Sverige bör försvara sin plats inom spel

LEDARE. Sverige är ett attraktivt kluster i en bransch där 2,5 miljarder spelare globalt spenderade 135 miljarder dollar 2018. Det säger en del om potentialen.

En vinstvarning från den finska spelutvecklaren Rovio, som står bakom succén Angry Birds, sänkte aktien med 23 procent i den inledande handeln på torsdagsmorgonen. Bolaget, som noterades 2017, har sedan dess haft en stökig utveckling. Beroendet av ett varumärke gör att risken är hög, även om optimisterna menar att Angry Birds kan leva vidare och utvecklas på samma sätt som exempelvis Disneys Musse Pigg har gjort.

Branschen är fortfarande ganska ny ur ett investerarperspektiv, och kan vara svår att analysera. Men den lockar eftersom tillväxten är hög. Rapporten Spelutvecklarindex 2019, som släpptes i går torsdag, visar att omsättningen i sektorn steg med 40 procent förra året. Antalet anställda steg med 14 procent till 7 921, varav 5 317 i Sverige. Det är ungefär lika många som antalet restauranganställda i Malmö. Det skulle kunna vara många fler anställda i Sverige, som är något av spelutvecklarnas ”Magic Kingdom” men det är svårt att hitta rätt personer.

Entreprenörsandan har inte heller avtagit, antalet bolag ökar kraftigt, till 382 år 2018, mot 170 för tre år sedan. Många av dem är därför små och ägs av grundarna. Drygt hälften går med vinst.

I statistiken ingår svenskregistrerade bolag, vilket även innefattar ett tiotal utlandsägda, som Microsoft-ägda Mojang, som är branschens mest lönsamma aktör. Sverige är ett attraktivt kluster i en bransch där 2,5 miljarder spelare globalt spenderade 135 miljarder dollar 2018. Det säger en del om potentialen.

Och det talar för att man inte utan vidare ska släppa i väg kontrollen över den här branschen till utländska storföretag som Microsoft och Tencent. Även svenska spelutvecklare kan växa med förvärv. Det har den största svenska aktören, noterade THQ, gjort de senaste åren och på så sätt nått en omsättning på 4 miljarder kronor och över 1 000 anställda. En positiv nyhet är att av de 38 investeringar och förvärv som genomfördes 2018 var svenska bolag köpare i 28 fall.

Branschen attraherar både enskilda investerare, som Hexagons vd Ola Rollén, och institutioner. Båda sorterna behövs. Svenska placerare bör ta vara på den unika position svenska bolag har i branschen, trots att vi är ett litet land. Låt oss inte spela bort den.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?