Statens försäkring måste gälla

LEDARE. När katastrofer inträffar, och politikerna tvingar företag att stänga eller begränsa verksamheten, då ska staten stå för kostnaderna. Men det har varit en svajig resa hittills.

Det tog lång tid för ministrarna i regeringskansliet att höra nödropen från besöksnäringen och andra mindre och medelstora företagare. Landets ledning insåg först i november att stöden måste förlängas. Ansökan registrerades hos EU-kommissionen 12 december, och först nu fick den klartecken. Då hade många företag stått med halverade intäkter (eller mer) och utan stöd hela hösten. Krögarna hade trummat på sina kastruller i ur och skur för att bli hörda.

På tisdagsmorgonen presenterade finansminister Magdalena Andersson och näringsminister Ibrahim Baylan till slut en förlängning och utvidgning av olika stöd till mars-april, samt att nedstängningsstödet (vid förbud att driva verksamhet) inte bara ska gälla ersättning för fasta kostnader utan även lönekostnader. De ville inte riktigt kännas vid att det tagit tid utan menade att de jobbat så snabbt det gick. Noll empati.

Men bevisbördan ligger tung på regeringen, och de myndigheter som administrerat stöden. Företagen betalar skatt för att Sverige ska fungera. När katastrofer som en pandemi inträffar, och politikerna slår ut företagens intäkter genom att tvinga dem att stänga eller begränsa verksamheten, då ska staten stå för kostnaderna. Men det har varit en svajig resa.

Enligt en undersökning som Svenskt Näringsliv har gjort (26/1) har 30 procent av medlemsföretagen för närvarande finansierings- eller likviditetsproblem. På branschnivå är besöksnäringen värst drabbad, där har 73 procent av företagen ekonomiska problem följt av transportsektorn, 32 procent, och handeln med 28 procent.

Hälften av de tillfrågade har sökt statligt stöd under pandemin, och 34 procent av dessa är missnöjda med hur länge utbetalningarna dröjt. 28 procent upplever problem i samband med ansökningarna, 25 procent har haft krångel vid utbetalningen. Det är ett svagt betyg.

Bilden är att regeringen legat steget efter under hela pandemin. Det tycks fortsätta. När många länder nu börjar planera för hur man ska öppna upp ekonomin, tack vare ökad vaccinering, lägger Sverige fram en plan för att kunna stänga vissa verksamheter helt. Det är ingen bra väg framåt. Men blir det fallet måste företagen i alla fall kunna lita på att staten fungerar som försäkringsbolag när de utfärdar verksamhetsförbud.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?