ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Starka ledare rår inte på svagt ägande

  • För Ghosns del är därför spelet slut även om han skulle bli frikänd. Foto: Thibault Camus

När Nissanchefen Carlos Ghosn framträdde i japansk domstol häromdagen fick nog en och annan företagsledare i globala företag skrämselhicka. 

Avmagrad efter nästan två månader i japanskt häkte, iförd kostym och gröna plasttofflor, med handbojor och ett rep runt magen försvarade den avsatte, berömde företagsledaren sig mot Nissanstyrelsens anklagelser om skatteflykt och felaktigt användande av företagets pengar.

Tänk om han är oskyldig och har fallit offer för maktstrider i ett komplicerat globalt företagsbygge, tänkte nog en och annan. Har han kanske bara trampat fel vad gäller hanteringen av sin ersättning?

Många lär göra en extra strategisk genomgång av samarbetspartners, maktförhållanden, kulturskillnader och transparens kring chefens privatekonomi. Fler borde också se över sina ledarskapsideal och ägaruppbackning.

Ghosn har fram tills nyligen varit en av det globala näringslivets superhjältar, själva sinnebilden av en stark ledare. Med ett högt arbetstempo räddade han först Renault från konkurs i mitten av 1990-talet, därefter Nissan efter att fransmännen köpt 37 procent i bolaget. Sedan dess har han suttit i förarsätet för båda bolagen. ”Le cost killer” och ”Mr Fix It” har han kallats.

I Japan tog han itu med föråldrade leverantörsrelationer och bytte företagsspråket till engelska, till exempel. Med ett oavbrutet resande lyckades han manövrera både introvert japansk ägarstyrning och stelbent statlig fransk, en nödvändighet eftersom samarbetet inte byggde på majoritetsägande. Det senare, i kombination med misstänkta transaktioner kring ersättningar, gjorde att japanska myndigheter häktade honom.

Ghosn, som är född i Brasilien med både libanesiskt och franskt medborgarskap, är inte den förste toppchefen som förlitat sig för mycket på personlig auktoritet och till sist blivit utslängd. Vi svenskar tänker på Pehr G Gyllenhammar och Percy Barnevik – men uppräkningen av fallna karismatiska toppchefer kan göras lång.

Starka ledare har alltid levt farligt. I en global värld är modellen ännu skörare. För att väva ihop vitt skilda ägar- och företagskulturer, som de japanska och franska, räcker det inte med hårt arbete, mod och personlig karisma. Ägarmakten måste vara tydligt definierad.

För Ghosns del är därför spelet slut även om han skulle bli frikänd.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies