1515

Sociala taxonomin är de nya löntagarfonderna

LEDARE. En breddning av begreppet ”hållbarhet” till sociala FN-mål som att minska fattigdom skulle underminera det fria företagandet.

Foto:Darko Bandic

Det finns en efterfrågan från finansmarknaden på gemensamma standarder för att bedöma om ett företag är hållbart. Det är bakgrunden till de ramverk från EU som kallas taxonomier. Men definitionerna av hållbarhet är svåra, politiskt laddade och kidnappas lätt av särintressen och opinionsorganisationer. Det visade inte minst arbetet med den gröna taxonomin som inledningsvis inte klassade vattenkraft som hållbart, och knappt svenskt traditionellt skogsbruk. Frågan om hur kärnkraften ska klassas är uppskjuten till nästa år.

Slutresultatet blev bättre och den gröna taxonomin träder i kraft efter årsskiftet. Nu kommer nästa steg som är mycket mer besvärligt: EU:s sociala taxonomi. Trots att remissrundorna precis har avslutats har den knappt diskuterats, vilket börjar bli alltmer typiskt och alltmer problematiskt för det nuvarande arbetet i unionen. I Sverige har diskussionen om den sociala taxonomin bara handlat om makten över lönesättningen. Men ambitionerna är mycket större än så.

Ett grundproblem med den sociala taxonomin är att intresset från finansmarknaderna inte är särskilt stort, vilket har lämnat fältet fritt för ett framgångsrikt lobbyarbete av vänsterkrafter och intresseorganisationer. Förslaget präglas starkt av en misstänksamhet mot den privata äganderätten och det fria företagandet.

Svenskt Näringsliv var i sitt remissvar skarpt kritiska mot förslaget, och de har helt rätt. Innebörden av taxonomin är att företag ska styra mot de allomfattande sociala delarna av FN:s 17 globala mål. Där ingår bland annat att ”utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla och uppnå jämställdhet”. 

Syftet är att placerare, som stora pensionsfonder, vilka lätt böjer sig för tryck, ska investera i företag som bidrar till att förbättra utsatta gruppers levnadsstandard. Det kan exempelvis ske genom att de bidrar till att grupperna nås av basvaror och tjänster. Men det är en politisk uppgift.

Företagen ska också bidra till inkludering och mångfald, och målen ska kopplas till ledande befattningshavares ersättning. Sammansättningen av ledningsgrupper och styrelser är dock en ägarfråga. Investerare är naturligtvis fria att bara placera i bolag som sysslar med inkludering och mångfald i sitt arbete och i sina produkter, men det ska inte EU lägga sig i.

Bolagen uppmanas också att upprätthålla en intressentdialog i samhället. Det öppnar dörren än mer för intresseorganisationer med en egen agenda. De kan ha goda avsikter, men den makt som EU anser att de ska ha är ett distinkt hot mot ägande och företaget som organisationsform. 

Tankefiguren liknar den som låg till grund för de svenska löntagarfonderna som skulle garantera fackens makt över företagen. Den västerländska kapitalismens framgång bygger på att man hyllar och hedrar en revolutionär kraft - det fria företagandet. En riktigt bra företagsidé bekämpas nästan alltid av samhället, av politiken, av facket, av intresseorganisationer. Om inte ägare med vinstintresse har makten över företaget är det förlorat åt konserverande krafter.

Begreppet ”hållbarhet” är verktyget, det slagord kring vilket man enar allmänhet, politiker och finansmarknader. Få motsätter sig att utsatta grupper ska få det bättre, men det bör ske genom att de politiska ledningarna i enskilda länder tar sitt ansvar.

Redan i dag pågår i många fonder en godtycklig sållning av vilka bolag som är goda och inte. Kasinobolag är onda, liksom försvarsindustrin, trots att medborgare i alla länder räknar med att deras nation kommer försvara sina gränser vid ett angrepp. Sjunde AP- fonden har satt Deutsche Telekom på sin svarta lista för att de har problem med facket i sitt USA-bolag. Det här kommer bara bli värre.

Många politiker verkar inte reagera över den pågående maktförflyttningen. Även en del liberaler anser att storföretagen behöver tyglas, och de använder finansmarknaden för sina syften. Men den sociala taxonomin går långt bortom EU:s mandat. Dess effekter är svåra att förutsäga, den saknar politisk demokratisk legitimitet och den måste stoppas.


Innehåll från MetenovaAnnons

Deras mixer är en trygg och central del i sterila läkemedelsprocesser

Metenova, ledande tillverkare av magnetiska mixrar för läkemedelstillverkning, bidrar till en bättre och säkrare läkemedelsprocess. Bolagets innovativa och väl beprövade mixer har varit av stor betydelse under pandemin där stora krav ställts på vaccintillverkarnas produktionskapacitet.

Metenova har stora tillväxtmöjligheter då de är en central del av en säker läkemedelsutveckling och tillverkningsprocess. Bolaget grundades 2009 av entreprenörer med en gedigen historik av att göra processutrustning för läkemedelsbranschen.

– Vi är en erfaren företagsledning som har jobbat med läkemedelstillverkning och processutrustning i 40 år. Med vår unika kompetens har vi kunnat utveckla en magnetkopplad, bättre och mer robust version av den omrörare som fanns på marknaden tidigare. Samtidigt förstår vi kundens utmaningar och behov vilket gör oss till en trygg och tillika innovativ partner för läkemedelsbranschen, säger Johan Westman, CEO.

Trygg partner i konservativ bransch

Läkemedelsbranschen är en konservativ bransch, som ibland är ovillig att överväga nyheter. För att ta in nya saker i tillverkningsprocessen krävs både en tekniskt sett högkvalitativ produkt men kanske framför allt tillit till att produkten över en längre tid visat sig pålitlig. Mixern bygger på en patenterad lösning som även minimerar risken för att den ska gå sönder.

– Under Covid-19 har det gått otroligt fort att ställa om vaccinproduktionen och kraven på oss underleverantörer har varit stora. Vår omrörare, som sitter i botten på tanken, är en central del vid tillverkning av sterila, flytande läkemedel som säkerställer en jämn koncentration och kontroll på omrörningsprocessen. En av produkterna är direkt anpassad för väldigt värmekänsliga produkter och omrörning av stora molekyler. Enheten har inga lager utan svävar fritt i luften på en aktiv elektromagnetisk motor, berättar Johan Westman.

Fabriker med engångssystem

I stället för att ha rostfria tankar och omrörare så kan samma process göras med engångssystem. Engångssystemen innebär en högre flexibilitet och snabbare omställning mellan tillverkningsbatcher. Vikten av dessa system har aldrig varit tydligare då de under pandemin lett till att vaccin mot Covid-19 snabbt tagits fram på ett sätt som världen aldrig tidigare sett.

– Det finns rapporter som pekar på att det är mer hållbart att använda engångssystem eftersom permanenta anläggningar kostar otroligt mycket mer energi och vatten. Här ser vi också stora möjligheter att lyfta in vår kunskap om omrörning, säger Johan Westman. 

Om Metenova
Metenova är en ledande innovatör och tillverkare av magnetiska mixrar för farmaceutisk och bioteknisk användning. Företaget tillhandahåller banbrytande teknologi för aseptiska och sterila mixningsapplikationer.

Metenova är ett Di Gasellföretag.

Läs mer på metenova.com 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Metenova och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?