Annons

Dags för ett misstroende mot Strandhäll

LEDARE. KU bör gå till botten med frågan om varför Begler sparkades.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Det är, och bör vara, kontroversiellt att sparka generaldirektören vid en självständig statlig myndighet. Det har socialförsäkringsminister Annika Strandhäll fått erfara. Nu har två tidigare toppchefer för Försäkringskassan skrivit ett öppet brev till Konstitutionsutskottet (KU) där de anklagar ministern för lögn.

Brevet publicerades på tisdagen, samma dag som KU diskuterade om Strandhäll agerat felaktigt när hon för ett år sedan lät dåvarande generaldirektören för Försäkringskassan Ann-Marie Begler sluta i förtid. En generaldirektörs förordnande är normalt sex år, Begler fick gå efter mindre än tre år. Dessutom under ett valår, vilket generaldirektören själv tolkade som orsaken. ”De politiska vindarna blåser” sa hon, som hela tiden sagt att hon fick sparken.

Men när Annika Strandhäll offentliggjorde avgången framförde hon ingen kritik mot Begler. ”Det uppdrag hon fick för tre år sedan har hon utfört väl och hon har hanterat de utmaningar som mött henne. Men vi är också på det klara från regeringens sida att vi behöver något annat inför framtiden.”

Liberalernas gruppledare i riksdagen Christer Nylander KU-anmälde då Strandhäll eftersom han ansåg att Begler tvingats bort i strid med lagen om offentlig anställning, LOA. Den säger att förflyttning kan ske om det är ”påkallat av organisatoriska skäl eller annars nödvändigt av hänsyn till myndighetens bästa”. Förflyttning som verkställs omedelbart, som Beglers, kan bara bli aktuell om det finns ”synnerliga skäl”. De särskilda kraven ska försvåra för regeringen att lägga sig i det löpande arbetet. Ministerstyre.

När Strandhäll frågades ut i KU den 25 april i år hade hon ändrat sin version. Begler hade fått gå därför att hon inte skötte sitt uppdrag vid Försäkringskassan. Ministern fortsatte även att, i strid med Begler, hävda att omplaceringen skett i samförstånd. 

Allt pekar på att Annika Strandhäll antingen har ljugit för KU, vilket är mycket allvarligt, eller vid pressträffen för ett år sedan. Detta påpekas i det öppna brev som Adriana Lender, tidigare generaldirektör för Försäkringskassan, och Eva Nordqvist, tidigare rättschef vid myndigheten, skickat till KU. 

Saken är illa skött. Särskilt i ljuset av att Stefan Löfven och hans regering ständigt talar om hur demokratin vittrar i Polen och Ungern för att deras regeringar otillbörligt försöker styra myndigheter.

Oppositionen bör väcka misstroendevotum mot Annika Strandhäll.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?