1515
Annons

Stoppa inte resorna i julens tid

LEDARE. Experter räknar med att vi får leva med det nya viruset en längre tid. Det är ett viktigt skäl att inte införa drakoniska livsrestriktioner.

Restriktionerna för umgänge har skärpts rejält. Skälet är att den andra vågen av pandemin har nått Sverige, antalet insjuknade, intagna för intensivvård och även antalet döda har ökat igen. Men Sverige är ännu inte i närheten av vårens tal. Och ser man till överdödligheten (antal döda jämfört med historiska tal, vilket är bästa sättet att förstå dödligheten i Covid19) som var hög i våras, så finns det ingen alls sedan ett par månader.

Tvärtom har dödligheten från slutet av juni till och med oktober legat under snittet 2015-2019. Ändå ska vi självklart även fortsatt vara mycket försiktiga. Jobba hemma, stanna hemma vid symtom, hålla avstånd och inte träffas i större grupper, såvida inte deltagarna har antikroppar (vilket allt fler har). 

Fakta tyder också på att de flesta svenskar tar ansvar. Annars skulle inte bio, butiker, restauranger, hotell, kultur- och sportevenemang gå på knäna. Det finns inget skäl att skälla på folk. Anekdotiska berättelser om ansvarslöst uteliv är just anekdotiska. Och när vi ser människor i samvaro vet vi inte om de kanske redan har varit sjuka. När det gäller ekonomisk tillväxt följer Sverige ungefär samma rörelse som jämförbara länder, men med mindre skarpa svängningar. Kurvan speglar att vi har begränsat våra liv, men inte stängt ner helt.

Nästa vecka ska myndigheterna berätta hur de ser på julresor. De bör inte begränsa rörelsefriheten, det går inte att motivera utifrån läget. Däremot bör de rekommendera egen bil, och instruera flyg, tåg och bussar så att folk kan hålla avstånd. Redan gällande restriktioner innebär att det inte blir barhäng i staden eller ”after ski” i fjällen. Det är bra. Men att vara ute i friska luften, åka skidor och bo i stuga bör inte stigmatiseras. För ingen ska tro att om vi stannar hemma i jul så kan vi snart återvända till våra tidigare liv. Experterna räknar med att detta virus återkommer i olika former under lång tid. 

Planen är att vaccinering av vårdpersonal och särskilt sårbara inleds i vår. Men för allmänheten kommer vaccinet inte vara tillgängligt förrän i höst någon gång, det bedömer Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström (Di Weekend 27/11). Därför krävs ett långsiktigt förhållningssätt till smittriskerna och restriktionerna.


Innehåll från Float LendingAnnons

Så enkelt kan SaaS-bolag finansiera sin tillväxtresa – utan att spä ut ägarskapet

Jannis Koehn, CFO, Shraddha Chouhan, CMO, och Cedric Notz, CEO, på Float.
Jannis Koehn, CFO, Shraddha Chouhan, CMO, och Cedric Notz, CEO, på Float.

Unga tech-företag kan ha svårt att finansiera sin tillväxt då banker kräver garantier och riskkapitalister vill ha en del av företaget.

Float erbjuder istället CaaS – Capital-as-a-Service – för enkel och snabb finansiering till prenumerationsbaserade företag som behöver kapital för att växa.

– Vi kan ge SaaS-företag snabb och enkel tillgång till icke-utspädande tillväxtkapital med total flexibilitet, där grundarna kan ta ut det kapital de behöver, när de behöver det, säger Cedric Notz, grundare och vd för Float.

Många tech-företag har det ofta svårt i början, inte minst att få tillgång till kapital. Inkomsterna är osäkra, det finns sällan några tillgångar i företaget att använda som säkerhet för lån och grundarna sliter ofta dygnet runt med att utveckla sin affärsidé och kan inte lägga tid på att jaga kapital. 

Riskkapital är fantastiskt för att finansiera nya idéer och verksamheter. Men befintliga aktieägare måste ge ut nya aktier – och därmed ge upp en del av kontrollen och den ekonomiska uppsidan. Om ett företag har hittat en produktmarknad som passar och vill accelerera är också lån fantastiska. Alla tidiga aktieägare – grundare, ängelinvesterare, anställda och riskkapitalister – gynnas.

Float erbjuder Capital-as-a-Service till bolag inom den prenumerationsbaserade ekonomin, alltså SaaS-företag. 

Kreditgränsen är kopplad till ARR, Annual Recurring Revenue, ett begrepp inom prenumerationsekonomin som visar hur stora de årligen återkommande intäkterna är under prenumerationernas livslängd.

Float ger krediter utan säkerhet

Float tar en ränta på lånet, men kräver ingen säkerhet. För att minimera kreditrisken görs istället en noggrann riskanalys baserad på stora mängder data. 

– Vår process är helt digital och automatiserad. Kunden registrerar sig enkelt på vår plattform. Genom Bank-ID får vi sedan tillgång till information om företagets bankkonton, bokföringsuppgifter och mjukvaran för prenumerationshanteringen. Våra algoritmer analyserar denna data och får fram de KPI:er som vi behöver för att göra en riskbedömning. Beroende på risken så kan vi erbjuda en kredit på mellan 30 och 70 procent av ARR, förklarar Cedric Notz.

I takt med att företagets ARR ökar, ökar också kreditgränsen.

– Det är ett väldigt flexibel lösning, där företaget kan använda så mycket de vill av de krediter vi erbjuder till vad de själva vill, när de så önskar, säger han.

Float Ledning vill maximerar kundupplevelsen

Processen går väldigt snabbt. Inom några dagar kan SaaS-företaget få tillgång till krediten.

– Kundupplevelsen ska vara så snabb, enkel och effektiv som möjligt för de som söker kapital av oss, säger Cedric Notz.

Floats affärsidé bygger på grundarnas egna erfarenheter av att skapa och driva växande SaaS-företag. Jannis Koehn är CFO och medgrundare av Float. 

– Som tidigare VD och CFO på ett B2B-prenumerationsföretag har jag personligen upplevt hur svårt det är för nya företag som vill växa att få kredit från bankerna. Det tog oändligt med tid. Marknaden fungerar inte, och det vill vi göra något åt, säger han, och avslutar:

– Finansiering för entreprenörer har sett likadant ut i årtionden. Låt oss ändra på det. Float kommer att revolutionera finansieringen för prenumerationsbaserade företag.

Läs mer på www.gofloat.io/sv/

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Float Lending och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?