ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Statsministern bör be Moderatledaren om ursäkt

  • Statsministern och oppositionsledaren ska stå bredvid varandra i fronten mot antisemitism. Foto: Johan Nilsson/TT

Efter att ha druckit kaffe med Jimmie Åkesson och diskuterat energi, kriminalitet och migration fick moderatledaren ytterligare fart i oppositionsarbetet. 

Hans parti har dominerat nyhetsflödet sedan dess. En ny positiv kärnkraftsfront håller på att formas med L, KD, M och SD. Samma konstellation formar en liknande hållning i frågor som rör det dödliga våldet. Januaripunkterna spricker en efter en.

Man kan förstå att statsministern är stressad.

Men han begår övergrepp när han brännmärker Ulf Kristersson för att inte lyssna på förintelseöverlevares varningar. Utspelet vandrade vidare och ledde till frågor om Kristerssons lämplighet att i januari dela ut ett stipendium från Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen. Kristersson har ett långvarigt engagemang i frågan, men bedömde sin roll som omöjlig sedan stiftelsen tagit intryck av debatten.

Man ska ha respekt för oron inför SD:s tillväxt. Men statsministern lever inte som han lär när han larmar om att oppositionspartierna talar med varandra.

Om han och resten av det etablerade Sverige hade ansett att SD är ett parti som förebådar en ny folkmordskatastrof skulle han ha agerat helt annorlunda. Han hade inte bjudit in SD till energikommissionen, försvarsberedningen eller migrationssamtalen. Han hade inte accepterat SD:s stöd i riksdagen, vilket han till exempel gjorde för att kunna sätta ut gränsvakt mot Danmark. Säkerhetspolisen hade haft fullt fokus på SD, och EU hade uttryckt starka varningar för att Sverige håller på att domineras av ett farligt extremistparti. Viktiga liberala morgontidningar hade inte släppt in SD:s företrädare på debattsidorna eller låtit de politiska reportrarna behandla partiet som alla andra. Och de hade inte skrivit ledare om att SD:s partisekreterare ska få föreläsa på universiteten.

I det dagliga arbetet på liberala tidningsredaktioner, departement och riksdagsutskott uppfattas inte och behandlas inte SD som ett extremistparti. Det händer bara när regeringsfrågan aktualiseras eftersom januaripartiernas enda kitt är att stänga ute SD.

I krig, kärlek och i kampen om regeringsmakten tycks allt vara tillåtet. Men det finns risker med överdrifter. Den omedelbara följden av statsministerns tilltag är att kampen mot antisemitism partipolitiseras och försvagas. Judar i Sverige är en utsatt grupp. De stora partierna behöver kunna stå sida vid sida, särskilt om det bränner till. I vissa frågor ska relationen vårdas. Statsministern bör be om ursäkt.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer