillhandahåller en produkt som genom ett enkelt blodprov kan följa cancerns utveckling – detta till skillnad mot biopsi eller mer invasiva ingrepp. Testet kräver ingen ytterligare utrustning och vi arbetar aktivt med att göra vår produkt så användarvänlig som möjligt, säger Anders Hultman. 

Introduktion på den amerikansk marknaden

Ett avgörande steg för AroCell under 2021 är introduktionen på den amerikanska marknaden. De finns i dag på den amerikanska marknaden för ”Research Use Only”, men går deras 510(k)-ansökan igenom får de även möjlighet att sälja sin produkt mot den kliniska marknaden. Det är en viktig milstolpe för bolaget, då det också öppnar dörrar för kommersialisering i andra delar av världen.

– Arbetet för att förbereda oss för en lansering på den amerikanska marknaden pågår för fullt. Med vd-bytet kommer Michaels resurser blir än mer tillgängliga för detta. Nu kan vi verkligen accelerera och kraftsamla i våra marknadsförberedelser, avslutar Anders Hultman.

Om AroCell

AroCell utvecklar och säljer tester för prognos, behandling och uppföljning av cancer. Testet

AroCell TK 210 ELISA är CE-märkt och kan användas för att erhålla tidigt terapisvar vid behandling av bröstcancer. Det ger värdefull information som kan hjälpa kliniker att optimera behandlingsstrategier och prognostisera risken för återkommande tumörsjukdom vid monitorering och uppföljning av patienten. Läs mer här!

Mer från Arocell

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arocell och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?