1515

Socialdemokraterna respekterar ej ägande

LEDARE. Den senaste tidens hot om skattehöjningar är en logisk förlängning av S partiprogram. Partiet misstror kapitalägarna, men kapitalägarna, det är vi. 

Foto:Henrik Montgomery/TT

”Vi ställer oss frågan om det är rimligt att ge stora skatterabatter till personer som har sparande på 3 miljoner kronor eller mer”. Så säger finansminister Magdalena Andersson till Di (2 juni) apropå att hon vill ta bort rätten att spara på ISK-konto för dem som har lagt undan större summor. 

Med uttalandet demonstrerar hon sin och partiets arrogans inför privat äganderätt och förutsägbarhet i regelverk. Hon vill med brett höjda kapitalskatter begränsa individens möjlighet att sträva efter ekonomiskt oberoende, och därmed frihet. 

Finansministern använder begreppet ”skatterabatt” som om spararna - framför allt de med 3 miljoner (kronor) eller mer - inte gjort rätt för sig. Hos S lever tankefiguren att rikedom är stöld, och därmed står höginkomsttagare för alltid i skuld till partiet, folket och staten. Därför finns heller ingen moralisk övre gräns för hur hårt de kan beskattas, trots att svenskarna (tillsammans med danskarna) redan betalar världens högsta skatter. Retoriken riktar sig mot personer med höga inkomster, men till slut får medelklassen alltid vara med och betala.

Motviljan mot det kapitalistiska systemet, och därmed implicit privat ägande, har förblivit ett levande tema i S politik långt efter att den utbredda fattigdom som rådde i landet för 100 år sedan försvann. I partiprogrammet kan man läsa (har centerledaren läst det?) följande: ”Den renodlade kapitalismen //...// betecknar ett maktsystem, där den som äger kapitalet ges rätten att bestämma över alla andra intressen, och där människors värde och rättigheter bestäms av deras ekonomiska lönsamhet. Detta maktsystem skapar ofrihet för alla andra än de stora kapitalägarna.” 

Skrivningarna visar att S djupt misstror kapitalägarna. Och kapitalägarna, det är vi. 70 procent av svenskarna har ett privat fondsparande. Vi har många välskötta storföretag. En blomstrande och snabbväxande tekniksektor. Men en del av dessa entreprenörer väljer fortfarande att placera sitt ägande utomlands. För att de, med fog, misstror det svenska socialdemokratiskt idébaserade systemet.

Den senaste tidens utspel om höjda skatter motiveras med att välfärden behöver pengarna och höginkomsttagarna måste bidra mer. Men bilden att välfärden har urholkats de senaste decennierna stämmer inte. Den offentliga konsumtionen har legat på runt 25 procent av BNP sedan 1985. Och i samband med pandemin har kommuner och regioner fått mångmiljardbelopp som de ännu inte har använt. Motivet är alltså rent politiskt, inte ekonomiskt.

S-regeringen har redan en gång ändrat reglerna för ISK. De har tagit bort förutsättningarna för en annan populär sparform, allemansfonderna, liksom avdragsrätten på privata pensionsförsäkringar. Så nej, det är inte bara de rika de är ute efter, utan alla kapitalägare.

Andersson ser inga skäl att uppmuntra privat sparande. Medborgarna ska arbeta, betala skatt och konsumera för att hålla igång ekonomin. Inte spara individuellt, det sköter staten. Det finns en syn att detta är mer samhällsekonomiskt effektivt, och den tar inte hänsyn till individens önskan att vara fri.

Äganderätten är grundlagsfäst i Sverige och har stöd i Europakonventionen för mänskliga rättigheter. Men än i dag krockar äganderätten regelbundet med andra lagar. Det har inte minst mark- och skogsägare fått erfara. 

Partiet tolererar äganderätten för att skapa välstånd. Men det fortsätter att utmana den, genom skatter och projekt som löntagarfonderna, vars syfte var att urholka privat ägande.

Statens beskattningsrätt är en inskränkning i äganderätten som medborgarna accepterar genom det sociala kontraktet. Men rätten är inte gränslös. När legitimiteten urholkas ökar skatteflykten, företagsamheten hämmas och till sist flyttar kapitalet ut. Med nuvarande retorik, och förslag om att höja en rad ägarskatter, utmanar S gränsen.

Rätten att behålla en rimlig del av sitt sparande är värd att slåss för eftersom den är en förutsättning för att individen ska kunna vara fri. Det gäller alla medborgare.


Innehåll från SiemensAnnons

Tekniken som skapar attraktiva fastigheter och bidrar till hållbar lönsamhet

Med tekniken som möjliggörare skapas ekonomisk och social hållbarhet. Med den insikten som grund levererar Siemens Smart Infrastructure en konkurrenskraftig portfölj som hjälper fastighetsbranschen att utveckla smarta, säkra, energieffektiva och hållbara lösningar i både befintliga och nya byggnader.

Som ett stort företag inom tekniksektorn vet Siemens vilka utmaningar fastighetsägare, hyresgäster och medarbetare står inför under uppförandet av smarta byggnader. Genom att nyttja teknik och smarta system i samverkan kan många av utmaningarna lösas men för en hållbar utveckling måste man även se bortom själva byggnaden. Med hjälp av bredden i portföljen kan Siemens hjälpa företag och samhälle att bland annat se möjligheterna i energiutmaningen, bidra till en hållbar laddinfrastruktur för fossilfria fordon och med teknisk infrastruktur skapa smarta byggnader som människor vill bo och arbeta i. Genom effektivt nyttjande av hyrd kontorsyta och ökad upplevelse för medarbetaren skapar dessa lösningar både social och ekonomisk hållbarhet samtidigt som fastighetens värde ökar.

– Omställningen för fastighetsägare går fort och jag tror att många känner en stress över ”Var ska jag börja?”. Vårt råd är att komma igång genom att sätta en långsiktig plan och att arbeta med öppna plattformar som möjliggör flexibilitet. Börja sedan med något som ger snabbt resultat, till exempel att åtgärda fastighetens mätarstruktur, det möjliggör energioptimering. Mitt råd är att våga fråga, det finns hjälp att få, säger Annika Persson, Branch Account Manager.

Siemens kopplar samman energisystem, byggnader och industrier på ett smart sätt där kunden alltid är i fokus, utgångsläget är utifrån kundens behov och en förståelse för verksamheten under uppförandets tre faser; design, konstruktion och förvaltning. Redan i designfasen är det viktigt att sätta en gemensam plan för vad som ska uppnås med byggnadens tekniska infrastruktur för att förebygga brister längre fram. Därför är öppna plattformar för kommunikation som både kan ta emot och leverera data nyckeln till framgång.  

– Vi hjälper vår kund att förbli nyfiken, vara uthållig, experimentera och anpassa sig genom vår adaptiva och intuitiva teknik. Tanken med Smart Infrastructure är att skapa ett ekosystem där morgondagens fastigheter, effektivt och hållbart, skall arbeta för de personer som lever och verkar där och inte tvärtom. Det bidrar till en hållbar utveckling för att skydda planeten för nästa generation samtidigt som samhället gör framsteg och bidrar till våra kunders framgång, berättar Annika Persson.

Om Siemens

Siemens gör världen till en mer uppkopplad och omtänksam plats där hållbar energi levereras pålitligt och effektivt. Med en bred portfölj av nätstyrning och automatisering; effektfördelning, omkoppling och styrning, fastighetsautomation, brandsäkerhet, säkerhetssystem, VVS-styrning och energilösningar förbättrar Siemens vårt sätt att leva och arbeta. Siemens Smart Infrastructure kopplar på ett smart sätt samman energisystem, byggnader och industrier.

siemens.se/smartabyggnader

 

Mer från Siemens

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?