Annons

Sverige bör stå på sig mot Danmark

LEDARE. Den svenska regeringen måste ställa sig frågan varför danska regeringen öppnar för en delning av Postnord just nu.

Foto:Karin Wesslén/TT

Det förlustdrabbade Postnord är nu en fråga på högsta politiska nivå. Danmark utreder en delning av bolaget. Pressad av Postnords vd som vill spara i Sverige håller näringsminister Ibrahim Baylan emot: ”Vi ska ha postgång över hela vårt land. Det är ett samhällsuppdrag och så måste det fortsatt vara”. Även den svenska regeringen tillsätter en postutredning, men inte med det uttryckliga uppdraget att utvärdera en klyvning av bolaget. 

Historiskt har brevutbärning varit en lönsam affär, vinsterna från tätorter täckte kostnaderna för glesbygden, men den tiden är över. Det är en internationell trend. Paketleveranser ökar, men där är konkurrensen hård och marginalerna små. Därför får många länders postverksamheter statsstöd, det gäller bland annat Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Belgien, och Sveriges affärspartner i Postnord, Danmark. Danska posten mottog 2018 1,5 miljarder kronor. 

Trots stödet går den danska postverksamheten med så stora förluster, 3 miljarder kronor på tre år, att de svenska vinsterna raderas ut. Det retar förstås svenskarna. Men de vet också att skälet till att Danmark blöder är att där skickas nästan inga brev längre, och den utvecklingen kommer även hit, men det har tagit lite längre tid.

Så länge den svenska verksamheten tjänar pengar är det dock svårt att motivera Sverige att dra ned utdelningstakten till upp till var tredje dag senast i sommar, vilket Postnords vd Annemarie Gardshol har bett svenska regeringen om. Bolagets intressen står mot nationens.

Och ännu tio år efter fusionen känns drömmen om en digital nordisk vinstmaskin långt borta. Därför är det mest rationellt att dela upp Postnord igen. Defusionera en feltänkt affär där nationella intressen krockar. Men näringsminister Ibrahim Baylan och digitaliseringsminister Anders Ygeman gör rätt i att försöka vinna tid. Tajmingen är inte oväsentlig.

Sverige har varit med och burit stora danska förluster. Om prognosen är att även den svenska omställningen kommer kosta miljarder är det inte optimalt att lösa upp banden inför dessa kostnader.

Danskarna är tuffa förhandlare. Det var så de fick 50 procent av rösterna när bolaget bildades, trots att de bara stod för 40 procent av intäkterna. Man bör fråga sig varför Danmark, som i dag utgör belastningen, nu vill dela bolaget?

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera