Hoppa till innehållet

Annons

Sverige bör följa EU:s råd om Huawei

LEDARE. PTS anklagas från flera håll för sitt beslut att utesluta kinesiska Huawei och ZTE från 5g-uppbyggnaden. De bör lyssna på invändningarna.

Foto: LISA JOHANSSON/TT

Ericssons vd Börje Ekholm har tagit bladet från munnen. Fram till nu har han uttalat sig oerhört försiktigt om Post- och telestyrelsens (PTS) beslut att stoppa 5g-operatörer som använder Huawei.

I en intervju häromdagen med kinesiska sajten 21st Century Business Herald ska ha Ekholm sagt ”Vi tycker att detta är dåligt, så vi välkomnar också att Huawei och operatören Tre ifrågasätter detta beslut.” En annan sajt utvecklar citatet ytterligare med rubriken: ”Ericssons vd: Stöd Huawei, ZTE och ifrågasätt Sveriges orättvisa förbud”. Enligt Ericsson citeras Ekholm missvisande. 

Men i en intervju med Financial Times (18/11) har han tydligt flyttat fram sin position genom att slå fast att PTS beslut ”har avvikit från EU:s guide för säker 5g-utbyggnad”. Han förklarar att trots att Ericsson konkurrerar med Huawei så samarbetar de vad gäller industristandard, och det samarbetet är viktigt att bibehålla. Det är också ett mål för EU, för enkelhet och funktionalitet.

Börje Ekholm får stöd av Viviane Reding, tidigare EU-kommissionär, i en intervju i Di (18/11). Hon menar att ”verktygslådan för 5g” gör skillnad på kritiska och icke-kritiska delar av nätverken och att den distinktionen saknades i Sverige, där Huawei och ZTE stängs av helt från alla delar av 5g och ska monteras bort från 3g och 4g. Reding anser att det är ett avsteg från unionens rättsprinciper att utesluta företag baserat på deras nationalitet.

EU-guiden beskriver vikten av att ”bibehålla en diversifierad och hållbar 5g leverantörskedja” och inte göra sig beroende av några få. Det blir svårare om det bara finns två stora leverantörer i västvärlden, Ericsson och Nokia. 

Samtidigt bör man se att riskerna inte bara ligger i valet av 5g-leverantör, utan även hos operatören och i det faktum att de nya nätverken är mer omfattande och mer decentraliserade, och därmed är risken för yttre sabotage större än i de gamla 3g och 4g.

Börje Ekholm har sin agenda, han vill inte att Ericsson straffas av PTS beslut genom att uteslutas från kinesiska uppdrag. Och varje land måste göra sina säkerhetsöverväganden. Man bör dock komma ihåg att EU handlar om fred, handel och samarbete även utanför regionens gränser. Inte isolering. Ericsson och Huawei behöver varandra.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera