1515
Annons

Statsministern vilseleder om en seriös bransch

Magdalena Andersson säger att man ”kan råka ut för oseriösa aktörer” när man söker en städfirma. Men det är inte svårt att undvika.

Foto:Marko Säävälä

I en söktjänst på Kommunals webbplats får man direkt fram vilka firmor som har kollektivavtal eller hängavtal. Även innan denna tjänst öppnades kunde man lätt få denna uppgift från facket eller arbetsgivarorganisationen Almega.

Man kan sannerligen fråga sig hur Magdalena Andersson tänkte när hon nöjde sig med att fråga om kollektivavtal fanns hos den städfirma som hon har anlitat i flera år. För henne som ledande socialdemokrat borde frågan om kollektivavtal ha varit så pass viktig att hon skulle lyfta telefonluren en extra gång för att dubbelkolla. 

Med sitt diffusa försvar antyder hon inte bara att det skulle vara svårt att kontrollera kvaliteten på ett företag, hon signalerar också att branschen är så full av rötägg att det är svårt att undvika dem.

1,2 miljoner svenskar köpte rut-tjänster förra året. Det finns en stark betalningsvilja och sektorn har öppnat möjligheter både för okvalificerad arbetskraft och för smarta entreprenörer. Den vanligaste kundgruppen är 70-plussare (att döma av rut-statistiken), och verksamheten avlastar den ordinarie hemtjänsten.

Konkurrensen är hård, inte främst prismässigt utan kvalitetsmässigt. Hemservicebranschen kräver fungerande logistik, individuella kunderbjudanden, stort ansvarstagande och förtroendefulla lösningar. Det är ingen ljusskygg verksamhet, utan en väletablerad bransch.

Att en okontrollerad firma får städa hemma hos Magdalena Andersson – och att det i detta sammanhang har figurerat en efterlyst person utan uppehållstillstånd i eller intill hennes villa – är en skandal. Säpos första kommentarer gick ut på att denna frågeställning inte ingick i deras ansvar. Senare har man backat, och uppenbarligen insett att myndighetens uppgift är att skydda toppolitiker inte bara från faror, utan också från kritik. Den underförstådda plikten hos en säkerhetstjänst att ta på sig skulden för alla brister glömde man till en början. Man måste alltid se till att den översta makten har ”deniability”.

Men faktum kvarstår, att ingen rimlig kontroll gjordes av den städfirma som arbetade hemma hos statsministern. En häpnadsväckande underlåtenhet.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?