1515

Sverige har en roll att spela för Storbritannien

LEDARE. Brexit har, högst förväntat, inte blivit en succé för Storbritannien. Den brittiska ledningen vet detta och vill därför förhandla om skilsmässovillkoren, vilket har föranlett huvudbry i både London och Bryssel. Och än i dag försiggår en slags obduktion av brexitkampanjen, för att se om brexitörerna verkligen förstår vad de ställt till med samt att deras metoder – lögner, bland annat – var skamliga. Särskilt uppmärksammade har BBC:s intervjuer med Dominic Cummings, premiärminister Boris Johnsons tidigare chefsrådgivare och kampanjchef för ”Vote Leave”-kampanjen, blivit. Cummings arroganta svansföring passar sällsynt dåligt när han frågas ut om de medvetna lögner och konspirationsteorier hans kampanj förfäktade för att vinna folkomröstningen.

GRÄNS. Efter brexit sattes det återigen upp en gräns mellan Irland och Nordirland och där framför allt tulltjänstemännen haft fullt upp med att kolla transporterna som passerar EU:s yttre gräns, vilken numera går mellan just Irland och Nordirland.
GRÄNS. Efter brexit sattes det återigen upp en gräns mellan Irland och Nordirland och där framför allt tulltjänstemännen haft fullt upp med att kolla transporterna som passerar EU:s yttre gräns, vilken numera går mellan just Irland och Nordirland.Foto:Peter Morrison

Även i Bryssel är brexit fortfarande ett känsligt ämne. Relationerna mellan EU-ledningen och den brittiska regeringen är kyliga. Den senaste konfliktpunkten är Nordirland och gränsen mot Irland, vilken var uppenbar för samtliga inblandade att de inte hade löst när väl Storbritannien faktiskt lämnade EU-gemenskapen. Storbritannien vill nu omförhandla handelsvillkoren och tullarna som berör den irländska ön. Det har även funnits andra svåra bråk, som över fiskerirättigheter, coronavaccin och angående den fria rörlighet för arbete och studier mellan EU och Storbritannien som skulle bestå även efter brexit.

Faktum är att Storbritannien behöver EU mer än det omvända, och många EU-diplomater klagar på de brittiska representanternas otrevliga tonläge och översitteri. Vilket inte direkt talar för att EU ska gå Storbritannien till mötes, åtminstone inte på ett sådant sätt som gör London nöjda.

Detta är däremot inte något positivt. Faktum är nämligen också att Storbritannien trots allt är viktiga för EU och dess medlemsländer. Och inte bara som en ekonomisk relation. Som en partner inom kultur, akademi, försvars- och säkerhetspolitik, export och import samt de stora frågorna rörande den liberaldemokratiska världsordningen.

Här kan Sverige spela en viktig roll. Storbritannien kommer att behålla sitt internationella inflytande – de är en del av G7, har en permanent plats i FN:s säkerhetsråd och det spekuleras i att nästa generalsekretare för Nato kan bli en britt. Men vad gäller relationen till EU behöver de goda vänner på insidan. Det uppdraget bör Sverige åta sig.


Innehåll från AJ ProdukterAnnons

Trendspaning: Kontorets roll som mötesplats ökar

Ökad flexibilitet kommer sannolikt att prägla framtidens arbetsplatser. När kontoret går från arbetsplats till att också bli mer av mötesplats ställs krav på att utveckla och ta fram möbler som matchar våra nya behov.

Möbler som får dig att må bra 

Att jobba mer mobilt med hjälp av digital teknik är inget nytt. Det är en utveckling som pågått länge, men som det senaste året har tagit ett stort steg framåt. Samtidigt spås kontoret en viktig roll även framöver, men på ett annat sätt än tidigare. 

Många värderar kontoret mer som mötesplats i dag och allt fler företag fokuserar på det sociala och kreativa samspelet genom att satsa på trivsamma arbetsytor bortom skrivbordet. Fåtöljer och soffor med ljudisolerade sidor är exempel på hur man kan skapa ett rum i rummet. Det handlar helt enkelt om att forma en plats som får människor och idéer att växa - där du känner dig välkommen, bekväm och inspirerad. 

– Precis som när man inreder sitt hem tillsammans med familjen ska man inreda kontoret tillsammans med medarbetarna. Det ska vara representativt för gäster, funktionellt för medarbetarna samt med mysfaktor för avslappnat möte och umgänge, säger Sebastian Dell Uva, designer vid AJ Produkter.

Han menar att det är dags att släppa det invanda och utforska nya sätt att jobba där inredningen skapar förutsättningarna för rummets olika funktioner. Ett exempel på en innovativ möbel i AJ Produkters sortiment är en ny fåtölj och soffa med USB-uttag i armstödet, så att man kan ladda sin mobil och läsplatta där man sitter.

Lockar fram nya idéer

Med en bra trådlös uppkoppling är du fri att arbeta var som helst på kontoret. Det betyder att du och dina kollegor kan ha ett möte i en soffgrupp likväl som runt konferensbordet – allt för att kunna tänka fritt och locka fram nya idéer. 

Rätt inredning kan också bidra till att öka såväl kreativitet som effektivitet och vår förmåga att samarbeta. Det innebär att vi kommer att se andra typer av arbetsmöbler i framtiden. Möbler som hjälper dig att tänka och ladda om. Med färger och former som både gör dig glad och får dig att må bra på jobbet.

– Jag tror på olika typer av flexibla konstellationer som förenklar rörelse och skapar nya möjligheter för användaren i sitt arbete i rummet. Människan är inte statisk och därför bör inte arbetsplatsen heller vara det. Det kommer bli enklare för användaren att individanpassa sitt arbete i rummet på egen hand, säger Sebastian Dell Uva.

Loungemöbler

Ett konkret exempel är loungemöbler som är anpassade för att skapa en behaglig känsla. Lounge syftar på ett område vars syfte är att erbjuda avkoppling, till exempel i foajén till ett hotell. Men i dag finns ett stort utbud för olika miljöer som exempelvis kontor. 

Möbler som får dig att må bra 

 

 

Mer från AJ Produkter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AJ Produkter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?