Annons

Stöd Ukraina, men godkänn Nordstream

114.000 ryska soldater rapporteras befinna sig längs gränsen mellan Ryssland och Ukraina. 

Vladimir Putin försvarar agerandet med att väst ägnar sig åt ”provokationer”.

NY INSATS? Det är positivt att försvarsminister Peter Hultqvist öppnat för att skicka svenska soldater till Ukraina om en ny EU-ledd utbildningsinsats blir verklighet. Det krävs mer än ord för att solidariteten med Ukraina ska ge någon effekt.
NY INSATS? Det är positivt att försvarsminister Peter Hultqvist öppnat för att skicka svenska soldater till Ukraina om en ny EU-ledd utbildningsinsats blir verklighet. Det krävs mer än ord för att solidariteten med Ukraina ska ge någon effekt.Foto:Jessica Gow/TT

Han refererar bland annat till vapenleveranser till den ukrainska armén, en oannonserad Nato-övning i Svarta Havet och den påstådda risken för att väst drar igång en ”onödig” konflikt i området.   

Låter detta bekant? Det vore inte konstigt. 

I mitten av mars 2014 samlades tusentals ryska soldater, attackhelikoptrar och artilleri längs samma gräns i vad försvarsdepartementet då påstod var övningsverksamhet. 

Några dagar senare hade Krim-halvön annekterats och Moskva-understödda separatister dragit igång det blodiga utbrytningsförsök i Ukrainas östra provinser som hittills kostat över 14.000 liv.

Ett liknande scenario spelades upp i våras, då cirka 100.000 ryska soldater befann sig i gränsområdet för en ny ”övning”. Då drog sig trupperna tillbaka efter att Joe Biden talat allvar med Putin. Sades det. 

Men nu visar det sig alltså att de ryska soldaterna aldrig lämnade gränsregionen. Underrättelseanalytiker i väst varnar nu för en upptrappad konflikt – att Putin är ute efter att avsluta kriget i utbrytarrepublikerna där den ukrainska sidan skaffat sig ett övertag den senaste tiden. 

Han vill sätta punkt för sitt ofärdiga ukrainska projekt.

Och faktum är att ryssarna tycks ha krattat manegen för en potentiell attack även på andra sätt. 

Redan för tre år sedan fick de 600.000 separatisterna ryska pass och kunde därmed rösta i Duma-valet i september i år. 

Putins belarusiske nickedocka Alexandr Lukasjenko har gjort sitt jobb med att avleda européernas uppmärksamhet med hjälp av migrantattacken mot Polen. 

Nyligen stängde ryssarna dessutom sin Nato-representation i Bryssel samtidigt som de bommade igen försvarsalliansens två kontor i Moskva, så kommunikationen kunde knappast vara sämre.  

Kremls agerande följer alltså ett mönster, och ett djupt oroande sådant. 

Infriar Putin & Co farhågorna om en ny attack på grannlandet vore det en katastrof för den europeiska säkerhetsordningen. 

Det vore till och med värre än attackerna mot Ukraina 2014, eftersom ryssarnas totala likgiltighet inför Ukrainas suveränitet och västs spelregler skulle bekräftas. 

Om de är beredda att göra om samma folkrättsbrott bedömer de uppenbart inte att konsekvenserna skulle bli särskilt allvarliga. Att väst inte kommer att rycka ut till Kievs försvar den här gången heller.

Bedömningen är visserligen begriplig. 

Ukraina är inte med i Nato. Fördömanden eller på sin höjd sanktioner från EU avskräcker knappast och Joe Biden har tydligt visat att USA vill ha lugn och ro i Europa, inklusive i relationerna med Ryssland, för att kunna fokusera på Kina.

Försvarsminister Peter Hultqvist ska därför ha beröm för uttalandet om att eventuellt skicka svenska soldater till Ukraina. Han refererar till ett förslag från de baltiska staterna om en ny EU-ledd insats med syfte att utbilda Ukrainas militär. 

Oavsett uppdrag eller organisation skulle den typen av konkret gemensam åtgärd skicka en viktig signal både till Moskva och till Kiev, och självklart ska Sverige ta sitt ansvar.

EU bör också göra allt för att hålla igång de diplomatiska kanalerna. Ett planerat möte inom ramen för det så kallade Normandie-formatet där Ryssland, Ukraina, Frankrike och Tyskland ingår rapporteras nyligen ha grusats av Moskva, vilket är ett annat illavarslande tecken. 

Flera debattörer föreslår också att EU bör använda den kontroversiella gasledningen Nordstream II som påtryckningsmedel mot Ryssland – att den tyska energimyndigheten bör fortsätta att neka Gazproms certifieringsansökan för den färdigbyggda gasledningen under överskådlig framtid.

Det vore en dålig idé. Att EU-länderna skulle göra sig mer beroende av Ryssland för sin energiförsörjning är självklart problematiskt på flera sätt. 

Men i dagens Europa har knappast något land råd att vara så kräset. För många EU-ledare står valet i dag snarare mellan rysk gas och elbrist, och därmed upprörda, fattiga och frysande medborgare. 

Ryssland har dessutom all anledning att låta kranarna vara öppna med tanke på ekonomins beroende av gasintäkterna.

Att tacka nej till rysk gas av politiska skäl utan att ha tillgång till alternativa energikällor är detsamma som att skjuta sig själv i foten – att bli ännu mer sårbar för ryska provokationer. 

Tvärtom behöver Europas länder stå starka och enade för att försvara Ukraina.

 

Mer från ledarredaktionen? Lyssna på Di:s Ledarpodd här

Innehåll från CajomAnnons

Sveriges enda pepparrotsfabrik tar sitt kulturarv på allvar

I Fjärås hittar du Sveriges enda pepparrotsfabrik – Cajom Pepparrot. Det halländska familjeföretaget grundades redan 1929 och har sedan dess försett svenskarna med den kryddiga rot som här i norr ofta kallas Nordens chili. 

– Vi missionerar gärna om pepparrotens alla fördelar, såväl som smaksättare som för sitt höga näringsinnehåll, säger Daniel Boström, vd och ägare till Cajom Pepparrot. 

Sedan starten i slutet av 1920-talet har Cajom haft pepparrot som kärna i sin verksamhet. Under sina första 30 år såldes pepparroten hel – mestadels till ICA i Solna – men i slutet av 60-talet började företaget bredda sitt erbjudande. Ännu ligger dock pepparroten Daniel Boström varmast om hjärtat. 

– Pepparrot är för Fjärås vad polkagrisen är för Gränna! Det är nämligen framför allt här, i norra Halland, som det odlas pepparrot i hela Sverige. För oss innebär det att vi har ett kulturarv att bevara, något vi tar på största allvar. Därför är det viktigt för oss att alltid erbjuda en produkt av högsta kvalitet, med tydlig skillnad i smak; man ska märka att man äter vår pepparrot.

Levererar de bästa råvarorna

Idag har Cajom ett produktutbud som utöver svenskodlad, importerad samt ekologisk färsk pepparrot bland annat inkluderar förädlade smaksättare i premiumsegmentet, såsom riven pepparrot, pepparrotsvisp, riven vitlök och riven ingefära – bolaget är till och med en av Sveriges största producenter av förädlad ingefära. Just förädling av råvaror är numera bolagets huvudsakliga affär och då Cajom har tillgång till cirka 80 procent av Sveriges totala pepparrotsskörd tillverkas en mängd andra produkter, både under eget varumärke och som tillverkningshub för andra aktörer inom svensk livsmedelsindustri.

– Vår långa tradition av att leverera de bästa råvarorna till kräsna kockar i restaurangbranschen har lärt oss att aldrig tumma på kvaliteten. Därför använder vi oss enbart av de bästa råvarorna, vilket är hemligheten bakom varför så många kunder återkopplar till oss med feedback som ”detta var den godaste och starkaste produkten jag ätit, wow”!

Väl värd att bevara

Daniel Boström betonar att driftkrafterna inom Cajom även de har starka kopplingar till bolagets anrika historia. Att ta tillvara det som jorden erbjuder, att förädla med respekt för råvaran och att inte kompromissa med kvaliteten någonstans i kedjan är för Cajom en självklarhet. 

– Detta är också bakgrunden till att vi är initiativtagare för att ansöka om att ursprungsmärka fjäråsodlad pepparrot genom EU:s förordning om skyddad ursprungsbeteckning och geografiskt skydd. Pepparroten är en otrolig smaksättare och bidrar dessutom till en hälsosam kosthållning genom välgörande innehåll såsom mer än dubbelt så mycket c-vitamin som en apelsin! Men även antioxidanter och mycket mer; den är helt enkelt väl värd att bevara, avslutar han. 

FAKTA OM CAJOM

Cajom är familjeföretaget som funnits i Fjärås sedan 1929. Cajom säljer under eget varumärke utöver färsk pepparrot (Svenskodlad, importerad alternativt ekologisk) våra förädlade smaksättare i premiumsegmentet: Riven Pepparrot, Pepparrotsvisp, Riven Ingefära & riven vitlök.

Läs mer om Cajoms produkter för restauranger och grossister här

Läs mer om Cajoms lösningar för livsindustrin här  

Hitta smarriga recepttips med pepparrot här 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cajom och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera