Annons

Sverige behöver en ledare som ger hopp

LEDARE. Tillväxtens värsta fiende, pessimismen, har slagit rot. För att rycka upp den måste regeringen börja se framåt.

Foto:Adam Ihse/TT

AB Volvos vd Martin Lundstedt presenterade på torsdagen en stark rapport som slog förväntningarna för första kvartalet. Men investerarnas fokus ligger inte på första kvartalet, utan på vad ledningen tror om framtiden. Här är Martin Lundstedts besked inte särskilt optimistiska. I stället ber han politiker och myndigheter om hjälp att skapa en plan för att återstarta aktiviteten i samhället. De bör lyssna noga.

Vi befinner oss i den svåraste lågkonjunkturen i modern tid. Den är inte ett utslag av normala svängningar, spekulation, felinvesteringar, överbelåning eller finanskris. Den är artificiellt skapad av historiska politiska beslut som fattats för att begränsa en pandemi. Världens regeringar har i olika utsträckning infört utegångsförbud, näringsförbud, visst exportförbud och stängt respektive lands gränser, vilket gjort att ekonomin krymper. Men få politiker talar om vägen ut. 

Tillväxtens värsta fiende, pessimismen, har därför slagit rot. På torsdagen presenterade Konjunkturinstitutet sin konfidensindikator, Barometern, där företag siffersätter sina förväntningar för de närmaste tre månaderna. Normalläget är 100, och aprilsiffran landade på rekordlåga 58,6, att jämföra med 92,5 i mars. Värst är det inom tjänstesektorn (47,8).

Samtidigt halverades i april det tyska inköpschefsindexet, där allt över 50 är förväntan om tillväxt, till 17,1, att jämföra med 35 i mars. EU:s samlade index landade på 13,5. Bägge talen är rekordlåga, lägre än under finanskrisen. Det är i detta kompakta mörker Martin Lundstedt och övriga företag har att orientera. 

Lundstedt försöker inte pressa politiker till ogenomtänkta beslut. Industrin tar människors hälsa på lika stort allvar som alla andra. Men det finns en önskan att politiker, institutioner och myndigheter ska arbeta tillsammans med företagen så att produktionen på ett, för medarbetarna säkert sätt, kan komma igång igen innan en stor del av underleverantörerna slagits ut för alltid. 

Vid torsdagens rapport vädjade Lundstedt om ett politiskt ledarskap ”Jag välkomnar att regeringen tar täten och andra organisationer bjuds in”. Med tanke på de stora industribolagens beroende av långa kedjor av underleverantörer i olika länder, AB Volvo har 6000, krävs även en internationell samordning.

Återkomsten beror helt på köparnas framtidstro. Det enda som kan få dem på bättre humör är signaler om att aktiviteten ökar igen, så att det blir rationellt att investera i produkter och tjänster. Flera länder lättar nu försiktigt på restriktioner. Men politiker i alla länder behöver skaffa sig ett mer långsiktigt förhållningssätt, de måste förlika sig med tanken att detta virus är här för att stanna en tid. Utegångsförbud och undantagstillstånd kan inte förlängas i månader. Då blir de ekonomiska, samhälleliga och personliga skadorna oöverskådliga.

Under pandemin har stödet ökat rejält både för Stefan Löfven och hans parti. I den senaste Novus/SVT-mätningen steg S med 4,8 procentenheter till 30,1 procent. De stora förlorarna var SD och L. Även övriga EU följer ett historiskt mönster där stödet för sittande regeringar ökar i kris, därför att det då bara är dem medborgarna kan sätta sitt hopp till. 

Men detta kommer S inte att kunna leva så länge på. Framför allt inte som Löfven inte har utvecklats tillräckligt som ledare. Han är inte i närheten av att vara en landsfader, utan är mer som en bister magister. En ledare måste kunna ge hopp, så att medborgarna vågar drömma om en framtid, försöker överträffa sig själva, ta risk och skapa något. För att få hopp har vi under denna pandemi hittills fått förlita oss på kungligheter. De visar kärlek, uppmanar medborgarna att hålla ut, och törs tala om en framtid, med den brittiska drottning Elizabeths ord: ”We’ll meet again”. Det är fantastiskt, men det räcker inte. Kungligheter kan inte ersätta politiker. Sverige behöver en regering som inte är fast i den pågående krisen, utan även kan leda mot framtiden.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?