ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Stärk rättssäkerheten i skattemål

  • Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

LEDARE. Stiftelsen Rättvis Skatteprocess och Företagarna presenterade på tisdagen en rapport om den bristande rättssäkerheten i skattemål. 

Den drabbar ofta med förödande resultat mindre företag när de utmanar Skatteverket (SKV), som har ändlösa resurser.

De flesta svenskar har enkla deklarationer där ingen tvist någonsin uppstår. För de mer komplicerade fallen, ofta i företag, är det värre. Och de som processar får inte sina kostnader täckta även om de vinner mot SKV. Det är rättsvidrigt, och en indirekt maning till medborgarna att inte utmana den allsmäktiga staten. 

Dessutom har ersättningsnivåerna till dem som helt eller delvis vinner mål mot SKV fallit från i snitt 49 procent för fem år sedan till 13 procent. Det finns två möjliga förklaringar. En är att ersättningen varierar över tid med typen av mål som mäts, den andra att domstolarna har blivit mer återhållsamma. 

Oavsett vilket går den låga nivån inte att motivera, den enskilde har rätt att få sin sak prövad, och andra länder har mer rättvisa system. I Danmark ersätts den som vinner en skatteprocess för hela kostnaden, vid förlust för halva kostnaden. Sverige borde ha samma modell.

Rapporten tar även upp behovet att få anstånd i skattetvister. I 23 procent av de mål där anstånd inte ges vinner den skattskyldiga. Det är orimligt att företagare ska riskera konkurs därför att de tvingats ligga ute med stora pengar under lång tid. Därför bör anstånd ges som huvudregel.

Även Företrädaransvaret kritiseras. Det kan, på tvärs mot aktiebolagslagen, göra en företrädare för ett bolag personligen betalningsansvarig för skatteskulder om hen anses ha varit "grovt oaktsam". Anklagelsen är allvarlig, men svår att försvara sig mot. Företrädaransvaret avhåller många från att bli styrelseledamöter. Därför bör företrädarens betalningsansvar bara kunna hävdas om uppsåt kan bevisas.

Förslag i linje med ovanstående presenterades redan 1993 av en enig parlamentarisk utredning (SOU 1993:62) och frågan lever, riksdagen har i nutid drivit tillkännagivanden om företrädaransvaret. Nästa regering måste ta tag i saken och stärka rättssäkerheten. Detta är ingen höger-vänster-fråga, och har inget med skattenivåer att göra. Det handlar om rättssäkerhet. Det är när samhällets institutioner testas som deras värde avgörs.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer