Annons

Spansk återhämtning börjar med reformer

LEDARE. Svenskarnas mest populära resmål, Spanien, genomgår en svår kris. Landet är ett av Europas svårast drabbade av coronapandemin. I toppskiktet av listan över flest bekräftade coronavirusfall i världen finner vi Spanien, och även vad gäller bekräftade dödsfall med covid-19 sticker landet ut särskilt negativt. Och detta är oavsett om det är den officiella siffran 28 000 dödsfall som gäller eller om det snarare är runt 45 000 personer som dött, vilket vissa estimat visat.

MONARKI. I den spanska konstitutionen från 1978 är monarkin säkrad, men hos folket är stödet i gungning efter exkungen Juan Carlos I skandalösa beteende och misstänkte korruption. Kung Felipe VI sitter dock tryggt på arbetsslottet Palacio Real de Madrid.
MONARKI. I den spanska konstitutionen från 1978 är monarkin säkrad, men hos folket är stödet i gungning efter exkungen Juan Carlos I skandalösa beteende och misstänkte korruption. Kung Felipe VI sitter dock tryggt på arbetsslottet Palacio Real de Madrid.Foto:Manu Fernandez

EU:s fjärde största ekonomi krympte med 18,5 procent under andra kvartalet och hade innan krisen en statsskuld på nästan 100 procent av BNP. Arbetslöshetsnivåerna ligger runt 15 procent, men är prognostiserade att nå 20 procent innan året är slut. Dessa två faktorer var det som föranledde att Spanien kommer att bli den näst största mottagaren, efter Italien, av utbetalningar från EU:s återhämtningsfond. Det iberiska landet kommer att ta emot 140 miljarder euro i bidrag och lån utspritt över de kommande sex åren. Den totala summan motsvarar 11,2 procent av landets BNP år 2019. Utöver detta stöttar Europeiska Centralbanken med närmast obegränsade köp av statsobligationer i Europa. Det är enorma summor i stödåtgärder som når Spanien, och trots detta spår den socialistiske premiärministern Pedro Sánchez att landet kommer att ta sig ur den ekonomiska krisen först 2023. Lagom till nästa inplanerade parlamentsval, vill säga.

Osvuret kring valdatumet är dock bäst i Spaniens fall. Under 2019 hölls två nyval på grund av den politiska instabiliteten och att majoritetsmatematiken i parlamentet inte kunde möjliggöra stabila regeringar. Socialistledaren Sánchez hade själv blivit premiärminister genom att avsätta företrädaren Mariano Rajoy, ledare för mittenhögerpartiet Partido Popular i ett misstroendevotum 2018. De två valen förändrade egentligen inte majoritetsförhållandena mellan de traditionella, stora höger-vänsterpartierna i underhuset nämnvärt. Däremot påverkades det liberala partiet Ciudadanos, tidigare ett medelstort parti med runt 15 procent i stöd och nu marginaliserat med bara 6,8 procent av valmanskårens stöd. En annan noterbar utveckling är att det högerextrema och nationalistiska partiet Vox gick från att i valet 2016 få 0,2 procent i stöd till att efter valen 2019 vara Spaniens tredje största parti med 15 procent i det sista valresultatet. I slutändan blev resultatet dessutom ändå bara en styrande koalition i minoritet – understödd av ett antal regionala, separatistpartier – mellan det regeringsbärande, socialistiska partiet PSOE och det vänsterpopulistiska partiet Unidos Podemos.

Läget i Spanien är minst sagt problematiskt och oroväckande. Som lök på laxen är den spanske exkungen Juan Carlos I på landsflykt till en för allmänheten okänd destination. Juan Carlos utsågs som 31 åring till kronpris 1969 av diktatorn Francisco Franco, och blev kung 1975 när Franco dog. I stället för att behålla makten för sig själv hjälpte den nye kungen till att avveckla diktaturen och ledsaga landet fram till fria val 1977, ta fram en ny konstitution 1978 samt avvärja ett statskuppförsök 1981. Efter 39 år på tronen abdikerade kung Juan Carlos I år 2014, tillförmån för sin son Felipe VI, och hade då kunnat säkra sin plats i historien. I stället blev det flykt från spansk media och rättsväsende, för att undvika anklagelser om otrohetsaffärer, maktmissbruk och korruption. Ett ovärdigt slut för det moderna Spaniens landsfader.

Det pågår alltså kris för monarkin, i partipolitiken, i ekonomin, på arbetsmarknaden, med virusbekämpningen och för sjukvården. Ekonomin är i stort behov av att diversifieras och arbetsmarknaden behöver betydande strukturreformer för att nationen ska resa sig igen. Spanien är ett turismland, vilket manifesteras av att Världsturismorganisationen har sitt huvudsäte i Madrid. Landet står för nästan var fjärde hotellnatt för alla resenärer utanför sitt egna hemland inom EU och mellan 10 och 11 procent av landets ekonomi består av intäkter från turism.

Regeringen säger att de vill satsa på fyra områden för att få ekonomin att växa. Digitalisering och energiomväxling samt de lite mer ospecificerade politiska frågorna sammanhållning och att ”inte lämna någon i sticket”. Lite mer marknadsekonomi, längre arbetsliv och smidigare byråkrati skulle hjälpa Spanien på vägen också.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från RISEAnnons

RISE: Nu behövs fler satsningar på tillämpad AI

Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE, och Olof Mogren, senior forskare och ledare av forskningsområdet deep learning på RISE.
Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE, och Olof Mogren, senior forskare och ledare av forskningsområdet deep learning på RISE.

Det svenska näringslivet sitter på datamängderna som krävs för att börja använda AI brett. ”Företagen måste släppa sargen och komma in i matchen nu”, säger Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE.

Artificiell intelligens håller på att demokratiseras och konkretiseras, bland annat genom omtalade tjänster som ChatGPT och Dall-E. Google och Microsoft tävlar om att sätta liknande lösningar på marknaden och investerar mångmiljardbelopp i tekniken.

Enligt Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE, har Sverige vad som krävs för att springa med i AI-loppet. Kompetenssatsningen Wallenberg AI Autonomous Systems and Software Program, WASP, och det nationella samarbetet AI Sweden har lagt grunden. Nu behöver det svenska näringslivet lägga i en högre tillämpningsväxel.

– Sverige är EU:s fjärde mest digitaliserade land, och vi producerar enormt mycket data. Denna data är en möjliggörare för AI-tekniken. Många har inte riktigt förstått kopplingen där, man tror att AI enbart är något som stora företag experimenterar med. Men vi är alla delaktiga i att producera och konsumera data. Näringslivet deltar alltså redan i AI-utvecklingen, säger Hanifeh Khayyeri och fortsätter:

– Bolagen behöver nu tänka till kring hur de egna datamängderna kan användas för att förbättra och effektivisera verksamheten. Företag som drar nytta av möjligheterna med AI kommer att ersätta de som inte gör det.

Centrum för tillämpad AI

På RISE finns Centrum för tillämpad AI, ett center som i samverkan med aktörer från både privat och offentlig sektor bidrar till utvecklingen av tillämpad AI. På det statliga forskningsinstitutet finns även forskare och experter inom alla områden där AI kan tillämpas på – telekom, energi, transport och samhällsbyggnad för att nämna några exempel.

– Vi använder den unika kombinationen av AI- och domänexpertis som finns inom RISE för att hjälpa näringsliv och samhälle att stärka sin konkurrenskraft och lyckas med den gröna omställningen, säger Olof Mogren, senior forskare och ledare av forskningsområdet deep learning på RISE.

150 AI-projekt

Han ger ett exempel på ett pågående projekt, där AI används för att med exakthet avgöra när ett fjärrvärmenät behöver underhållsinsatser. Lösningen leder till stora kostnadsbesparingar. I ett annat projekt samarbetar RISE med Vattenfall för att med hjälp av AI-teknik undersöka hur tjädrar i närheten av deras vindkraftsanläggningar mår. Utöver dessa exempel pågår ytterligare cirka 150 projekt inom AI-området på RISE.

– Det har gjorts viktiga kunskapsutvecklande AI-projekt i Sverige. Nu behövs storsatsningar på tillämpning, så att vi kan stärka konkurrenskraften. 3 000 personer på RISE kan göra det möjligt, genom skräddarsydda AI-lösningar inom samtliga tillämpningsområden, säger Hanifeh Khayyeri.

Läs mer om Centrum för tillämpad AI och AI-projekt på RISE.

Om RISE  
RISE är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner. I internationell samverkan med företag, akademi och offentlig sektor bidrar RISE till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RISE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera