Annons

Spelet är större än valet i USA

Med nästa veckas presidentval i USA och avgörande i Brexitförhandlingarna tycks mycket på stå på spel, inte minst fortsättningen för den anglosaxiska kultur som i flera hundra år dominerat utvecklingen i världen. 

I USA står valet mellan samarbete eller konfrontation, i Storbritannien mellan avtal med EU eller ”ensam är stark”. 

Oavsett hur det går är det lätt att bli missmodig. Det globala näringslivet började redan för tio år sedan dela upp sina värdekedjor i regionala, i USA är båda kandidaterna protektionister och i Kina har framgångarna i kombination med den stora hemmamarknaden lett till att tuppkammen växt. Förväntan att anglosaxisk kultur till sist ska demokratisera hela världen och särskilt jätten Kina via politik och företagande har minskat.

Men det finns hopp, och det står till en helt annan del av den anglosaxiska kulturen, nämligen den finansiella. För till följd av avreglering och ökat välstånd har även ägandet i världen till sist samlats, globaliserats och tagit sig ton via en enorm fondindustri. Nu är den på allvar på väg in i Kina. Sedan landet öppnat för utländskt helägande av fondbolag och andra samarbeten storsatsar alltfler av Wall Streets mäktiga finansbolag på den hägrande jättemarknaden, fondjättarna Blackrock och Vanguard, bankerna Citigroup och JPMorgan Chase med flera. 

På kuppen hoppas Kinas makthavare höja standarden på sin växande fondindustri, kanalisera sparande från fastigheter och gömmor i madrasser till aktier och därmed dämpa svängningarna på sina börser.

Det finns mycket att invända mot fondindustrin, att den är kortsiktig, tar för mycket betalt och minskar mångfalden genom att flyga i flock. Men en sak är säker, den vilar tungt på äganderätt och lagrätt. Det har den gjort ända sedan grunden lades i Storbritannien på 1800-talet i en demokratisk anglosaxisk kultur. 

Om Kinas president Xi Jinping ska lyckas måste han till sist ta hänsyn till detta, och till sist segrar kanske därför hoppet, oavsett hur det går i USA och Storbritannien de närmaste dagarna. 

 

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från FolksamAnnons

Tryggare alternativ i stökiga börstider – ”Finns goda investeringsmöjligheter även i en kris”

2022 var ett svajigt börsår. Den som är orolig över sitt pensionssparande kan börja det nya året med att gå igenom några av de lite mer trygga alternativ som finns för att se vad som passar bäst.

– Det är lätt att bara se till här och nu. Men du kan förbereda dig redan nu inför nästa gång det blir stökigt på börsen, säger Folksams rådgivningschef Fredrik Nyberg.

Få hjälp av en erfaren privatrådgivare i ett digitalt möte – läs mer här. 

– I oroliga börstider är det många som ringer sina pensionsrådgivare. Ofta hinner vi knappt lägga ned telefonen och äta lunch. Det är inte konstigt att man blir orolig, utan det är en helt normal reaktion, säger Fredrik Nyberg.

Hans tips är att försöka göra en ekonomisk plan med sin rådgivare, inte fatta några överilade beslut och att vid behov ha en löpande dialog.

– Ett annat tips är att välja placeringar och sparande som per automatik balanserar risken. Om du inte gillar minustecken är traditionell förvaltning eller en defensiv portfölj bra. Du får mindre när börsen går upp, men behåller mer när den går ned.

Folksam är ett av en knapp handfull kundägda bolag som erbjuder en traditionell förvaltning med en lång och framgångsrik historik. Traditionell förvaltning kan vara en tacksam sparform när börsen svajar och ekonomin viker nedåt.

– Med vår rådgivning situationsanpassar vi lösningarna kundens önskemål och behov, men även utifrån hållbarhetsaspekter. Vi förhåller oss och tar hänsyn till hur långt man har kvar till sitt mål, hur mycket pengar man redan har eller sparar per månad. Sedan är vår uppgift att välja rätt förvaltning som passar kundens unika behov.

Hur hjälper traditionell förvaltning i skakiga tider?

– Vill man minska tajmingskänsligheten är traditionell förvaltning ett bra sätt då den syftar till en stabil löpande avkastning. Det uppnår vi genom att arbeta med en mix av i huvudsak tre ingredienser. Den första är aktier. Den andra är fastigheter som vi själva äger. Den tredje är räntor och obligationer.

– Det här mildrar och jämnar ut svängningar.

Fredrik Nyberg understryker vikten av att sprida sina risker genom att använda sig av olika tillgångsslag i sitt sparande.

– Själv sparar jag både genom fonder och genom traditionell förvaltning. Det ger en bra balansering av min risk. Den eviga frågan om huruvida fonder eller traditionell förvaltning är bäst beror på livssituationen. Istället för att spela ut dem mot varandra kan man låta dem komplettera varandra.

Inget vet när börskriser ska slå till – eller hur långa de blir. Men med en plan, ett medvetet risktagande och löpande kontakt med sina rådgivare ger man sig själv bättre förutsättningar för goda resultat, menar Fredrik Nyberg.

– Det är lätt att bara se till här och nu. Men du kan förbereda dig redan nu inför nästa gång det blir svajigt på börsen. Pensionssparande och förvaltning av pengar är långsiktigt och det är svårt att tajma rätt. Om man sparar på månadsbasis kommer att man att investera både när börsen står högt och när den står lågt. Det kan vara mindre kul, men är effektivt över tid.

Man ska heller inte glömma att det finns goda investeringsmöjligheter även i en kris, påminner Folksams rådgivningschef.

– Om börsen har gått ned, kommer du in på marknaden till lägre priser än tidigare.

Boka placeringsterapi – personlig rådgivning för dig och ditt kapital

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera