1515

Städer bör inte stoppa elsparkcyklar

Foto:Johan Nilsson/TT

Stockholm gör nu allvar av planerna på att införa krav på tillstånd samt avgiftsbelägga bolagen som hyr ut elsparkcyklar. Avgiften kommer ligga på 1400 kronor per cykel och år, och Trafiknämnden ska klubba beslutet den 26/8. Detta kommer efter ett par år med en dramatisk ökning av hyrfordon, många olyckor och användare som inte följer trafikregler och dumpar fordonen var som helst vilket hindrar övrig trafik, främst fotgängare.

Problemen har fått vissa mindre städer att förbjuda elsparkcyklarna, exempelvis Kalmar och Växjö. Andra, som Malmö och nu Stockholm, inför höga avgifter. Tillstånd för uthyrning är rimligt, men nivån på avgifterna känns närmast som ett inträdeshinder, Malmö tar 1825 kronor per år och fordon. 

Användarnas arrogans är ofta gränslös, samtidigt har bolagen, exempelvis Voi, Bolt, Lime och Tier, inte tagit kritiken på tillräckligt stort allvar utan satsat på att lösa problemen underhand. Det har gett dem många fiender.

Men under pandemin har elsparkcykel blivit ett populärt och smittsäkert alternativ till taxi och kommunala färdmedel. Det finns inga skäl att motarbeta dessa fordon. Istället bör politiker och bolag samarbeta bättre för att lösa infrastrukturen för avställning/parkering. Det borde gå lika bra att sätta upp parkeringssystem för elsparkcyklar som för vanliga låne/hyrcyklar. Ett sätt att motverka dumpning vore annars att låta uthyrningsavgiften ticka på tills användaren återlämnat elsparkcykeln på en tillåten parkering. 

Samtidigt krävs att man skapar ett eget regelverk för elsparkcyklar. De bör förbjudas på trottoarer, av säkerhetsskäl fungerar det inte att låta dem dela utrymme med gående. De bör inte få köras mot enkelriktat. Detta har också Transportstyrelsen nyligen föreslagit. 

Vidare bör städer, som Stockholm började med i våras, kunna utfärda p-böter till sparkcyklarna även om vanliga cyklar inte kan bötfällas. Det behövs helt enkelt inte på samma sätt med cyklar. Regelverken bör vara nationella, på samma sätt som de är för andra fordon, så att användarna vet vad som gäller. 

Med tiden kommer marknaden för elsparkcyklar att mogna och fordonen bli ett naturligt inslag i trafiken. Användarna bör också uppmanas att bära hjälm.

 


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Forskare och bostadsutvecklare går samman: Unikt initiativ ska forma morgondagens bästa äldreboende

I Stora Sköndal utanför Stockholm ligger IKANO Bostads första egenutvecklade vårdfastighet med 74 vårdlägenheter.
I Stora Sköndal utanför Stockholm ligger IKANO Bostads första egenutvecklade vårdfastighet med 74 vårdlägenheter.

Vilken kommun tar chansen att vara med och utveckla framtidens äldreboende?

– Ett äldreboende ska vara både en vårdmiljö och ett bra hem. Det gäller att få med båda perspektiven, konstaterar Olle Ingman, förvaltningschef på Ikano Bostad.

Tillsammans med Karolinska Institutet och Linnéuniversitetet ska bostadsföretaget nu skapa ett eget Living Lab.

Lev livet, hela livet – läs mer om Ikano Bostads behovsanpassade fastigheter för vårdboenden här. 

Det unika partnerskapet mellan forskare och bostadsutvecklare startade 2017. Visionen är att den nya forskning som finns inom bland annat geriatrik och arbetsterapi ska omsättas i praktiken när nya äldreboenden skapas.

– Det finns mycket evidensbaserad kunskap som inte tillämpas inom äldreomsorgen i dag, menar Olle Ingman.

Det Living Lab som nu planeras ska skapas utifrån den plattform som initiativtagarna byggt tillsammans.

– Vi vill ta all den kunskap som finns och tillämpa den i en fysisk byggnad. Men vi ska inte göra det i en befintlig byggnad utan skapa en anpassad miljö.

Living Lab – också en plats för forskning och utbildning

Utmärkande är också att Living Lab inte bara ska vara ett boende där den senaste spetskunskapen och tekniken kommer de boende till godo.

– Det ska inte bara vara morgondagens bästa äldreboende utan också en plats för forskning och utbildning av nya medarbetare.

Olle Ingman, förvaltningschef på Ikano Bostad.
Olle Ingman, förvaltningschef på Ikano Bostad.

Den viktigaste pusselbiten saknas dock – den vårdgivare som vill vara med och utveckla den fysiska platsen och sedan driva verksamheten.

– Vi söker först och främst en kommunal vårdgivare men är även öppna för den privata aktör som vill vara med och forma framtidens äldreomsorg.

Den kunskap och de många insikter som skapas i Living Lab kan sedan tillämpas i resten av Sverige.

– Vi ser helst att vårdgivaren finns i Stockholmsområdet, men det viktigaste är att det är en vårdgivare som vill utvecklas och som delar vår vision, konstaterar Olle Ingman.

Ringat in utmaningar

Under arbetets gång har man ringat in ett antal utmaningar som man vill arbeta vidare med i ett kommande Living Lab. Det handlar exempelvis om att i största möjliga mån öka hemkänsla och gemenskap för de boende. I ett framtida Living Lab kommer de gemensamma ytorna därför att vara bättre planerade än vad som är norm i dag och miljön ska i större utsträckning inbjuda de boende att röra sig mer självständigt. Större integration i det omgivande samhället ska också skapa stimulans för de boende.

– Man kan till exempel ha en restaurang som är öppen även för andra – men då måste boendet ligga i en urban miljö, något som inte är särskilt vanligt i dag, konstaterar Olle Ingman.

Vårdfastigheten i Stora Sköndal har stora takterasser och balkonger för att underlätta utevistelse.
Vårdfastigheten i Stora Sköndal har stora takterasser och balkonger för att underlätta utevistelse.

Men det handlar också om att attrahera rätt medarbetare och skapa bästa möjliga förutsättningar för kompetensutveckling och återhämtning.

Ytterligare en utmaning gäller tekniken. Generellt sett ligger äldreomsorgen steget efter när det gäller att ta tillvara den nya teknikens möjligheter.

Lev livet, hela livet – läs mer om Ikano Bostads behovsanpassade fastigheter för vårdboenden här.  

 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?