1515
Annons

Snart är Annie Lööf vice statsminister

Centerledaren Annie Lööf höll presskonferens på måndagen för att tillsammans med statsminister Stefan Löfven presentera ett ekonomiskt tillskott till välfärdssektorn. Att just dessa två partiledare framträdde tillsammans var faktiskt en märklig kombination. Mer pengar till välfärden är inte någon tydlig centerfråga. Och även om det är mycket pengar var satsningen varken överraskande eller kontroversiell.

SKIFTE. Titta noga på den här bilden. Det är första gången sedan regeringsbildningen som Annie Lööf och Stefan Löfven framträder tillsammans.
SKIFTE. Titta noga på den här bilden. Det är första gången sedan regeringsbildningen som Annie Lööf och Stefan Löfven framträder tillsammans.Foto:Pontus Lundahl

Varför detta skulle presenteras av statsministern och inte som brukligt av finansministern är inte uppenbart. Ännu mindre tydligt är det varför just C skulle vara med och varför det skulle vara partiledaren.

Annie Lööf och Stefan Löfven har inte hållit någon gemensam presskonferens sedan den nuvarande regeringens tillträde. Inte ens när januariöverenskommelsen var klar hände det.

Så vad är det som har hänt i och med måndagens sammankomst? Till att börja med var det två politiker som har sina respektive problem med verklighetsbilden. Statsministern tog till en svordom för att inskärpa att satsningen är omfattande. Men han hade svårt att svara på journalisternas frågor som handlade om gängkriminaliteten snarare än om budgetsatsningen.

Centerledaren gjorde en lång opåkallad genomgång av vad pandemin har fört med sig med i form av ”enorm arbetsbelastning”, ”svår sjukdom”, ”krisande företag” och att ”vi måste se” problemen, visa ledarskap. Och att det kommer ”en potentiell lågkonjunktur”. Visserligen har Annie Lööf varit borta från politiken en längre tid, men hela svenska folket har känt pandemins konsekvenser in på skinnet i mer än ett halvår och det är en smula provocerande att ta sig för att undervisa allmänheten om detta.

Annie Lööfs och Stefan Löfvens presskonferens får mening om man betraktar de politiska förskjutningarna den senaste tiden. Tydligast är Centerpartiets uttryckliga distansering från Moderaterna, och Moderaternas bekräftelse på detta.

Lika aktuella är Miljöpartiets svårigheter att hantera sin roll som regeringsparti. 

Och på senare tid har de politiska utspelen skett med ombytta roller. Magdalena Andersson har försvarat skattesänkningar i den kommande budgeten, och nu är det alltså Annie Lööf som får presentera en tydligt S-märkt satsning på välfärden. Det ser onekligen ut som att just S och C närmar sig varandra politiskt.

I debatten har det länge setts som en mycket avlägsen möjlighet att S och C skulle samarbeta på ett politiskt plan. Den officiella berättelsen om januariöverenskommelsen har byggt på att det handlar om kohandel, detta uttryck som myntades om uppgörelsen 1933 mellan just Socialdemokraterna och Bondeförbundet, där de bägge partierna ”bytte” frågor. Det var inte fråga om kompromisser utan om att det ena partiet fick igenom vissa frågor och det andra partiet fick igenom andra.

Med andra ord: Två partier som står så långt ifrån varandra att de endast kan samarbeta genom byteshandel.

Men nu står C närmare S än vad som var fallet under C-ledaren Olof Johanssons samarbete med Perssonregeringen på 1990-talet, en period som länge därefter plågade Centerpartiet och banade väg för Maud Olofssons tydliga vägval om att hennes parti hör hemma i borgerligheten (och därmed lade grunden för alliansen).

Tydligast blir detta vid en jämförelse mellan de två samarbetspartierna. Liberalerna tar varje tillfälle att kritisera regeringen på viktiga områden som inte omfattas av samarbetet. Centerpartiet avstår däremot från att utmana i de avgörande politiska frågorna. För någon vecka sedan klargjorde M, KD och L i en debattartikel att de går samman för att driva igenom en förstärkning av försvaret om inte regeringen lever upp till försvarsberedningens ambition. Centerpartiet skrev inte under artikeln trots att partiets försvarspolitiker stödde innehållet.

På måndagens presskonferens stödde Annie Lööf regeringen genom att också tona ned den aktuella debatten om gängkriminaliteten.

Bilden av C och S som ett omaka par har omhuldats från båda sidor. Det är i det ljuset man ska se att Lööf och Löfven inte har hållit några gemensamma presskonferenser. Och att det nu skedde på måndagen är en bekräftelse på en långsam och förmodligen bestående förändring.

