Annons

Spansk återhämtning börjar med reformer

LEDARE. Svenskarnas mest populära resmål, Spanien, genomgår en svår kris. Landet är ett av Europas svårast drabbade av coronapandemin. I toppskiktet av listan över flest bekräftade coronavirusfall i världen finner vi Spanien, och även vad gäller bekräftade dödsfall med covid-19 sticker landet ut särskilt negativt. Och detta är oavsett om det är den officiella siffran 28 000 dödsfall som gäller eller om det snarare är runt 45 000 personer som dött, vilket vissa estimat visat.

MONARKI. I den spanska konstitutionen från 1978 är monarkin säkrad, men hos folket är stödet i gungning efter exkungen Juan Carlos I skandalösa beteende och misstänkte korruption. Kung Felipe VI sitter dock tryggt på arbetsslottet Palacio Real de Madrid.
MONARKI. I den spanska konstitutionen från 1978 är monarkin säkrad, men hos folket är stödet i gungning efter exkungen Juan Carlos I skandalösa beteende och misstänkte korruption. Kung Felipe VI sitter dock tryggt på arbetsslottet Palacio Real de Madrid.Foto:Manu Fernandez

EU:s fjärde största ekonomi krympte med 18,5 procent under andra kvartalet och hade innan krisen en statsskuld på nästan 100 procent av BNP. Arbetslöshetsnivåerna ligger runt 15 procent, men är prognostiserade att nå 20 procent innan året är slut. Dessa två faktorer var det som föranledde att Spanien kommer att bli den näst största mottagaren, efter Italien, av utbetalningar från EU:s återhämtningsfond. Det iberiska landet kommer att ta emot 140 miljarder euro i bidrag och lån utspritt över de kommande sex åren. Den totala summan motsvarar 11,2 procent av landets BNP år 2019. Utöver detta stöttar Europeiska Centralbanken med närmast obegränsade köp av statsobligationer i Europa. Det är enorma summor i stödåtgärder som når Spanien, och trots detta spår den socialistiske premiärministern Pedro Sánchez att landet kommer att ta sig ur den ekonomiska krisen först 2023. Lagom till nästa inplanerade parlamentsval, vill säga.

Osvuret kring valdatumet är dock bäst i Spaniens fall. Under 2019 hölls två nyval på grund av den politiska instabiliteten och att majoritetsmatematiken i parlamentet inte kunde möjliggöra stabila regeringar. Socialistledaren Sánchez hade själv blivit premiärminister genom att avsätta företrädaren Mariano Rajoy, ledare för mittenhögerpartiet Partido Popular i ett misstroendevotum 2018. De två valen förändrade egentligen inte majoritetsförhållandena mellan de traditionella, stora höger-vänsterpartierna i underhuset nämnvärt. Däremot påverkades det liberala partiet Ciudadanos, tidigare ett medelstort parti med runt 15 procent i stöd och nu marginaliserat med bara 6,8 procent av valmanskårens stöd. En annan noterbar utveckling är att det högerextrema och nationalistiska partiet Vox gick från att i valet 2016 få 0,2 procent i stöd till att efter valen 2019 vara Spaniens tredje största parti med 15 procent i det sista valresultatet. I slutändan blev resultatet dessutom ändå bara en styrande koalition i minoritet – understödd av ett antal regionala, separatistpartier – mellan det regeringsbärande, socialistiska partiet PSOE och det vänsterpopulistiska partiet Unidos Podemos.

Läget i Spanien är minst sagt problematiskt och oroväckande. Som lök på laxen är den spanske exkungen Juan Carlos I på landsflykt till en för allmänheten okänd destination. Juan Carlos utsågs som 31 åring till kronpris 1969 av diktatorn Francisco Franco, och blev kung 1975 när Franco dog. I stället för att behålla makten för sig själv hjälpte den nye kungen till att avveckla diktaturen och ledsaga landet fram till fria val 1977, ta fram en ny konstitution 1978 samt avvärja ett statskuppförsök 1981. Efter 39 år på tronen abdikerade kung Juan Carlos I år 2014, tillförmån för sin son Felipe VI, och hade då kunnat säkra sin plats i historien. I stället blev det flykt från spansk media och rättsväsende, för att undvika anklagelser om otrohetsaffärer, maktmissbruk och korruption. Ett ovärdigt slut för det moderna Spaniens landsfader.

Det pågår alltså kris för monarkin, i partipolitiken, i ekonomin, på arbetsmarknaden, med virusbekämpningen och för sjukvården. Ekonomin är i stort behov av att diversifieras och arbetsmarknaden behöver betydande strukturreformer för att nationen ska resa sig igen. Spanien är ett turismland, vilket manifesteras av att Världsturismorganisationen har sitt huvudsäte i Madrid. Landet står för nästan var fjärde hotellnatt för alla resenärer utanför sitt egna hemland inom EU och mellan 10 och 11 procent av landets ekonomi består av intäkter från turism.

