1515

Stockholm bör ha EU:s renaste luft

Författningsdomstolen i Leipzig godkände igår tisdag de lokala dieselförbud som 18 tyska städer, bland annat Mercedes Benz och Porsches hemstad Stuttgart, tidigare beslutat om. 

Bild:Colourbox

Förbuden gäller dieselbilar som inte klarar den europeiska gränsen för utsläpp av kväveoxid, Euro 6, som gällt sedan 2014. 

Domslutet är prejudicerande och öppnar för att fler tyska kommuner inför förbud. Det är bra och borde sätta fart på debatten även i andra länder.

Enligt EU-kommissionen har stadsluften i medlemsländerna visserligen blivit bättre över lag de senaste tio åren, men partikel- och kväveoxidutsläpp bidrar fortfarande till 400 000 förtida dödsfall varje år. Efter Volkswagens dieselskandal 2015 har medvetenheten ökat om dieselbilarnas bidrag till de hälsofarliga utsläppen.

För ett år sedan beslöt Oslo att omedelbart förbjuda dieselbilar i stadstrafiken. Huvudstaden i ett annars rent land tillhör de städer som har Europas sämsta luft. Skälet är avgaser, men också omfattande vedeldning.

För närvarande är det bara fem av EU-länderna som klarar kraven på luftkvalitet, och Sverige tillhör inte dem. EU-kommissionen har nu satt press på de nationella politikerna att åtgärda saken. Den tyska regeringen har föreslagit avgiftsfri kollektivtrafik på prov i fem storstäder. Den har också avsatt motsvarande 10 miljarder kronor för att städerna ska uppgradera kollektivtrafik och köpa in eldrivna fordon. 

Ledande politiker i Paris, Madrid och Aten har sagt att de i likhet med Oslo siktar på att helt förbjuda dieselbilar i sina stadskärnor 2025. Köpenhamns borgmästare vill införa ett stopp från nästa år. Frankrike och Storbritannien har beslutat förbjuda nyförsäljning av diesel- och bensinbilar från 2040. 

I Sverige har Stockholm, Göteborg och Uppsala dubbförbud på vissa gator. I Stockholm är i dag viss tung trafik förbjuden inom tullarna. En politisk majoritet vill införa miljözoner som begränsar även den lätta fordonstrafiken. De väntar nu bara på att Transportstyrelsen ska presentera ett omarbetat förslag till hur de ska utformas. 

Det finns inget skäl till att Sverige skulle vara mindre radikalt än grannländerna i den här frågan. Målet bör vara att Stockholm har den renaste luften av Europas huvudstäder. 


Innehåll från SeavusAnnons

8 tips för en smidig migration till Atlassian Cloud

Många känner redan till det faktum att Atlassian slutade att sälja sina lokala licenser från och med februari 2021.

Om ni använder några Atlassian-verktyg med hosting så innebär det alltså att ni kan behöva byta till molnet snart. Oavsett storleken på er organisation så kan migrationsprocessen till Atlassian Cloud verka komplicerad och till och med läskig i vissa fall. 

Med rätt strategi, planering och utvärdering kan dock migrationen till molnet bli stressfri och utan driftstörningar. 

Som en auktoriserad Atlassian Enterprise Gold Solution-partner har Seavus certifierade ingenjörer kunskap och insikter om vad ni måste tänka på och förbereda för innan ni påbörjar migrationsprocessen, samt hur ni drar nytta av den.

Här kommer några av de bästa tipsen från Seavus experter, och ni bör vara uppmärksamma på dem när ni migrerar till Atlassian Cloud:

1.  Kolla upp juridiska problem med datalagring

Det första ni måste göra är att kolla upp eventuella juridiska problem som kan uppstå i samband med koppling till datalagring i Atlassian Cloud. Det är väldigt viktigt att tackla och lösa alla dessa problem innan ni börjar planera migrationsprocessen. Detta gör att ni kan vara säkra på att ni faktiskt kan byta till molnet innan ni påbörjar de förberedande aktiviteterna.

2. Informera användare om den kommande migrationen

Eftersom Atlassians verktyg oftast används på daglig basis är det av yttersta vikt att man informerar alla användare om den kommande migrationen och förbereder dem på de associerade förändringarna. Ni måste informera alla intressenter och användare att en migration till molnet planeras och vad de kan vänta sig av processen. Det ger dem tid att vänja sig vid tanken och förbereda sig på de kommande förändringarna. Vidare kommer detta även förbereda dem på UAT-delen.

3. Utvärdera er Atlassian-produkts tillgänglighet i molnet

Det är rekommenderat att öronmärka lite tid åt att utvärdera alla appar ni använder ovanpå Atlassian-produkterna och kontrollera deras tillgänglighet i molnet. Om något tillägg inte är tillgängligt så måste ni kolla upp och planera andra alternativ.

4. Bestäm användarautentisering 

När det kommer till autentisering av användare så måste ni slå fast önskad användarautentisering för molnet. Om SSO (single-sign-on) behövs måste molnsidan ställas in för det.

5. Planera användarmigration

En av sakerna ni måste vara uppmärksamma på är att bestämma hur ni ska migrera användare samt bekräfta migrationsvägen för användarna.

6. Välj rätt migrationsmetod

Ni måste se till att välja rätt migrationsmetod baserat på produkterna ni migrerar och huruvida ni redan har något på molnsidan.

7. Glöm inte att köra en testmigration

När ni migrerar till molnet är det viktigt att köra minst en testmigration efter vilken ett UAT genomförs.

8. Följ alla ändringar

Att migrera till molnet är en process, och därför är det fördelaktigt att ha en plats där man följer all relevant information. Vidare ska ni ta fram en steg för steg-bok för er test- och produktionsmigration.

Som ni redan vet är planering nyckeln till framgång vid migration till molnet. Om ni vill lära er mer om hur man gör denna process smidig, kostnadseffektiv och mindre tidskrävande så ska ni ansluta er till oss vid Atlassian Clould-workshop: Hur man förbereder en framgångsrik molnmigration 

Mer från Seavus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Seavus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?