Om det blir regeringskris kan nästa koalitionspartner vara Centerpartiet.


Innehåll från VerizonAnnons

Snabbare och säkrare framtid med 5G

Snabbare, säkrare och effektivare. Femte generationens mobilnät, 5G, kan inte bara erbjuda företag skräddarsydda och snabbare lösningar än i dag. Det kan också öka säkerheten och produktionen.

Läs mer: Sex experter svarar på frågor om 5G.   

Till viss del bygger 5G på samma teknologi som föregångaren 4G, som bland mycket annat gjorde det möjligt att strömma video och att smidigt ladda ner appar.

– 5G kommer också att möjliggöra en massa nya typer av upplevelser för användarna. Dessutom kommer det att förändra en hel del för företag. 5G kan överföra data med mycket mindre fördröjning än 4G och kommer att kunna stödja många fler enheter. Det utvecklades också för att erbjuda bättre stöd för privata nätverk, säger Scott M. Lawrence, direktör vid telekommunikationsjätten Verizon.

Exklusiv tillgång till nätverket

Just privata 5G-nätverk spås revolutionera nyttjandet av mobilnät. Med ett privat 5G-nätverk har företaget exklusiv tillgång till nätverket som fungerar på den frekvensen. Det är en skillnad från exempelvis wifi, där alla använder en av två frekvenser - vilket kan leda till överbelastning eller störningar.

Affärsfördelarna med 5G-nätverk är många. En är att företag kan bygga ett nätverk utifrån sina applikationers behov. De kan själva bestämma vilken prestanda man önskar. Det betyder också att nätverket är säkert. Ägaren har full kontroll över vem som kan komma åt det.

Den sista pusselbiten är så kallad edge computing. Det kan användas för en applikation som baseras på artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML) för att analysera videofilmer från exempelvis en tillverkningsprocess. Att snabbt kunna upptäcka ett problem och omedelbart vidta åtgärder kan vara avgörande.

Ett konkret exempel är möjligheten att förbättra arbetsmiljö och säkerhet. Hastigheten för många automatiskt styrda fordon (AGV) är för närvarande begränsad för att minimera risken för olyckor. Med den tillförlitlighet som ett privat 5G erbjuder i nästintill realtid kommer det att vara möjligt att öka hastigheten och därmed också produktiviteten. Tester med sensorer på fordon och AI/ML för att upptäcka eventuella faror och vidta åtgärder för att undvika incidenter har visat att femfaldiga ökningar kan vara möjliga utan att äventyra säkerheten.

– Videoövervakning kan också bidra till att förbättra säkerheten, men den har hittills begränsats av att någon aktivt måste titta på filmerna. Det kan vara orealistiskt på en stor arbetsplats med många potentiella faror. I stället har man undersökt incidenter i efterhand. Med privat 5G kan video överföras till en server på plats på millisekunder, analyseras automatiskt och rapportera avvikelser i tid för att förhindra olyckor, säger Scott M. Lawrence. 

Kan förhindra allvarliga skador

5G har testats på oljeriggar för att säkerställa att människor använder rätt skyddsutrustning. Om en anställd till exempel tar av sig en av sina skyddshandskar, kan maskinen han arbetar på stoppas automatiskt, vilket kan förhindra allvarliga skador.

I den medicinska världen används samma teknik för att vägleda anställda när de ska sätta på sig avancerad skyddsutrustning. En AI/ML-driven assistent kan ge vägledning nästan i realtid och bekräfta att varje steg är korrekt genomfört. Samma teknik kan också tillämpas i en miljö där man monterar komplex utrustning. Istället för att kvalitetssäkringen ska ske efter monteringen kan den integreras genom hela produktionen. Om en operatör skulle missa ett steg eller göra en felaktig anslutning varnas de och ett fel förhindras. 

Det här är bara några exempel på hur privat 5G och edge computing kan bidra till att förbättra säkerheten. Det finns många, många fler.

– Möjligheterna är praktiskt taget obegränsade. Från gruvdrift till hälsovård, tillverkning till detaljhandel, upptäcker företag att privat 5G kan hjälpa dem att lösa problem som tidigare var svåra att lösa, säger Scott M. Lawrence.

Hundratals miljoner människor har redan 5G-täckning och den siffran växer snabbt. Med privat 5G behöver man inte ens vänta på att mobiloperatörerna ska bygga ut sina nätverk; så länge spektrumet är tillgängligt kan man själv välja tidpunkt. 

Läs mer: Sex experter svarar på frågor om 5G.   

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?