1515

Stödet för Trump anger riktning för USA:s framtid

Donald Trump överraskade alla för fyra år sedan.

WE THE PEOPLE. Väljare i Tulsa, Oklahoma, en av de mörkröda delstaterna. Trumps överraskande höga stöd gör att förklaringsmodellerna från 2016 måste revideras.
WE THE PEOPLE. Väljare i Tulsa, Oklahoma, en av de mörkröda delstaterna. Trumps överraskande höga stöd gör att förklaringsmodellerna från 2016 måste revideras.Foto:Mike Simons

I tisdagens val hade de amerikanska väljarna facit. Den sittande presidenten har i varje avseende brutit mot demokratiska traditioner och normer. I vintras ställdes han inför den amerikanska historiens tredje riksrätt anklagad för att ha bett Ukraina om hjälp för att smutskasta sin kommande opponent i valet. Det borde räcka, men har över huvudtaget inte belastat honom i valrörelsen.

Han har i sin ledarstil mer liknat den turkiske eller belarusiske presidenten än en amerikansk. Centrala medarbetare har vittnat om hur han har misskött sin administration på ett sätt som saknar motstycke. Hans ljugande och överdrifter har legat som ett soundtrack i varje tv-sändning sedan han äntrade scenen i primärvalen 2016.

Man skulle kunna tro att det fria folket i den fria världens ledarstat kastar ut en sådan ledare med huvudet före. Men det hände inte. När denna text skrivs är valresultatet inte klart, det lutar åt Biden, men en sak är lika klar och överväldigande som himlen över Texas. President Donald Trump samlade fler röster än förra valet i ett val med rekordhögt valdeltagande.

De mystiska sociologiska förklaringsmodellerna från valet 2016 måste revideras och kompletteras. De amerikanska vallokalsundersökningarna ger en mer komplicerad bild.

Det är inte fattigdom eller arbetslöshet i sviterna från finanskrisen som gör att Trump får röster. Ekonomin har varit bra. Tillväxten hög. Arbetslösheten låg. Andelen fattiga låg. Andelen afroamerikanska fattiga historiskt låg. Trump överpresterar klart hos lågutbildade, vilket är ett tungt slag mot Bidens ambition att ta tillbaka arbetarklassen. Men Trump lockade röster från alla olika typer av inkomstgrupper. Högutbildade väljare röstade republikanskt i lika hög grad som demokratiskt. Och de som röstade på Trump ser mycket ljust på ekonomins utveckling, 78 procent uppger att utsikterna är lysande. 

Det är inte heller den amerikanska maskuliniteten som gör att Trump får röster. I tisdagens val förlorade han hos män jämfört med 2016 och låg stilla bland kvinnor. Bland vita högutbildade kvinnor presterade Trump bättre nu än 2016. Trumps väljare är för övrigt i högre grad gifta än Bidens.

Inte heller den amerikanska rasfrågan fungerar som övertygande förklaringsmodell. Trump överpresterar stort bland vita, men lyckades samla röster från alla grupper, överraskande många med latinamerikansk bakgrund, vilket gjorde att han till exempel vann Florida.

Konflikten mellan stad och land säger fortfarande en del men inte allt. 37 procent av storstadsborna, 48 av förortsborna och 54 procent av landsbygden röstade på Trump. Det ger ett mönster men inte hela förklaringen.

Trumpismens grepp i USA går djupare och kommer att definiera viktiga delar av amerikansk politik under 2020-talet. En bred och brokig del av amerikansk allmänhet uppskattar hans företagsvänliga ekonomiska politik med sänkta skatter, fokus på lag och ordning, nationalistiska utrikespolitik med tydliga protektionistiska inslag och värdekonservativa syn på symbolfrågor som abort och rätten att skjuta prick med revolvern på söndagseftermiddagen när kyrkan är avklarad. Hans vision för USA har stöd.

Och kanske viktigare, hans uttalade illojalitet med eliten inom politik, medier, universiteten och den internationella klassen har inte skrämt väljarna i den grad man har trott och kanske hoppats. Det räcker inte att bara vara emot Trumps karaktär av fähund. Hans mix och stil är och förblir en del av amerikansk och västerländsk demokrati. Hans sätt att från höger vinna amerikansk traditionell arbetarklass är stilbildande också för europeiska partier.

