ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Sverige bör markera hårdare mot Kina

  • Sveriges utrikesminister Margot Wallström. Foto: Stina Stjernkvist/TT

LEDARE. Kinas diplomatiska agerande i förhållande till Sverige blir allt mindre diplomatiskt.

Det senaste inslaget är det möte Sveriges Kina-ambassadör Anna Lindstedt höll på Sheraton i Stockholm i slutet av januari. Inbjudna var några kinesiska affärsmän och den fängslade förläggaren Gui Minhais dotter Angela Gui, samt en del kulturpersonligheter som sinologen Cecilia Lindqvist, som dock avvek ganska snabbt. 

De kinesiska affärsmännen försökte pressa Angela Gui att sluta tala med medier om sin far om hon vill se honom fri. Männen följde efter henne, även till toaletten.

UD sade sig först inte känna till mötet alls, men ändrade sig sedan till att de som arbetar med fallet Gui Minhai inte var informerade. Nu utreder Säpo om ambassadören, som kallats hem, agerat egenmäktigt vid förhandling med främmande makt. Oavsett vem som visste vad så är mötet en operation som gått snett från svensk sida. 

Mest anmärkningsvärt är dock Kinas agerande. Detta är tredje gången på kort tid som Kina utövar påtryckningar mot svenska medborgare och institutioner och samtidigt sprider falska nyheter. I början av september gjorde ambassaden ett stort nummer av att ett par turister avvisades från ett hotell de vägrade lämna trots att de inte bokat rum. 

Ambassaden lade upp en text om att de drabbats av svensk polisbrutalitet och att polisen skulle straffas. Kinesiska turister varnades för att resa hit. Ett anonymt twitterkonto spred nyheten om den svenska polisbrutaliteten över världen. Inget tydde dock på att polisen gjort fel.

Kina utövade också påtryckningar mot SVT i samband med att satirprogrammet ”Svenska Nyheter” sändes i höstas. Det kinesiska utrikesdepartementet lämnade då in en formell protest till UD. ”Programledarens kommentarer är fulla av fördomar och provokationer mot Kina... Den kinesiska sidan uppmanar SVT:s anställda att omedelbart vidta åtgärder för att eliminera de negativa effekterna. Vi förbehåller oss rätten att vidta ytterligare åtgärder.” Så sa talespersonen för kinesiska utrikesdepartementet i ett uttalande i september. 

Ambassaden lägger på sin hemsida kontinuerligt upp ”tillrättalägganden” och pekar ut individer när svenska medier publicerat något misshagligt. På sidan står också att ”Kina är en självständig stat...låter sig inte längre mobbas och styras av västerländska makter”. Men det duger inte att som stormakt, om än nybliven, hänvisa till nära 100 år gamla koloniala försyndelser begångna av andra länder. Sverige var för övrigt det första västlandet som etablerade diplomatiska relationer med Kina, 1950.

Kina har investerat mycket kapital här de senaste åren. Det ska dess ledning inte tolka som att svenska staten är mutbar. Svensk ekonomi bygger på att självständiga privata företag säljer tjänster, produkter och verksamheter till den som betalar bäst. Politiskt är den svenska linjen att handel gynnar relationer, och öppenheten gäller även illiberala demokratier och diktaturer. 

Men utrikesminister Margot Wallström bör vara väldigt tydlig med att Sverige inte böjer sig för politiska hot och påtryckningar. Inte från Kina när de vill att vi ska sluta tala om frigivning av svenska medborgare som sitter fängslade där. Och inte från någon annan i liknande ärende. Det går inte att köpa vår lojalitet, varken med investeringar eller aggression. Tvärtom försämras relationerna av den kinesiska ambassadens agerande.

Oppositionen gör rätt i att kräva klarhet i vad UD visste. Om Margot Wallström orkestrerade mötet, eller sanktionerade det, bör hon avgå.

Oppositionen bör samtidigt driva på arbetet med att hårdare markera var gränserna går mellan legitim diplomati och att utmana de grundlagsfästa svenska fri- och rättigheterna. Kina får inte på några villkor tillåtas underminera demokratin på svensk mark.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies