Annons

Svenskarna behöver sina nya kapitalister

LEDARE. Den svenska modellen med historiskt små inkomstskillnader utmanas när framgångsrika företagare tjänar stora belopp. Men det är inget nollsummespel.

Foto:SÖREN ANDERSSON / TT

I går onsdag skrev Di om de enorma börsvärden som riskkapitalisterna på EQT har belönats med. Det påminner om Spotify när 11 miljarder noteras för huvudpersonen Conni Jonsson och 100 miljarder för de 25 största delägarna.

Hisnande belopp som kan ändras dramatiskt.

De sticker i ögonen i ett land där jämlikheten sedan länge är en del av identiteten och alla barn ska ha samma villkor när de växer upp. Men det handlar inte om något system där den ene får det sämre om den andre får det bättre. Tvärtom ökar ju intäkterna för det svenska skattesystemet när nya framgångsrika entreprenörer lyckas rida på den globala vågen av omvandling och ekonomisk tillväxt. 

Allt har en bakgrund och ett sammanhang. Sett i ett globalt perspektiv är dessa nya skillnader mycket svåra att göra något åt. För svenska politiker gäller att göra de justeringar som går, när det gäller utbildning, bostäder och liknande. Och se till att de lyckosamma på EQT och andra gör allt de kan för att bädda för minskade klimatrisker och inkluderande näringsliv. 

Någon alternativ väg bjuds inte, bara om vi alla är beredda att avstå från ökat välstånd och möjligheten att lyfta ytterligare hundratals miljoner i världen ur fattigdom, det många demonstrerade för på det röda 1960-talet.

De nya svenska entreprenörernas och särskilt EQT:s nya rikedomar hänger ihop med ett tidigare svenskt ägar- och jämlikhetsexperiment. Höga skatter på ägande och låga på bolag bäddade för att så gott som all kraft lades på snabbt växande redan etablerade exportföretag. 

När dessa företag tvingades att strukturera om för att överleva blev svenska företagsledare experter på internationella strukturaffärer, och familjen Wallenberg kändisar på världens industriscen, trots att de inte hade några egna pengar, bara makt som de förvaltade i ett system där få andra fick komma fram. Inkomstskillnaderna var små. Ytterst rationaliserade svenska storföretag bort arbeten i hemlandet medan politikerna expanderade den offentliga sektorn. Den modellen var ohållbar. 

När krigshärjade länder kommit ikapp, avregleringarna fått fart och människor orkade spara gick det inte längre. Svensk ekonomi öppnades och ett nytt omfattande fondsparande tog för sig på den urvattnade ägarmarknaden. Sverige blev ett eldorado för alla som arbetade åt fonder. 

Till de som tjänat allra mest hörde tidigt riskkapitalisterna. De erbjöd strukturomvandling som förvaltarna av de stora fonderna inte haft möjlighet att utöva, eftersom de hela tiden måste vara beredda på att spararna flyttar sina pengar. Därmed kunde de rida globaliseringsvågen, dessutom med hög belåning (del i affärsidén) och till ständigt lägre ränta. Hävstången har varit makalös. Först i Sverige och sedan ute i världen.

Allra bäst förutsättningar fick EQT eftersom de hade tillgång till Wallenbergsfärens företagsledare och det utländska kontaktnät som byggts upp när konkurrensen om makten var liten. Att Conni Jonsson för 15 år sedan tackade nej till att bli vd på Wallenbergs Investor för att arbeta vidare med EQT är fullt begripligt i dag. Nu är han en av Sveriges nya kapitalister.

Riskkapitalister, och andra nya mellanhänder, är egentligen inte ägare, eftersom de inte tar egen risk. I stället är de en sorts extremt välavlönade konsulter åt världens sparare. Och till sist är det kanske bara rollen som seniorkonsult som återstår för den åldrande västvärlden, när Sydostasien och Afrika rycker fram och världens sparare står för pengarna.

Det är inte alls säkert att svenskarna på EQT kommer att få lika bra förspänt i fortsättningen. I ett näringsliv under förändring flyttar kunskaper snabbt. Konkurrensen från asiatiska och afrikanska entreprenörer hårdnar. I en värld av ökad misstro kan det bli krig och elände. Då brukar förmögenheter ryka.