För att möta honom och hans efterföljare i framtiden krävs ett annat allvar. Paternalism, förmynderi, klassförakt och arrogans har inte en chans. Att gräla på män, vithet och underklass är simpelt rösträttsmotstånd.


Innehåll från RapalAnnons

Optimaze Worksense vägleder en trygg retur till hybridarbete

Flexibelt hybridarbete har varit arbetsplatsstrategi för flera företag redan innan pandemin, men nu finns ett bredare intresse för att erbjuda medarbetare möjlighet att mer aktivitetsbaserat och dynamiskt kunna välja plats, tid och samarbetsmetod. Våra fysiska, sociala och digitala arbetsmiljöer förändras därav drastiskt för många.

Det är inte bara en eller annan personal- och fastighetschef som just nu skrapar sig i huvudet om hur man borde hantera en gradvis och trygg retur till kontoren. Trenden framöver verkar gå mot att företagen ser sig ha en stor del av sin personal på kontoret 2-3 dagar i veckan, medan övriga dagar spenderas på distans. Det här skapar frågeställningar kring hur stora kontorslokaler vi behöver framöver – och datan fattas för många.

Fysiska möten innebär fortfarande en viss smitto- och hälsorisk med nya vågor av virusvarianter kring hörnet. Vidareutveckling av existerande smarta digitala kontorslösningar, för att stötta en tryggare retur till kontoret, har därför varit i fokus det senaste året hos PropTech företaget Rapal, som även själva står inför samma problematik.

–  Vi har själva jobbat med detta i ett tiotal år, och lärt oss en hel del tillsammans med våra kunder genom åren, säger Pontus Kihlman, Head of Business Development för Optimaze på Rapal. Med vårt försprång vet vi nu att företag, med testade lösningen Optimaze Worksense, kan få smarta verktyg för att hantera sin personalkapacitet och säkerställa att alla håller rätt avstånd via öppen, transparent och visuell kommunikation via en ’digital tvilling’ av kontoret.

Smart Officelösning

Optimaze Worksense är en smart office-lösning med tillhörande mobilapp som gör det möjligt att lätt boka och avboka skrivbord, mötesrum eller lediga parkeringsplatser redan innan man har gått hemifrån. Det går även att kolla den egentliga närvaron eller luftkvaliteten i realtid, med data från sensorer. På så vis kan en anställd känna sig trygg innan de bokar en plats och lämnar hemmet, och behöver inte utsätta sig för onödiga risker i exempelvis tunnelbanan, om kontoret redan är fullbokat.

– Det behöver finnas möjligheter att via tekniska verktyg finna och dela på resurser, göra smidiga felanmälningar, eller ha koll på aspekter såsom luftkvaliteten på kontoret. Den ”digitala assistenten” tar bort friktion så som onödigt resande och sökande som inte har något mervärde och som inte bidrar till arbetet.

Analys av IoT-data

Därefter gäller det att följa upp långsiktigt – med Optimaze Worksense mäter och analyserar man IoT-data kring hur resurserna används. Detta ger insikter som sedan kan ligga till grund för att planera ett hållbarare, effektivare och mer kostnadseffektivt kontor.

– Vi hjälper till att optimera arbetsplatser ur både miljö-, kostnads- och medarbetarperspektiv, baserat på kontinuerligt insamlad data så att miljön stödjer organisationens framtida sätt att arbeta. Allt det här kan låta komplext, svårt och dyrt – men det tar endast en dag att lägga upp systemet, och kostnaderna ligger kring ”en kopp latte per medarbetare” i månaden.

I större skala, möjliggör Optimaze också en hel del annat inom fastighetsförvaltning. Ungefär 40 miljoner kvadratmeter av digitaliserade bottenplaner, över 30.000 hyreskontrakt och 1,6 miljarder euro årlig fastighetsomsättning optimeras och förvaltas idag med hjälp av programmet runt världen i 40 länder.

Läs mer om smarta lösningar och Optimaze Worksense

 

Mer från Rapal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rapal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?