1515
Annons

Statsråden och den enskilde

Efter en tio år lång debatt och två omfattande utredningar beslöt S-kongressen till slut 2009 att acceptera vinst i välfärden.

MAKT. Statsråden är statsråd även på Twitter och ska avstå från att förfölja enskilda näringsidkare.
MAKT. Statsråden är statsråd även på Twitter och ska avstå från att förfölja enskilda näringsidkare.Foto:Sören Andersson/TT

Det var en stor sak och en viktig signal till alla aktörer som hade investerat eller var på väg att investera i svenska skola, vård och omsorg.

Dåvarande partiledare Mona Sahlin tillhörde den förnyande delen av partiet och tidigare skolministern Ylva Johansson drev skickligt frågan. Den tilltänkta regeringspartnern MP hade därtill en företagsvänlig ledning som inte ville slå ihjäl en växande och alltmer populär bransch. 

Ett av de utbildningsföretag som då sköt fart var Engelska skolan. Kombinationen av ett internationellt koncept och en utpräglad ordning-och-reda-filosofi blev snabbt populär hos elever, föräldrar och i tilltagande grad hos kommuner. En etablering av Engelska skolan i kommunen blev en kvalitetsmarkör och lockade i sin tur till sig företagsetableringar.

Så är det fortfarande. Och det är ingen borgerlig politik. Även socialdemokratiskt styrda kommuner som Karlskrona och Skellefteå lobbar för att få dit Engelska skolan, i Skellefteås fall var en etablering en förutsättning för att förverkliga Northvolt. Skellefteå styrs av S och V.

Eftersom Engelska skolan ägs av ett aktiebolag har den kunnat expandera snabbt. Engelska skolan är i dag landets största enskilda grundskoleverksamhet med 30 000 elever i 42 skolor. Varje skola har föregåtts av en tillståndsprövning hos Skolverket och styrs i sin verksamhet av skollagen och skolförordningen. Bolaget har att följa aktiebolagslagen och alla andra regler som styr ett företag, såvitt känt prickfritt i alla år.

Grundaren och delägaren av Engelska skolan Barbara Bergström har följt de lagar och regler som ansvariga politiker har skrivit och följt den tillsyn som myndigheter utför. Så styrs riket. Trodde man.

Den svenska regeringsmakten har påbörjat en förföljelsekampanj mot Barbara Bergström.

Statsministern Magdalena Andersson påstår på sociala medier att miljardbelopp av skolans pengar överförts till Florida - vilket inte är sant.

Utbildningsministern Anna Ekström skriver på Twitter att ”Så här kan vi inte ha det, @rektorLina säger som det är”. @rektorLina är den nya skolministern Lina Axelsson Kihlbloms Twitternamn. Hon menar att Barbara Bergström ”inte brinner för skolan men för pengar” - vilket är ett groteskt uttalande från en minister om en enskild entreprenör.

Justitieministern Morgan Johansson sprider sin vana trogen vidare alla plumpa påhopp på Bergström som han hittar på Twitter. Johansson drar sig för övrigt inte för att ge sig på enskilda journalister, vilket är särskilt olämpligt för just justitieministern.

Vem är en minister på Twitter? Om man läser deras presentationer är de ministrar och inget annat. De uppträder inte privat. Regeringens hemsida hänvisar till de twittrande ministrarnas konton. De har officiell status på Twitter. Konstitutionsutskottet har återkommande påpekat samma sak.

I vanliga fall undviker ministrar nogsamt att uttala sig i enskilda ärenden då det kan stämplas som ministerstyre. Regeringen får inte heller lägga sig i frågor som rör förhållandet mellan staten och enskilda, allt sådant måste ske via lagstiftning.

Det är också allmänt vedertaget att ministrar inte ska ge sig på enskilda personer. Politiska motståndare är en sak, men individer som inte har med politiken att göra ska inte utsättas för ministrars politiska kampanjer. Enskilda ministrar har stor makt och en upphöjd status i mångas ögon, särskilt statsministern. Regeringens kampanj mot en enskild näringsidkare skapar rättsosäkerhet. Vad menar den svenska regeringen? Ska Bergström följa andra lagar och regler än de som finns? Ska hon följa regeringens politiska vilja för att undvika strafflagstiftning?

I kampanjen mot just Engelska skolans grundare finns inga vanliga hänsyn. Visst, socialdemokraterna har ändrat sig och är numera mot vinst i välfärden. Det står dem fritt att lägga fram lagförslag på hur nedmonteringen av friskolorna ska gå till. Men det är fortsatt viktigt med gränser för statsmakterna. Andersson, Ekström, Axelsson Kihlblom och Johansson uppträder och titulerar sig som statsråd i sociala medier och bör respektera sina roller och dess begränsningar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?