Hoppa till innehållet

Annons

Sverige måste ha fokus på vaccinet

LEDARE. Den svenska coronahanteringen har snabbt gått från att handla om frivillighet och folkvett till politisk vilja att visa handlingskraft. Gymnasier och högstadieskolor stängs ner från norr till söder och på söndagen trädde regeringens nya maktvapen, pandemilagen, i kraft.

VACCIN. Det är genom vaccin som både människoliv och näringar kan räddas.
VACCIN. Det är genom vaccin som både människoliv och näringar kan räddas.Foto: Mikael Fritzon/TT

Genom lagen har en rad rättsligt bindande regler införts som näringslivet är tvunget att förhålla sig till. Butiker, badhus, gym och andra sportanläggningar ska beräkna det maximala antalet tillåtna besökare i lokalerna så att varje person disponerar över 10 kvadratmeter. Om maxgränsen överskrids riskerar verksamheterna vite eller till och med nedstängning.

För en regering som brottas med coronaskandaler och låg auktoritet är denna maktuppvisning ett försök att återfå anseende. Men åtgärder som visar handlingskraft dämpar inte nödvändigtvis smittspridning. Regelskärpningarna är måhända effektiva för att minska trängseln inne i butikerna. I stället står människor tätt inpå varandra i köer som ringlar sig utanför ingångarna.

Problemet är att varken butiker eller gym driver smittan. Oavsett var människor befinner sig eller står någonstans så kommer smittspridningen att fortsätta om de mest grundläggande rekommendationerna inte efterlevs. Håll avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid minsta symptom.

Betydelsen av dessa regler understryks av Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. I Aktuellt (8/1) säger han att man misstar sig om man tror ”att man kan stänga ner affärer och få en väldigt stor effekt på smittspridningen”. Redan på regeringens presskonferens om pandemilagen påpekade han att frivillighet och det egna ansvaret fortsatt är avgörande för att dämpa smittspridningen. Oaktat den skarpa lagstiftningen.

Inte nog med att skolstängningar och regleringar av butiker är kraftfulla slag i luften. De tar dessutom utrymme från genuint viktiga politiska prioriteringar. Det är som att regeringen helt missat i vilket skede av pandemin vi befinner oss. Fokus borde inte vara på att stänga ned samhället, utan på hur vi återigen kan öppna upp.

I stället för att utöka sin makt borde regeringen utnyttja den för att påskynda takten i vaccineringen. Det är genom vaccin som både människoliv och näringar kan räddas. Enligt Riksbanken kan vinsten för den svenska ekonomin bli 25 miljarder kronor för varje månad som pandemin förkortas. Besparingarna i de offentliga finanserna beräknas till 20 miljarder.

I början av förra veckan hade 40.000 svenskar vaccinerats mot covid-19 enligt Läkemedelsverket. Det motsvarar 0,4 procent av Sveriges befolkning. I Danmark är siffran nära 2 procent. Likaså i Storbritannien, där man trots stor smittspridning prioriterar en omfattande vaccinering. Redan om drygt en månad ska brittisk vårdpersonal och riskgrupper vara vaccinerade. På måndagen öppnade sju vaccineringscentrum i landet. Bland annat ett fältsjukhus i London, en fotbollsarena i Bristol, en tennisklubb i Manchester och en racingbana i Epsom.

Som Storbritannien visar är möjligheterna enorma. I Sverige är målsättningen att alla vuxna ska ha erbjudits vaccin under första halvåret 2021. Frågan är om tillräckligt görs för att det ska uppnås så snabbt som möjligt. Flera regioner har valt att inte använda alla vaccindoser som de tilldelats. I stället har vaccin sparats till dos två. Detta trots att Folkhälsomyndigheten rekommenderar att allt vaccin används. Enligt Anders Tegnell finns det inget som pekar på att leveranser av vaccin skulle stanna av.

De organisationsproblem som sattes i blixtbelysning i samband med vårens testning får inte upprepas när Sverige ska vaccinera sin befolkning. Staten och regionerna behöver sätta upp en plan för hur den nuvarande vaccinationstakten ska skalas upp. Att snabbt lyckas stoppa smittspridningen, rädda liv och säkra tillväxt genom massvaccinering vore det yttersta beviset på svensk handlingskraft.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera