Annons

Soliga utsikter för förnybart inte tillräckligt

LEDARE. Solenergi är den nya kungen på världens elmarknad. Det slår International Energy Agency (IEA) fast i sin årliga energirapport som presenterades på tisdagen. Coronaviruset har under året pressat tillbaka samtliga energislag. Förutom den förnybara.

ENERGIOMSTÄLLNING. Förnybara energikällor som sol och vind kommer att fortsätta öka. Frågan är med hur mycket.
ENERGIOMSTÄLLNING. Förnybara energikällor som sol och vind kommer att fortsätta öka. Frågan är med hur mycket.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Den globala efterfrågan på energi sjunker med 5 procent. Efterfrågan på olja pressas ned med 8 procent och nästan lika mycket för kol. Utsläpp från energi faller med 7 procent. Så ser det ut 2020. De långsiktiga effekterna är präglade av stor osäkerhet. Vad som däremot är säkert är att energisektorn befinner sig i ett formativt skede.

Förnybara energikällor som sol och vind kommer att fortsätta öka. Frågan är med hur mycket. I ett medelscenario täcker förnybart 80 procent av den ökade efterfrågan på el till 2030. Redan 2025 kommer den förnybara elproduktionen vara större än den från kol. Utvecklingen drivs till stor del av solenergi. Tekniken har mognat och kostnaderna störtdykt. I de flesta länder är solenergin numera billigare än kolkraft. Det är ett styrkebesked för solens konkurrenskraft.

Uppsvinget för förnybar energi är ett tecken i tiden. Världen är mitt i en grön omställning. Efter pandemin har fossila verksamheter framstått som än mer obsoleta än tidigare. Om man ska tro IEA har coronaviruset blivit dödsstöten för kolet. Samma nedåtgående trend är dessvärre inte säker för oljan. Snarare så avtar tillväxten i efterfrågan inom tio år. Av alla bilar som säljs runt om i världen går endast 2,5 procent på el. Hela 42 procent är SUV:ar. Det, tillsammans med bland annat efterfrågan på plast, gör att oljan dröjer sig kvar.

De minskade utsläppen 2020 är därför inte nödvändigtvis en permanent nedgång. I takt med att ekonomin återhämtat sig är exempelvis kinesiska utsläpp redan i år tillbaka på 2019 års nivå. Men som IEA poängterar är låg ekonomisk tillväxt inte en strategi för låga utsläpp.

Vad som krävs är i stället strukturella förändringar. Strama klimatmål i all ära, men det viktiga är att de uppnås. Att sätta rätt politiska ramverk och ge förutsättningar för gröna investeringar är den främsta klimatåtgärd regeringar kan göra. För investeringar behövs. I utbyggda elnät, förnybar energi och en ny generations kärnkraft. Inte bara för energisektorn, utan för att elektrifiera den övriga ekonomin.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?