1515
Annons

Sverige bör följa EU:s råd om Huawei

LEDARE. PTS anklagas från flera håll för sitt beslut att utesluta kinesiska Huawei och ZTE från 5g-uppbyggnaden. De bör lyssna på invändningarna.

Foto:LISA JOHANSSON/TT

Ericssons vd Börje Ekholm har tagit bladet från munnen. Fram till nu har han uttalat sig oerhört försiktigt om Post- och telestyrelsens (PTS) beslut att stoppa 5g-operatörer som använder Huawei.

I en intervju häromdagen med kinesiska sajten 21st Century Business Herald ska ha Ekholm sagt ”Vi tycker att detta är dåligt, så vi välkomnar också att Huawei och operatören Tre ifrågasätter detta beslut.” En annan sajt utvecklar citatet ytterligare med rubriken: ”Ericssons vd: Stöd Huawei, ZTE och ifrågasätt Sveriges orättvisa förbud”. Enligt Ericsson citeras Ekholm missvisande. 

Men i en intervju med Financial Times (18/11) har han tydligt flyttat fram sin position genom att slå fast att PTS beslut ”har avvikit från EU:s guide för säker 5g-utbyggnad”. Han förklarar att trots att Ericsson konkurrerar med Huawei så samarbetar de vad gäller industristandard, och det samarbetet är viktigt att bibehålla. Det är också ett mål för EU, för enkelhet och funktionalitet.

Börje Ekholm får stöd av Viviane Reding, tidigare EU-kommissionär, i en intervju i Di (18/11). Hon menar att ”verktygslådan för 5g” gör skillnad på kritiska och icke-kritiska delar av nätverken och att den distinktionen saknades i Sverige, där Huawei och ZTE stängs av helt från alla delar av 5g och ska monteras bort från 3g och 4g. Reding anser att det är ett avsteg från unionens rättsprinciper att utesluta företag baserat på deras nationalitet.

EU-guiden beskriver vikten av att ”bibehålla en diversifierad och hållbar 5g leverantörskedja” och inte göra sig beroende av några få. Det blir svårare om det bara finns två stora leverantörer i västvärlden, Ericsson och Nokia. 

Samtidigt bör man se att riskerna inte bara ligger i valet av 5g-leverantör, utan även hos operatören och i det faktum att de nya nätverken är mer omfattande och mer decentraliserade, och därmed är risken för yttre sabotage större än i de gamla 3g och 4g.

Börje Ekholm har sin agenda, han vill inte att Ericsson straffas av PTS beslut genom att uteslutas från kinesiska uppdrag. Och varje land måste göra sina säkerhetsöverväganden. Man bör dock komma ihåg att EU handlar om fred, handel och samarbete även utanför regionens gränser. Inte isolering. Ericsson och Huawei behöver varandra.


Innehåll från FortumAnnons

Kraften som driver omställningen

Vi är mitt inne i en omställning. För att kunna stoppa klimatförändringarna krävs en övergång från fossil energi till fossilfri el. Detta kan låta som ett enkelt mål, men i själva verket innebär elektrifiering en enorm förändring i hur vi producerar och konsumerar energi. Med ett brinnande krig i Europa har det också blivit tydligt att det finns en säkerhetspolitisk dimension i omställningen.

– EU-länderna får 70 procent av sin energi från fossila bränslen – och globalt sett har vi precis hamnat under 80-procentsstrecket. I Norden är siffran betydligt lägre tack vare våra historiska satsningar på vatten-, kärn- och bioenergi. Men vårt beroende av fossila bränslen är fortsatt stort, framför allt inom transport- och industrisektorerna. Att ersätta all denna energi med ren el innebär att vi nästan måste fördubbla mängden el vi producerar till år 2040 – och det bara i de nordiska länderna, berättar Anton Steen, chef för Fortums samhällskontakter i Sverige.

En minskning av utsläppen har många fler fördelar utöver att hantera klimatförändringarna. En växande andel egen fossilfri elproduktion minskar även den påverkan geopolitiska händelser kan ha på energiförsörjningen. Men det finns utmaningar.

Utmaningen – en säker tillgång till el till en rimlig kostnad, med en acceptabel miljöpåverkan

Ökar produktionskapaciteten av väderberoende sol- och vindkraft måste vi samtidigt upprätthålla och stärka leveranssäkerheten – i form av vattenkraft, kärnkraft eller biogas – som kan användas för att snabbt anpassa elproduktionen oberoende av vädret. -Södra Sverige är ett bra exempel på vad som händer när systemet inte längre är balanserat. På tio år har effektbalansen försämrats med 70 procent och under 2021 betalade konsumenterna där 35 miljarder kronor mer för sin el jämfört med om priset varit detsamma som i norra Sverige, berättar Anton Steen. 

En hållbar värld händer inte bara, vi skapar den.

Ska vi klara omställningen av svensk industri och transportsektorn behöver vi skapa ett energisystem som gör det möjligt. Helt enkelt ett välbalanserat, flexibelt och fossilfritt energisystem för alla – idag och i framtiden. 

Läs mer om Fortum här!

 

 

Mer från Fortum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?