1515
Annons

Sverige har en roll att spela för Storbritannien

LEDARE. Brexit har, högst förväntat, inte blivit en succé för Storbritannien. Den brittiska ledningen vet detta och vill därför förhandla om skilsmässovillkoren, vilket har föranlett huvudbry i både London och Bryssel. Och än i dag försiggår en slags obduktion av brexitkampanjen, för att se om brexitörerna verkligen förstår vad de ställt till med samt att deras metoder – lögner, bland annat – var skamliga. Särskilt uppmärksammade har BBC:s intervjuer med Dominic Cummings, premiärminister Boris Johnsons tidigare chefsrådgivare och kampanjchef för ”Vote Leave”-kampanjen, blivit. Cummings arroganta svansföring passar sällsynt dåligt när han frågas ut om de medvetna lögner och konspirationsteorier hans kampanj förfäktade för att vinna folkomröstningen.

GRÄNS. Efter brexit sattes det återigen upp en gräns mellan Irland och Nordirland och där framför allt tulltjänstemännen haft fullt upp med att kolla transporterna som passerar EU:s yttre gräns, vilken numera går mellan just Irland och Nordirland.
GRÄNS. Efter brexit sattes det återigen upp en gräns mellan Irland och Nordirland och där framför allt tulltjänstemännen haft fullt upp med att kolla transporterna som passerar EU:s yttre gräns, vilken numera går mellan just Irland och Nordirland.Foto:Peter Morrison

Även i Bryssel är brexit fortfarande ett känsligt ämne. Relationerna mellan EU-ledningen och den brittiska regeringen är kyliga. Den senaste konfliktpunkten är Nordirland och gränsen mot Irland, vilken var uppenbar för samtliga inblandade att de inte hade löst när väl Storbritannien faktiskt lämnade EU-gemenskapen. Storbritannien vill nu omförhandla handelsvillkoren och tullarna som berör den irländska ön. Det har även funnits andra svåra bråk, som över fiskerirättigheter, coronavaccin och angående den fria rörlighet för arbete och studier mellan EU och Storbritannien som skulle bestå även efter brexit.

Faktum är att Storbritannien behöver EU mer än det omvända, och många EU-diplomater klagar på de brittiska representanternas otrevliga tonläge och översitteri. Vilket inte direkt talar för att EU ska gå Storbritannien till mötes, åtminstone inte på ett sådant sätt som gör London nöjda.

Detta är däremot inte något positivt. Faktum är nämligen också att Storbritannien trots allt är viktiga för EU och dess medlemsländer. Och inte bara som en ekonomisk relation. Som en partner inom kultur, akademi, försvars- och säkerhetspolitik, export och import samt de stora frågorna rörande den liberaldemokratiska världsordningen.

Här kan Sverige spela en viktig roll. Storbritannien kommer att behålla sitt internationella inflytande – de är en del av G7, har en permanent plats i FN:s säkerhetsråd och det spekuleras i att nästa generalsekretare för Nato kan bli en britt. Men vad gäller relationen till EU behöver de goda vänner på insidan. Det uppdraget bör Sverige åta sig.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Till slut möts våldsspiralen av riktig politik

Fyra skjutningar I Södertälje på åtta dagar.  Två döda. En invånare säger till SVT att hon inte ens går ut med soporna fast klockan bara är fem på eftermiddagen.

Foto:Christine Olsson

De fyra partierna i det vinnande regeringsunderlaget gör nu upp om sitt politiska program. Centralt i denna förhandling är kriminalpolitiken.

Skillnaden mot regeringsuppgörelsen 2019 är stor. Kriminalpolitiken satte inte något som helst avtryck i Januariavtalet, men mycket tid i förhandlingarna ägnades åt för många väljare perifera ämnen som skogspolitik, strandskydd och fri hyressättning. Detta trots att gängvåld och skjutningar var ett akut problem även då, låt vara att det har eskalerat ännu mer sedan dess. Löfvenregeringen tillsatte ”gängsamtal” med oppositionen för att komma överens om åtgärder mot den grova brottsligheten. Men regeringen bestämde att Sverigedemokraterna inte fick vara med (enligt inrikesminister Mikael Damberg därför att SD har ”en annan värdegrund” och en ”för grund förklaringsmodell”). Sedan havererade samtalen.

Eftersom de fyra partierna på högersidan i huvudsak har en likartad syn på brottsbekämpningen finns flera åtgärder som kan genomföras, som har betydelse för medborgarnas trygghet. 

En sådan är möjligheten till anonyma vittnen. I dag är ett stort antal grova våldsbrott ouppklarade eftersom det helt saknas avgörande vittnesmål. Det är rimligt att pröva denna möjlighet i ett läge då många allvarliga brott inte kan utredas, och förändringen efterfrågas av polis och åklagare. Att lämna ett offentligt vittnesmål om allvarlig kriminalitet är otänkbart för många personer.

Visitationszoner är en annan betydelsefull åtgärd. I debatten har det framställts som om sådana zoner skulle hota rättssäkerheten, och man frammanar bilden av en trakasserande poliskår som gör livet svårt för vanligt folk.

Men det är tvärtom, det handlar om att vanligt folk ska känna sig trygga. Tanken är att man ska kunna räkna med att beväpnade människor inte finns i det aktuella området, eftersom polisen har rätt att genom stickprovskontroller, alltså utan specifik misstanke, genomföra kontroller.

Till saken hör att i Danmark, som har visitationszoner sedan nästan 20 år, är det inte tillåtet att söka efter annat än just vapen.

När invånare i en utsatt stadsdel ber om trygghet måste politiken svara upp mot det. Att så långt det är möjligt säkerställa att människor inte är beväpnade är en del av samhällskontraktet.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera