Annons

Stockholms brottsvåg är hela Sveriges problem

Knappt hade Stockholmspolisen avslutat fredagens presskonferens om våldsvågen i huvudstaden förrän larmen kom om nya dåd. Under kvällen besköts fastigheter i Tumba och Fruängen. En explosion skedde i Skarpnäck. Och en man sköts till döds i Solna.

TAR KRAFTTAG. Kommenderingschef Hanna Paradis och Mattias Andersson, tillförordnad polischef för region Stockholm, inledde på fredagen en särskild händelse för att bryta våldvågen i Stockholm.
TAR KRAFTTAG. Kommenderingschef Hanna Paradis och Mattias Andersson, tillförordnad polischef för region Stockholm, inledde på fredagen en särskild händelse för att bryta våldvågen i Stockholm.Foto:Jessica Gow/TT

Det som sker i Sverige är extremt i jämförelse med alla andra länder i Europa. Fjolårets våldsvåg visar inga tecken på att ebba ut. I synnerhet inte i Stockholm. Bara sedan årsskiftet har det skett ett tjugotal grova våldsbrott i huvudstaden. 

Att polisen i Stockholm får hjälp för att stoppa den till synes ohämmade brottsspiralen är välkommet. Mer än 300 poliser har lånats in. Den tillförordnade polischefen för region Stockholm, Mattias Andersson, förklarade vid fredagens presskonferens att han hoppas att den akuta våldsvågen är bruten inom två veckor. Förhoppningsvis får han rätt. 

Men den viktigaste frågan – hur utvecklingen långsiktigt ska brytas – förblir dessvärre obesvarad. En sak är i alla fall säker: om rättsstaten ska återfå kontrollen över den inre säkerheten måste polismyndigheten fungera. DI:s granskning i förra veckan talar dessvärre emot att så är fallet.

Trots att anslagen i stort sett har fördubblats sedan 2015 sjunker polisens resultat. Antalet lagföringar har blivit färre. I den region där läget är mest ansträngt, Stockholm, har antalet poliser minskat sedan 2015. Det är en ohållbar utveckling, som måste vändas snabbt.

Men i en myndighet som polisen finns en inneboende tröghet. Strukturen och det ekonomiska anslaget är det som värnas. I en sådan miljö tar det tyvärr tid att anpassa verksamheten så att den svarar upp mot nya samhällsutmaningar. Den grova brottsligheten däremot är desto mer snabbrörlig.

Våldsvågen är en tragedi för alla som drabbas: offren, deras familjer och oskyldiga som råkar vara på fel plats. Men våldet drabbar även Sverige i ett vidare perspektiv. Tryggheten och tilliten urholkas. I förlängningen kan landets attraktionskraft vad gäller företagande och investeringar påverkas negativt. 

Att Stockholm är särskilt hårt drabbat ställer dessa frågor på sin spets. De senaste tio åren har Stockholms län stått för närmare 40 procent av Sveriges totala BNP-tillväxt och skapat ungefär hälften av alla nya jobb i näringslivet, enligt Stockholms handelskammare. Stockholm fungerar som ett skyltfönster för hela landet, vilket inte minst är fallet under det nu pågående EU-ordförandeskapet.

Fler poliser måste lockas – eller tvingas – att tjänstgöra i Stockholm. 

”Att hitta sätt att minska omsättningen av poliser är en jättefråga för både polisen och politiken. Om vi inte lyckas bättre med försörjningen i Stockholm får vi överväga att, som förr, låta alla nyanställda poliser göra några år där”, sa Patrik Ivert på polisens nationella hr-avdelning i en Di-artikel i förra veckan.

Iverts förslag är lovande och värt att prova.

Om myndigheten ska ha en chans att attrahera fler poliser måste lönerna höjas. Lönefrågan är särskilt viktig för poliser verksamma i Stockholm, där det är dyrt att bo. Regeringen bör därför skyndsamt leva upp till utfästelsen i regeringsförklaringen att polismyndigheten ”ska få fler anställda med högre löner under mandatperioden.” 

Di:s granskning belyser också polisens problem med intern ”kannibalisering”. Erfarna brottsutredare lockas att ta bättre betalda jobb i stödfunktioner, exempelvis vid Nationella operativa avdelningen, Noa. Beteendet är rationellt utifrån den enskilda medarbetarens perspektiv men kontraproduktivt för polisen som helhet. 

Lika viktigt är att polisledningen uppträder professionellt. Höga polischefer ska inte bli föremål för förundersökningar, vilket är fallet med den omplacerade regionpolischefen i Stockholm Mats Löfving. Han utreds för sin roll i tillsättningen av Linda Staaf som underrättelsechef vid Noa. Löfvings post är inte den enda som är tillfälligt tillsatt. Fem av de högsta cheferna i Stockholmsregionen är tillförordnade.

Brottsvågen i Stockholm belyser allt som inte fungerar i polisen. Denna utveckling måste vändas. I det akuta läget handlar det om att använda alla till buds stående medel, som att låna in personal. På längre sikt måste de strukturella problemen hanteras, som att höja polislönerna och se till att de högsta cheferna agerar professionellt. Polisen måste fungera i alla delar om brottsoffensiven ska lyckas. 

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera