Annons

Stockholm bör ha EU:s renaste luft

Författningsdomstolen i Leipzig godkände igår tisdag de lokala dieselförbud som 18 tyska städer, bland annat Mercedes Benz och Porsches hemstad Stuttgart, tidigare beslutat om. 

Bild:Colourbox

Förbuden gäller dieselbilar som inte klarar den europeiska gränsen för utsläpp av kväveoxid, Euro 6, som gällt sedan 2014. 

Domslutet är prejudicerande och öppnar för att fler tyska kommuner inför förbud. Det är bra och borde sätta fart på debatten även i andra länder.

Enligt EU-kommissionen har stadsluften i medlemsländerna visserligen blivit bättre över lag de senaste tio åren, men partikel- och kväveoxidutsläpp bidrar fortfarande till 400 000 förtida dödsfall varje år. Efter Volkswagens dieselskandal 2015 har medvetenheten ökat om dieselbilarnas bidrag till de hälsofarliga utsläppen.

För ett år sedan beslöt Oslo att omedelbart förbjuda dieselbilar i stadstrafiken. Huvudstaden i ett annars rent land tillhör de städer som har Europas sämsta luft. Skälet är avgaser, men också omfattande vedeldning.

För närvarande är det bara fem av EU-länderna som klarar kraven på luftkvalitet, och Sverige tillhör inte dem. EU-kommissionen har nu satt press på de nationella politikerna att åtgärda saken. Den tyska regeringen har föreslagit avgiftsfri kollektivtrafik på prov i fem storstäder. Den har också avsatt motsvarande 10 miljarder kronor för att städerna ska uppgradera kollektivtrafik och köpa in eldrivna fordon. 

Ledande politiker i Paris, Madrid och Aten har sagt att de i likhet med Oslo siktar på att helt förbjuda dieselbilar i sina stadskärnor 2025. Köpenhamns borgmästare vill införa ett stopp från nästa år. Frankrike och Storbritannien har beslutat förbjuda nyförsäljning av diesel- och bensinbilar från 2040. 

I Sverige har Stockholm, Göteborg och Uppsala dubbförbud på vissa gator. I Stockholm är i dag viss tung trafik förbjuden inom tullarna. En politisk majoritet vill införa miljözoner som begränsar även den lätta fordonstrafiken. De väntar nu bara på att Transportstyrelsen ska presentera ett omarbetat förslag till hur de ska utformas. 

Det finns inget skäl till att Sverige skulle vara mindre radikalt än grannländerna i den här frågan. Målet bör vara att Stockholm har den renaste luften av Europas huvudstäder. 


Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?