Annons

Staten måste ta ansvar som SAS-ägare

LEDARE. Delårsrapporten från SAS var nedslående. Men resultatet var inte överraskande och bolaget är långtifrån ensamt i branschen om katastrofsiffrorna. Vd:n Rickard Gustafson tänker i juni presentera en plan för rekapitalisering av bolaget. Det lär vara stora belopp som måste tillföras. Ska svenska staten delta? På den frågan kan nog många svar ges.

Foto:Johan Nilsson

Man måste se de målkonflikter som finns och välja väg.

En sådan handlar om konkurrensneutralitet. SAS är ett delstatligt bolag, ett så kallat flaggbolag som genom åren har haft en särskild roll i infrastrukturen med historiskt betingade privilegier. Genom åren har det statliga ägandet minskat. Anledningarna har varierat. Staten ska inte äga bolag på en konkurrensutsatt marknad, var en motivering. Staten ska inte äga klimatnegativ verksamhet, tänkte kanske andra. Staten ska inte äga bolag som dras med kroniskt svagt resultat, har nog många tyckt.

Så hur förändras detta av den pågående krisen? Ska staten, enbart med hänvisning till sin ägarpost, hjälpa ett flygbolag och inte andra? Ska uppstickarbolagen, med varierande disruptiva affärsupplägg, lämnas i sticket? Dessa har trots allt haft en avgörande betydelse för en nödvändig omstrukturering i flygsektorn. Från stela strukturer med höga priser och företagsledningar som tvingats navigera mellan starka intressegrupper till en flexibel bransch med lägre priser och mer kundval.

Om staten går in i SAS med mer kapital, borde inte motsvarande summa sättas in i de andra bolag som har en stor betydelse för svenskt resande, som Norwegian och Ryanair?

Men det som nu är aktuellt är inte ett företagsstöd som vilket som helst, utan ett övervägande som varje aktieägare måste göra när ett hel- eller delägt bolag är i kris. Som största ägare (jämsides med danska staten) har man ett särskilt stort ansvar. Valet att äga en stor post i SAS (eller på senare år: att behålla) förpliktar. Andra flygbolag har också ägare som står inför samma beslut. Och i fallet med ett sedan länge underkapitaliserat bolag som Norwegian är det snarast borgenärerna som får stå för räddningsaktionen.

Det går inte att överskatta SAS betydelse för företagen. När krisen är över kommer världens parkerade flygplan att åter flyga, någonstans, i de nuvarande färgerna eller ommålade. Staten och Wallenbergsfären (som den största privata ägaren) bör försäkra sig om att dessa flygplan fortsätter att föra det skandinaviska näringslivet närmare världen.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från NanexaAnnons

Nanexa växer – nytt projekt och egen produktportfölj

Nanexa skapar effektivare läkemedel för framtiden.
Nanexa skapar effektivare läkemedel för framtiden.

Att styra och förlänga frisättningen av läkemedel i kroppen är av stor vikt för att skapa effektiva läkemedel. Det kan underlätta mycket för patienten och frigör stora resurser inom vården. Det finns ett stort intresse från läkemedelsindustrin att utveckla långtidsverkande läkemedel för behandling av många sjukdomar.

Med sin patenterade teknologi PharmaShell® styr Nanexa frisättningen av läkemedel i kroppen genom att belägga extremt små läkemedelspartiklar med ett nanotunt skal som långsamt löser upp sig och frisätter läkemedel under en längre tid, från en vecka till sex månader. Nanexa utvecklar nu en egen produkt, NEX-18, baserad på PharmaShell® som förväntas förenkla behandlingen för patienter med MDS Leukemi. 

– Vi har startat ett eget produktprojekt inom cancerområdet, NEX-18, för att förbättra en befintlig produkt som används vid behandling av MDS Leukemi. NEX-18 gör att patienten kommer kunna ersätta månadsvis återkommande sju dagars injektioner med en injektion per månad. Det frigör mycket tid för både patient och vård samt möjliggör att negativa biverkningar minskar, säger David Westberg, vd på Nanexa.

Läs mer om bolaget.

Mångsidig teknologi – många fördelar

En stor fördel med PharmaShell-teknologin är att den inte är begränsad till att fungera med ett visst läkemedel utan den kan användas brett. Både små syntetiska molekyler samt biologiska såsom peptider och proteiner. Något som flera bolag inom läkemedelsindustrin har uppmärksammat under det senaste året.

– Det har varit ett väldigt spännande år för Nanexa. Vi har nu nio projekt med totalt sex olika läkemedelsbolag och veterinärmedicinska bolag som alla håller på att utvärderas. Vi har fått upp ett riktigt bra moment i bolaget, en rörelse framåt, det ska vi förvalta samtidigt som vi ser möjligheter att utöka vår portfölj med ytterligare intressanta egna produktprojekt, avslutar David Westberg. 

Fakta

Nanexa AB är ett nanoteknologiskt drug delivery-företag som fokuserar på utvecklingen av PharmaShell® som är ett nytt och banbrytande drug delivery-system som bedöms ha en stor potential inom ett flertal substanstyper och indikationsområden. Inom ramen för PharmaShell® utvecklar Nanexa egna projekt och har samarbetsavtal med flera läkemedelsbolag, däribland AstraZeneca.

Mer från Nanexa

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nanexa och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?