1515

Stärk rättssäkerheten i skattemål

LEDARE. Stiftelsen Rättvis Skatteprocess och Företagarna presenterade på tisdagen en rapport om den bristande rättssäkerheten i skattemål. 

Foto:CHRISTINE OLSSON / TT

Den drabbar ofta med förödande resultat mindre företag när de utmanar Skatteverket (SKV), som har ändlösa resurser.

De flesta svenskar har enkla deklarationer där ingen tvist någonsin uppstår. För de mer komplicerade fallen, ofta i företag, är det värre. Och de som processar får inte sina kostnader täckta även om de vinner mot SKV. Det är rättsvidrigt, och en indirekt maning till medborgarna att inte utmana den allsmäktiga staten. 

Dessutom har ersättningsnivåerna till dem som helt eller delvis vinner mål mot SKV fallit från i snitt 49 procent för fem år sedan till 13 procent. Det finns två möjliga förklaringar. En är att ersättningen varierar över tid med typen av mål som mäts, den andra att domstolarna har blivit mer återhållsamma. 

Oavsett vilket går den låga nivån inte att motivera, den enskilde har rätt att få sin sak prövad, och andra länder har mer rättvisa system. I Danmark ersätts den som vinner en skatteprocess för hela kostnaden, vid förlust för halva kostnaden. Sverige borde ha samma modell.

Rapporten tar även upp behovet att få anstånd i skattetvister. I 23 procent av de mål där anstånd inte ges vinner den skattskyldiga. Det är orimligt att företagare ska riskera konkurs därför att de tvingats ligga ute med stora pengar under lång tid. Därför bör anstånd ges som huvudregel.

Även Företrädaransvaret kritiseras. Det kan, på tvärs mot aktiebolagslagen, göra en företrädare för ett bolag personligen betalningsansvarig för skatteskulder om hen anses ha varit "grovt oaktsam". Anklagelsen är allvarlig, men svår att försvara sig mot. Företrädaransvaret avhåller många från att bli styrelseledamöter. Därför bör företrädarens betalningsansvar bara kunna hävdas om uppsåt kan bevisas.

Förslag i linje med ovanstående presenterades redan 1993 av en enig parlamentarisk utredning (SOU 1993:62) och frågan lever, riksdagen har i nutid drivit tillkännagivanden om företrädaransvaret. Nästa regering måste ta tag i saken och stärka rättssäkerheten. Detta är ingen höger-vänster-fråga, och har inget med skattenivåer att göra. Det handlar om rättssäkerhet. Det är när samhällets institutioner testas som deras värde avgörs.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?