Regeringen säger att de vill satsa på fyra områden för att få ekonomin att växa. Digitalisering och energiomväxling samt de lite mer ospecificerade politiska frågorna sammanhållning och att ”inte lämna någon i sticket”. Lite mer marknadsekonomi, längre arbetsliv och smidigare byråkrati skulle hjälpa Spanien på vägen också.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Gar-BoAnnons

Unikt erbjudande av tjänster och försäkringar bidrar till hållbart byggande

Med över 30 års erfarenhet i branschen är Gar-Bo Sveriges ledande försäkringsbolag inom byggrelaterade försäkringar. Gar-Bos unika erbjudande, där tjänster och försäkringar finns samlade under ett tak, utgör en trygg grund när bolaget fortsätter sin redan starka tillväxtresa. Målet är att bidra till säkra byggprocesser, samt kvalitetssäkrade och långsiktigt hållbara byggnader.

– Vi grundades av branschen för branschen och erbjuder det som våra kunder efterfrågar. Hos oss finns tjänster och försäkringar samlade, vilket innebär att vi kan vara med våra kunder genom hela processen, från ax till limpa. Oavsett om du behöver hjälp med första penseldragen till ett nytt fastighetsprojekt eller om du ska ställa garanti efter att bygget är klart finns vi där, säger Linnea Moberg, VD. 

Kvalitetssäkrat byggande för framtiden

De fel, skador och brister som uppstår vid byggande värderas till 100 miljarder kronor varje år. Den kostnaden vill Gar-Bo bidra till att minska genom att erbjuda anpassade tjänster, försäkringslösningar och utbildningar till småhusföretag, bostadsutvecklare, byggentreprenörer och nybildade bostadsrättsföreningar. Det övergripande målet med verksamheten är att se till att det som byggs är kvalitetssäkrat för att hålla både idag och i framtiden. 

– Med vårt tjänsteerbjudande kan vi se till att projekten ska ha så goda förutsättningar som möjligt för att vara hållbara över lång tid. Till det har vi våra försäkringar som tryggar hela byggprocessen för alla parter, från byggherre till slutkund. Vi vill återföra all den kunskap vi har till branschen. Den data vi har hjälper oss att dra slutsatser för hållbart byggande och gör oss till ett naturligt nav för kunskap, säger Max Stea, Bostadsrättsspecialist.

En jämställd och långsiktig samarbetspartner

Hos Gar-Bo finns genuint engagerade medarbetare med unik kompetens som alla samarbetar för att skapa mervärde för kunderna och forma verksamheten efter marknadens behov. Det finns en vilja att hela tiden bidra med en kvalitet som vi kan ställa oss bakom både idag och imorgon.

– Vi driver ett medvetet jämställdhets- och mångfaldsarbete, då vi är övertygade om att en arbetsplats med olikheter i bakgrund, kultur och erfarenheter berikar oss. Jag tror att det är en bidragande faktor till att vi av branschen ses som en sund och långsiktigt hållbar samarbetspartner som har rätt kompetens, säger Linnea Moberg. 

Kunskapsnav inom bygg och försäkring

Under sina 30 år i branschen har Gar-Bo samlat en stor mängd data. Tillsammans med bolagets erfarenhet och närvaro i branschen bidrar denna data till viktiga insikter och kunskaper. För att dela med sig av dessa anordnar Gar-Bo kontinuerligt utbildningar, branschdagar och event. 

Tillsammans med kunderna, genom egen forskning samt genom att vara aktiv i olika branschorganisationer, bidrar Gar-Bo till att forma en byggbransch med så få skador som möjligt. På Gar-Bo finns även ett tekniskt råd som tittar på vilka typer av utvecklingsfel eller systematiska fel som uppstår när man bygger hus, i syfte att bidra till skadeförebyggande insikter och åtgärder.

– Vi utvärderar riskerna med olika byggmetoder och tar fram rapporter med våra insikter. Vi tittar till exempel på framtida konsekvenser av att bygga platta tak, gröna tak och kort takfot, alla vanliga byggtekniker idag. Vi vet att det ibland kan gå fel, och det är viktigt för oss att bidra med all den kunskap vi har för att minimera riskerna, säger Linnea Moberg.

Om Gar-Bo

Gar-Bo är Nordens ledande leverantör av byggrelaterade försäkringar och tjänster. Sedan över 30 år erbjuder vi bygg- och fastighetsbranschen försäkringar, besiktningar och specialisttjänster som tillsammans bidrar till ökad kunskap, en tryggare byggprocess och minskad ekonomisk risk.

Läs mer om Gar-bo

 

Mer från Gar-Bo

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Gar-Bo och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?