1515

Svensk industri återhämtar sig trots pandemi

LEDARE. Flaskhalsar är sannolikt största hotet mot den pågående återhämtningen i industrin.

Foto:Adam Ihse/TT

Rapportsäsongen hittills indikerar att återhämtningen i industrin är stabil, både utomlands och i Sverige. Det visar inte minst AB Volvos rapport på torsdagen som var bättre än väntat, vid lunchtid hade aktien stigit med 3,5 procent. 

Förra årets globala BNP-fall på 4,3 procent härrör främst från våren. Återhämtningen inleddes för många industrier, som AB Volvo, redan under sommaren. Handeln har också kommit tillbaka mycket starkare än de flesta trodde var möjligt och Världshandelsorganisationen WTO har löpande fått revidera sina prognoser. I oktober förväntade man sig ett fall på 9,2 procent 2020, men utfallet landade till slut på minus 5,3 procent där det är tjänsterna som tynger. Som en jämförelse är det mindre än hälften av raset 2009 i samband med finanskrisen. 

I år väntas världshandeln stiga med 8 procent, och 2022 med 4 procent. De svenska industriföretagen ser ut att stå starka, även om börsen reagerar lite olika utifrån förväntningar, och sänkte exempelvis SKF. Som ett av Sveriges största industribolag tjänar Volvo på många sätt som en spegel av utvecklingen i industrin.

*Lastbilarna går starkt, delvis av ett uppdämt behov och en stark fraktmarknad, medan bussarna som bland annat används i turism, har det tuffare. Efterfrågan på anläggningsmaskiner är god och drivs av Kina.

*Omställningen till el realiseras. Volvo slutför affären med konkurrenten Daimler Trucks och köper in sig i tyskens bränslecellbolag. Eldrivna lastbilar och bussar finns i produktion och volymen ska successivt öka. I år introduceras tre modeller tunga helt eldrivna lastbilar. Volvo Anläggningsmaskiner bygger en testanläggning för helelektriska, automatiserade fjärrstyrda maskiner.

*Det största hotet är att återhämtningen är så stark att infrastrukturen inte hänger med. Det saknas exempelvis halvledare, vilket drabbar fordonsindustrin hårt och tvingar fram produktionsstopp. Shipping är en flaskhals och priserna är rekordhöga. 

AB Volvos bolagsstämma fastslog också utdelningsförslaget, 6 kronor per aktie samt ytterligare 9 kronor per aktie i extrautdelning. Därmed är ordningen återställd efter olika diskussioner om utdelningsförbud och begränsningar. Nu bör de flesta stöd vara avvecklade så att återhämtningen blir långsiktigt hållbar.


Innehåll från AccountorAnnons

Så hinner fastighetsägare med all vårens administration

Det är tufft för fastighetsägare att hinna med våren, en stor administrativ puckel. Och en utmaning att ha personal med rätt kompetens. Då är det smidigt att lägga över arbetet på experter som arbetar heltid med detta.

Vi har pratat med Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor, som hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet.

 - Många fastighetsbolag ska vara klara med sin årshantering redan det första kvartalet eller senast sista juni. Och det är inte samma arbete som görs på hösten hos ett fastighetsbolag som man gör på våren med årshantering och konsolideringar. Det är arbete som kräver en helt annan kompetens, säger Anna.

Det går att spara mycket pengar för ett fastighetsbolag på att göra rätt, oavsett om det gäller ränteavdragsbegränsningar, moms, att skatteoptimera fastigheterna eller Inkomstskattprocessen.

- Det går oftast inte att motivera att ha en momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist inhouse hos ett fastighetsbolag. Men på Accountor har vi det. Jag och mina kollegor arbetar dessutom bara med detta och vi är därför vassare än om man är allmänkunnig inom ekonomi. Det kommer ständigt nya regler och uppdateringar t ex inom momsområdet och det är vårt jobb att vara uppdaterade och se till att våra kunder använder reglerna så det är förmånligt för dem, fortsätter Anna.

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Läs mer om Accountors tjänster här.  

Accountor ligger i framkant inom mycket, även gällande automatisering och flöden. De ser över att man arbetar effektivt med sin ekonomi.

- Även hos företag som tycker att de är ganska digitala och har en effektiv process så har jag sett att vi kan göra stor skillnad genom att effektivisera ytterligare. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de bästa systemen och de effektivaste processerna – när vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt samma läge som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens hos oss och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som har tufft att hinna med årshanteringen nu på våren så vill jag bara säga: lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan ni ägna er åt annat, avslutar Anna. 

Om Accountor:

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?