Sverige bör stå på sig mot Danmark

LEDARE. Den svenska regeringen måste ställa sig frågan varför danska regeringen öppnar för en delning av Postnord just nu.

Foto:Karin Wesslén/TT

Det förlustdrabbade Postnord är nu en fråga på högsta politiska nivå. Danmark utreder en delning av bolaget. Pressad av Postnords vd som vill spara i Sverige håller näringsminister Ibrahim Baylan emot: ”Vi ska ha postgång över hela vårt land. Det är ett samhällsuppdrag och så måste det fortsatt vara”. Även den svenska regeringen tillsätter en postutredning, men inte med det uttryckliga uppdraget att utvärdera en klyvning av bolaget. 

Historiskt har brevutbärning varit en lönsam affär, vinsterna från tätorter täckte kostnaderna för glesbygden, men den tiden är över. Det är en internationell trend. Paketleveranser ökar, men där är konkurrensen hård och marginalerna små. Därför får många länders postverksamheter statsstöd, det gäller bland annat Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Belgien, och Sveriges affärspartner i Postnord, Danmark. Danska posten mottog 2018 1,5 miljarder kronor. 

Trots stödet går den danska postverksamheten med så stora förluster, 3 miljarder kronor på tre år, att de svenska vinsterna raderas ut. Det retar förstås svenskarna. Men de vet också att skälet till att Danmark blöder är att där skickas nästan inga brev längre, och den utvecklingen kommer även hit, men det har tagit lite längre tid.

Så länge den svenska verksamheten tjänar pengar är det dock svårt att motivera Sverige att dra ned utdelningstakten till upp till var tredje dag senast i sommar, vilket Postnords vd Annemarie Gardshol har bett svenska regeringen om. Bolagets intressen står mot nationens.

Och ännu tio år efter fusionen känns drömmen om en digital nordisk vinstmaskin långt borta. Därför är det mest rationellt att dela upp Postnord igen. Defusionera en feltänkt affär där nationella intressen krockar. Men näringsminister Ibrahim Baylan och digitaliseringsminister Anders Ygeman gör rätt i att försöka vinna tid. Tajmingen är inte oväsentlig.

Sverige har varit med och burit stora danska förluster. Om prognosen är att även den svenska omställningen kommer kosta miljarder är det inte optimalt att lösa upp banden inför dessa kostnader.

Danskarna är tuffa förhandlare. Det var så de fick 50 procent av rösterna när bolaget bildades, trots att de bara stod för 40 procent av intäkterna. Man bör fråga sig varför Danmark, som i dag utgör belastningen, nu vill dela bolaget?


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?