Ju längre svenska politiker och väljare kan hålla avundsjukan i schack desto fler affärer får riskkapitalisterna göra till fördel för ett litet land med en promille av jordens arbetande. 

 


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Sund AffärsbyråAnnons

Sund Affärsbyrå erbjuder affärsjuridiska tjänster med långsiktighet och trygghet i fokus

Fr.v: Tomas Öberg, Peter Rangemo, Bo Svensson.
Fr.v: Tomas Öberg, Peter Rangemo, Bo Svensson.

Med 40 års spetskompetens inom såväl skatterätt, arvsfrågor och bolagsbildning som förvaltning, likvidationer och fusioner är Sund Affärsbyrå den självklara partnern och rådgivaren inom affärsjuridik och affärsutveckling. I sina affärsområden stöttar byrån kunderna med trygga och långsiktiga helhetslösningar.

När Stockholmsbaserade Sund Affärsbyrå startades 1980 var det med huvudsaklig inriktning på skatterätt, men under de gångna decennierna har företaget både haft en kraftig tillväxt och vidareutvecklat sin verksamhet. Bo Svensson, VD, är övertygad om att den tydliga framgången har sin grund i att man i alla situationer utgår från vilka möjligheter som finns, snarare än vilka problem som kunden står inför. 

– Vi är proaktiva och inleder med att granska kundens förutsättningar utifrån deras synvinkel och potential. Utifrån den granskningen drar vi slutsatser om hur vi kan skapa bästa möjliga lösning för kunden. Detta arbetssätt skiljer oss från många andra affärsjuridiska byråer som fokuserar på problemen.

”Den digitala affärsbyrån”

Ett digitalt förhållningssätt fordrar flexibla och progressiva arbetsmetoder för att hålla sig uppdaterad på den tekniska och digitala utvecklingen. Sund Affärsbyrå excellerar redan inom detta område, något som den rådande Coronakrisen har gett ett tydligt kvitto på. 

– Vi har länge arbetat digitalt och vi kallar oss till och med för ”den digitala affärsbyrån”. Inte nog med att det förenklar för kunden, utan det innebär snabbare och effektivare processer även för oss.  I nuläget sköter vi exempelvis nästintill alla våra kunders deklarationer och årsredovisningar digitalt, berättar skattekonsulten Peter Rangemo.

Trygghet genom hela resan

Det som i synnerhet utmärker Sund Affärsbyrå är dock deras höga kompetens. Byråns ekonomitjänster underlättar både i det dagliga ekonomiarbetet och i redovisnings- och bokslutssammanhang. Tack vare djupa kunskaper om sekretessen i kombination med flera decenniers expertis inom skatteområdet är byrån van vid att upprätta och kontrollera deklarationer och skatteupplägg. Bo Svensson konstaterar att det i förlängningen handlar om konstruktiv samverkan och om att vara en pålitlig affärspartner som kunderna kan känna sig trygga med genom hela sin affärsresa. 

– Många av de kunder vi började samarbeta med för 40 år sedan har vi med oss än idag. Vi utvecklas sida vid sida, tack vare vår förståelse för deras verksamhet. Det innebär att vi kontinuerligt bidrar till att stärka deras tillväxt och lönsamhet.

Unika affärslösningar

Under åren har Sund Affärsbyrå hanterat allt från att upprätta bouppteckningar och förvalta bolag till hundratals likvidationer och fusioner. Planerna för framtiden är att växa med tio till femton procent per år för att fortsätta vara en given samarbetspartner till, i synnerhet, små och mellanstora företag. 

– Många unga företag saknar kompetensen som krävs för att med rätt förutsättningar driva sin affärsutveckling. Varje bolag är unikt och våra affärslösningar utgår från dessa specifika förutsättningar för att bidra till att skapa eller vidareutveckla produkter och tjänster. Sund Affärsbyrå är en helhetslösning, avslutar redovisningsansvarig Tomas Öberg.

Läs mer om Sund Affärsbyrå

Fakta om Sund Affärsbyrå

Sund Affärsbyrå är en pålitlig affärspartner som ser kundens möjligheter och har deras långsiktiga affärsutveckling i fokus. Genom kompetent och anpassad rådgivning inom ekonomi och affärsjuridik skapar byrån trygghet för uppdragsgivarna i deras affärsutveckling. 

 

Mer från Sund Affärsbyrå

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sund Affärsbyrå och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?