Annons

Snart är Annie Lööf vice statsminister

Centerledaren Annie Lööf höll presskonferens på måndagen för att tillsammans med statsminister Stefan Löfven presentera ett ekonomiskt tillskott till välfärdssektorn. Att just dessa två partiledare framträdde tillsammans var faktiskt en märklig kombination. Mer pengar till välfärden är inte någon tydlig centerfråga. Och även om det är mycket pengar var satsningen varken överraskande eller kontroversiell.

SKIFTE. Titta noga på den här bilden. Det är första gången sedan regeringsbildningen som Annie Lööf och Stefan Löfven framträder tillsammans.
SKIFTE. Titta noga på den här bilden. Det är första gången sedan regeringsbildningen som Annie Lööf och Stefan Löfven framträder tillsammans.Foto:Pontus Lundahl

Varför detta skulle presenteras av statsministern och inte som brukligt av finansministern är inte uppenbart. Ännu mindre tydligt är det varför just C skulle vara med och varför det skulle vara partiledaren.

Annie Lööf och Stefan Löfven har inte hållit någon gemensam presskonferens sedan den nuvarande regeringens tillträde. Inte ens när januariöverenskommelsen var klar hände det.

Så vad är det som har hänt i och med måndagens sammankomst? Till att börja med var det två politiker som har sina respektive problem med verklighetsbilden. Statsministern tog till en svordom för att inskärpa att satsningen är omfattande. Men han hade svårt att svara på journalisternas frågor som handlade om gängkriminaliteten snarare än om budgetsatsningen.

Centerledaren gjorde en lång opåkallad genomgång av vad pandemin har fört med sig med i form av ”enorm arbetsbelastning”, ”svår sjukdom”, ”krisande företag” och att ”vi måste se” problemen, visa ledarskap. Och att det kommer ”en potentiell lågkonjunktur”. Visserligen har Annie Lööf varit borta från politiken en längre tid, men hela svenska folket har känt pandemins konsekvenser in på skinnet i mer än ett halvår och det är en smula provocerande att ta sig för att undervisa allmänheten om detta.

Annie Lööfs och Stefan Löfvens presskonferens får mening om man betraktar de politiska förskjutningarna den senaste tiden. Tydligast är Centerpartiets uttryckliga distansering från Moderaterna, och Moderaternas bekräftelse på detta.

Lika aktuella är Miljöpartiets svårigheter att hantera sin roll som regeringsparti. 

Och på senare tid har de politiska utspelen skett med ombytta roller. Magdalena Andersson har försvarat skattesänkningar i den kommande budgeten, och nu är det alltså Annie Lööf som får presentera en tydligt S-märkt satsning på välfärden. Det ser onekligen ut som att just S och C närmar sig varandra politiskt.

I debatten har det länge setts som en mycket avlägsen möjlighet att S och C skulle samarbeta på ett politiskt plan. Den officiella berättelsen om januariöverenskommelsen har byggt på att det handlar om kohandel, detta uttryck som myntades om uppgörelsen 1933 mellan just Socialdemokraterna och Bondeförbundet, där de bägge partierna ”bytte” frågor. Det var inte fråga om kompromisser utan om att det ena partiet fick igenom vissa frågor och det andra partiet fick igenom andra.

Med andra ord: Två partier som står så långt ifrån varandra att de endast kan samarbeta genom byteshandel.

Men nu står C närmare S än vad som var fallet under C-ledaren Olof Johanssons samarbete med Perssonregeringen på 1990-talet, en period som länge därefter plågade Centerpartiet och banade väg för Maud Olofssons tydliga vägval om att hennes parti hör hemma i borgerligheten (och därmed lade grunden för alliansen).

Tydligast blir detta vid en jämförelse mellan de två samarbetspartierna. Liberalerna tar varje tillfälle att kritisera regeringen på viktiga områden som inte omfattas av samarbetet. Centerpartiet avstår däremot från att utmana i de avgörande politiska frågorna. För någon vecka sedan klargjorde M, KD och L i en debattartikel att de går samman för att driva igenom en förstärkning av försvaret om inte regeringen lever upp till försvarsberedningens ambition. Centerpartiet skrev inte under artikeln trots att partiets försvarspolitiker stödde innehållet.

På måndagens presskonferens stödde Annie Lööf regeringen genom att också tona ned den aktuella debatten om gängkriminaliteten.

Bilden av C och S som ett omaka par har omhuldats från båda sidor. Det är i det ljuset man ska se att Lööf och Löfven inte har hållit några gemensamma presskonferenser. Och att det nu skedde på måndagen är en bekräftelse på en långsam och förmodligen bestående förändring.

Om det blir regeringskris kan nästa koalitionspartner vara Centerpartiet.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?