1515

Socialdemokraterna är på väg att bli Folkpartiet

LEDARE. På fredag samlas socialdemokrater från hela landet för att dryfta arbetsmarknadsfrågor på S-kongressen i Örebro. Så var det inte tänkt från början. Partiet räknade mer eller mindre kallt med att förlora valet i höstas, lämna över regeringsmakten till Alliansen och därefter omgruppera i opposition.

VALANALYS. S håller på att bli ett storstadsparti för TCO-medlemmar som sänker värnskatten och ser det som sin bärande uppgift att skydda den liberala demokratin mot destabiliserande krafter långt in i LO-leden. Det är i bästa fall en mycket vågad strategi och i värsta fall rent självskadebeteende.
VALANALYS. S håller på att bli ett storstadsparti för TCO-medlemmar som sänker värnskatten och ser det som sin bärande uppgift att skydda den liberala demokratin mot destabiliserande krafter långt in i LO-leden. Det är i bästa fall en mycket vågad strategi och i värsta fall rent självskadebeteende.Foto:Anders Wiklund/TT

I Örebro skulle Stefan Löfven tacka för sig och lämna över stafettpinnen till Magdalena Andersson, Mikael Damberg eller kanske Anders Ygeman.

Sedan gick det som det gick. S gjorde bättre ifrån sig i valet än väntat. De rödgröna blev större än de borgerliga. Stor ovisshet infann sig. Efter 97 presskonferenser bytte C och L till slut sida i utbyte mot sänkt värnskatt och ett batteri av statliga utredningar.

I helgen diskuterar socialdemokratiska kongressombud därför jobb, omställning och utbildning på Conventum i Örebro som vore det 1997 eller 2004.

Det är det inte. S kan fortfarande manövrera som i fornstora dar – som maktparti är och förblir man oslagbara, det sitter i blodet men har också sin förklaring i Stefan Löfvens spelteoretiska färdigheter – men i grund och botten befinner sig partiet i ett mycket kritiskt läge.

Att Socialdemokraterna inte mår bra framgår tydligt av partiets valanalys som publicerades i veckan. S gjorde, trots den starka slutspurten, sitt sämsta riksdagsval någonsin. Ungefär lika illa gick det på landstingsnivå. Endast ett av 20 har numera rödgrön majoritet och enligt interna mätningar som valanalysen hänvisar till, har socialdemokraternas förtroende i sjukvårdsfrågor på flera håll mer eller mindre kollapsat.

Partiet backade i sammanlagt 251 kommuner. Sämst gick det i traditionella S-fästen på landsbygden, där Sverigedemokraterna samtidigt gick fram som en ångvält. SD fick över 20 procent i 128 av totalt 197 landsbygdskommuner. Fyra år tidigare var den siffran 29 kommuner.

Likadan är trenden med LO-väljarna. För tolv år sedan röstade 60 procent av dem på S, i höstas 40 procent. Raset framstår som mer dramatiskt om man betänker att Socialdemokraternas totala väljarandel minskade med sju procentenheter under samma period.

”Det tydligaste mönstret i det här valet är att klassröstandet blir allt svagare – väljare med arbetaryrken och låg utbildning lämnar partiet”, slår valanalysen fast.

I storstäderna går det desto bättre. ”I områden som Mälarhöjden, Hägersten (och) Södermalm i Stockholm”, där kunskapsekonomin blomstrar, jobben skapas och Carl Bildt åker elscooter nedför Hamngatan, ”återfinns flera valdistrikt där Socialdemokraterna går framåt i riksdagsvalet, trots den negativa rikstrenden.”

”De demografiska grupper som är överrepresenterade i dessa områden”, noterar författarna, utgör ”motsatsen till de grupper som i störst utsträckning lämnat partiet: arbetarväljare på landsbygden och i mindre kommuner utanför storstadsregionerna”.

Januariöverenskommelsen kommer inte att mildra de tendenserna, snarare förstärka dem. Av de tre övergripande frågor som drev väljarna från S – migrationen, sjukvården och pensionerna – berörs endast sjukvården i egentlig mening i uppgörelsen med C, L och MP och därtill knappast särskilt ingående.

Det är ett problem för S och i förlängningen ett problem för Sverige. Den svenska politiska energin alstras i spänningsförhållandet mellan socialdemokratins välfärdsvurm och borgerlighetens frihetssträvan. Januariöverenskommelsen sätter mycket av den dynamiken ur spel, försvagar därmed både vänstern och högern och ersätter dem i stället med en klump mitten.

Dialektiken försvinner, väljarna vet varken ut eller in och Socialdemokraterna blir Folkpartiet: Ett storstadsparti för TCO-medlemmar som sänker värnskatten och ser det som sin bärande uppgift att skydda den liberala demokratin mot destabiliserande krafter långt in i LO-leden.

Det är i bästa fall en mycket vågad strategi och i värsta fall rent självskadebeteende.


Innehåll från HSBAnnons

Digitalisering ökar värdet på fastigheter

Fastigheter må bestå av trä, stål och sten, trots det kan det mesta digitaliseras. Men branschen är konservativ.

– Vi pratar ofta om HSB som en föregångare inom digitalisering, säger Hélène Barnekow, vd på Microsoft Sverige.

Läs mer om hur rätt fastighetsförvaltning gör skillnad 

Även om fastigheter är ohyggligt analoga till sin struktur påverkas även den sektorn av de makrotrender som driver digitaliseringen. Till exempel står fastigheter för en stor del av klimatpåverkan genom både byggnation, drift och renovering, men allt det här kan förändras med hjälp av digitalisering.

– Inom HSB har vi tittat på olika aspekter inom digitalisering i flera år, säger Jesper Josbrant, vd för HSB Affärsstöd, HSB:s egna företag för digitala tjänster.

– För mig är det viktigt att skilja på datorisering och digitalisering. Datorisering är att flytta saker från papper till filer, men digitalisering är att förflytta en hel affär. Det har skett inom film och musik, och det finns mycket vi kan göra även med fastigheter.

Ett exempel är den dagliga skötseln, där fastighetsförvaltare kan spara mycket tid och pengar genom att jobba datadrivet och serva huset när data visar att det faktiskt behövs snarare än vid bestämda tidsintervall. Ett annat är förvaltningen, där HSB undersöker hur man med hjälp av sensorer i fastigheten ska kunna känna av husets behov och därmed optimera långsiktigt underhåll och renovering.

– Samtidigt tittar vi på hur vi med hjälp av data och digitala tjänster ska kunna göra det lättare för våra bostadsrättsföreningars styrelser att enklare förstå fastighetens behov och på så sätt fatta mer informerade beslut som höjer fastighetens värde, säger Jesper Josbrant.

Möjliggör tester och utveckling i en riskfri miljö

Ett av de verktyg som HSB använder för att lära sig mer om digitaliseringens möjligheter är det världsunika HSB Living Lab – forskningshuset i Göteborg där människor bor samtidigt som forskarna utvecklar framtidens hållbara boende.

– Det finns så många smarta och innovativa produkter och tekniker i dag, men steget att testa dem i ett verkligt bostadsbestånd kan vara stort. Där ser vi HSB Living Lab som en frizon, en arena som uppmuntrar och möjliggör tester och utveckling i en riskfri miljö. Här kan vi testa innovationer skarpt i en helt verklig miljö innan vi implementerar dem i våra befintliga fastigheter säger Emma Sarin, projektledare för HSB Living Lab.

HSB Living Lab
HSB Living Lab

En av de saker som digitaliseringen har fört med sig som är aktuell i HSB Living Lab är det faktum att data i dag är högt värderad. Eftersom fastigheter och människorna som bor i dem genererar stora mängder data av olika slag pågår nu en rad olika projekt som jobbar med data för att göra bostäder och fastigheter både smartare och mer hållbara. 

– Det kommer vara spännande att följa utvecklingen kring hur man kommer att dra nytta av detta värdet framåt, säger Emma Sarin.

Digitalisering är mer än bara teknik

Att HSB har kommit långt i sin digitaliseringsresa bekräftas av Hélène Barnekow, vd för Microsoft Sverige och partner till HSB i arbetet med ny teknik.

– Många företag ser fortfarande digitalisering som en it-fråga, men HSB har varit modiga nog att inse att digitalisering inte bara handlar om teknik utan om allt från kultur till organisation till själva affären. 

Fördelen med HSB:s synsätt är att det gör det lättare att fortsätta även när förändringsarbetet blir jobbigt.

– Många organisationer sätter igång med försök till digitalisering men ger upp när det blir jobbigt, förklarar Hélène Barnekow.

– Men Pernilla Bonde, vd för HSB Riksförbund, och hennes ledningsgrupp har stått upp för vad de tror på, kommunicerat väl och varit proaktiva i sitt arbete. Det tror jag är en nyckel till att de har lyckats så väl.

Läs mer om hur rätt fastighetsförvaltning gör skillnad 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?