Restriktionerna för umgänge har skärpts rejält. Skälet är att den andra vågen av pandemin har nått Sverige, antalet insjuknade, intagna för intensivvård och även antalet döda har ökat igen. Men Sverige är ännu inte i närheten av vårens tal. Och ser man till överdödligheten (antal döda jämfört med historiska tal, vilket är bästa sättet att förstå dödligheten i Covid19) som var hög i våras, så finns det ingen alls sedan ett par månader.
Tvärtom har dödligheten från slutet av juni till och med oktober legat under snittet 2015-2019. Ändå ska vi självklart även fortsatt vara mycket försiktiga. Jobba hemma, stanna hemma vid symtom, hålla avstånd och inte träffas i större grupper, såvida inte deltagarna har antikroppar (vilket allt fler har).
Fakta tyder också på att de flesta svenskar tar ansvar. Annars skulle inte bio, butiker, restauranger, hotell, kultur- och sportevenemang gå på knäna. Det finns inget skäl att skälla på folk. Anekdotiska berättelser om ansvarslöst uteliv är just anekdotiska. Och när vi ser människor i samvaro vet vi inte om de kanske redan har varit sjuka. När det gäller ekonomisk tillväxt följer Sverige ungefär samma rörelse som jämförbara länder, men med mindre skarpa svängningar. Kurvan speglar att vi har begränsat våra liv, men inte stängt ner helt.
Nästa vecka ska myndigheterna berätta hur de ser på julresor. De bör inte begränsa rörelsefriheten, det går inte att motivera utifrån läget. Däremot bör de rekommendera egen bil, och instruera flyg, tåg och bussar så att folk kan hålla avstånd. Redan gällande restriktioner innebär att det inte blir barhäng i staden eller ”after ski” i fjällen. Det är bra. Men att vara ute i friska luften, åka skidor och bo i stuga bör inte stigmatiseras. För ingen ska tro att om vi stannar hemma i jul så kan vi snart återvända till våra tidigare liv. Experterna räknar med att detta virus återkommer i olika former under lång tid.
Planen är att vaccinering av vårdpersonal och särskilt sårbara inleds i vår. Men för allmänheten kommer vaccinet inte vara tillgängligt förrän i höst någon gång, det bedömer Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström (Di Weekend 27/11). Därför krävs ett långsiktigt förhållningssätt till smittriskerna och restriktionerna.