ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Sverige bör försvara sin plats inom spel

  • Foto: STEPHEN PINGRY

LEDARE. Sverige är ett attraktivt kluster i en bransch där 2,5 miljarder spelare globalt spenderade 135 miljarder dollar 2018. Det säger en del om potentialen.

En vinstvarning från den finska spelutvecklaren Rovio, som står bakom succén Angry Birds, sänkte aktien med 23 procent i den inledande handeln på torsdagsmorgonen. Bolaget, som noterades 2017, har sedan dess haft en stökig utveckling. Beroendet av ett varumärke gör att risken är hög, även om optimisterna menar att Angry Birds kan leva vidare och utvecklas på samma sätt som exempelvis Disneys Musse Pigg har gjort.

Branschen är fortfarande ganska ny ur ett investerarperspektiv, och kan vara svår att analysera. Men den lockar eftersom tillväxten är hög. Rapporten Spelutvecklarindex 2019, som släpptes i går torsdag, visar att omsättningen i sektorn steg med 40 procent förra året. Antalet anställda steg med 14 procent till 7 921, varav 5 317 i Sverige. Det är ungefär lika många som antalet restauranganställda i Malmö. Det skulle kunna vara många fler anställda i Sverige, som är något av spelutvecklarnas ”Magic Kingdom” men det är svårt att hitta rätt personer.

Entreprenörsandan har inte heller avtagit, antalet bolag ökar kraftigt, till 382 år 2018, mot 170 för tre år sedan. Många av dem är därför små och ägs av grundarna. Drygt hälften går med vinst.

I statistiken ingår svenskregistrerade bolag, vilket även innefattar ett tiotal utlandsägda, som Microsoft-ägda Mojang, som är branschens mest lönsamma aktör. Sverige är ett attraktivt kluster i en bransch där 2,5 miljarder spelare globalt spenderade 135 miljarder dollar 2018. Det säger en del om potentialen.

Och det talar för att man inte utan vidare ska släppa i väg kontrollen över den här branschen till utländska storföretag som Microsoft och Tencent. Även svenska spelutvecklare kan växa med förvärv. Det har den största svenska aktören, noterade THQ, gjort de senaste åren och på så sätt nått en omsättning på 4 miljarder kronor och över 1 000 anställda. En positiv nyhet är att av de 38 investeringar och förvärv som genomfördes 2018 var svenska bolag köpare i 28 fall.

Branschen attraherar både enskilda investerare, som Hexagons vd Ola Rollén, och institutioner. Båda sorterna behövs. Svenska placerare bör ta vara på den unika position svenska bolag har i branschen, trots att vi är ett litet land. Låt oss inte spela bort den.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer