Annons

Sverige bör följa EU:s råd om Huawei

LEDARE. PTS anklagas från flera håll för sitt beslut att utesluta kinesiska Huawei och ZTE från 5g-uppbyggnaden. De bör lyssna på invändningarna.

Foto:LISA JOHANSSON/TT

Ericssons vd Börje Ekholm har tagit bladet från munnen. Fram till nu har han uttalat sig oerhört försiktigt om Post- och telestyrelsens (PTS) beslut att stoppa 5g-operatörer som använder Huawei.

I en intervju häromdagen med kinesiska sajten 21st Century Business Herald ska ha Ekholm sagt ”Vi tycker att detta är dåligt, så vi välkomnar också att Huawei och operatören Tre ifrågasätter detta beslut.” En annan sajt utvecklar citatet ytterligare med rubriken: ”Ericssons vd: Stöd Huawei, ZTE och ifrågasätt Sveriges orättvisa förbud”. Enligt Ericsson citeras Ekholm missvisande. 

Men i en intervju med Financial Times (18/11) har han tydligt flyttat fram sin position genom att slå fast att PTS beslut ”har avvikit från EU:s guide för säker 5g-utbyggnad”. Han förklarar att trots att Ericsson konkurrerar med Huawei så samarbetar de vad gäller industristandard, och det samarbetet är viktigt att bibehålla. Det är också ett mål för EU, för enkelhet och funktionalitet.

Börje Ekholm får stöd av Viviane Reding, tidigare EU-kommissionär, i en intervju i Di (18/11). Hon menar att ”verktygslådan för 5g” gör skillnad på kritiska och icke-kritiska delar av nätverken och att den distinktionen saknades i Sverige, där Huawei och ZTE stängs av helt från alla delar av 5g och ska monteras bort från 3g och 4g. Reding anser att det är ett avsteg från unionens rättsprinciper att utesluta företag baserat på deras nationalitet.

EU-guiden beskriver vikten av att ”bibehålla en diversifierad och hållbar 5g leverantörskedja” och inte göra sig beroende av några få. Det blir svårare om det bara finns två stora leverantörer i västvärlden, Ericsson och Nokia. 

Samtidigt bör man se att riskerna inte bara ligger i valet av 5g-leverantör, utan även hos operatören och i det faktum att de nya nätverken är mer omfattande och mer decentraliserade, och därmed är risken för yttre sabotage större än i de gamla 3g och 4g.

Börje Ekholm har sin agenda, han vill inte att Ericsson straffas av PTS beslut genom att uteslutas från kinesiska uppdrag. Och varje land måste göra sina säkerhetsöverväganden. Man bör dock komma ihåg att EU handlar om fred, handel och samarbete även utanför regionens gränser. Inte isolering. Ericsson och Huawei behöver varandra.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?