1515

Smittan utmanar den geopolitiska stabiliteten

LEDARE. De ryska militärfordonen, märkta med budskapet ”from Russia with love”, som förra veckan körde mot Bergamo i norra Italien är en surrealistisk syn. Med sig hade de sjukvårdspersonal, desinfektions- och testutrustning till det hårt drabbade området.

”FROM RUSSIA WITH LOVE”. Medicinsk utrustning lastas ombord på militärflygplan i Ryssland för avfärd mot det hårt virusdrabbade Italien.
”FROM RUSSIA WITH LOVE”. Medicinsk utrustning lastas ombord på militärflygplan i Ryssland för avfärd mot det hårt virusdrabbade Italien.Foto:Alexei Yereshko

Det kan givetvis tyckas solidariskt. Men framför allt vittnar det om att det är mer än människoliv och hela ekonomier som hotas av coronaviruset.

Länders agerande i spåret av smittan har satt gamla allianser på prov. Den europeiska gemenskapen fick snabbt ge vika för nationella behov. Kommissionsordföranden von der Leyen sa i EU-parlamentet i torsdags att när länderna som mest behövde solidaritet, såg dessa bara till sig själva. EU-länder som, till en början, krampaktigt höll fast i ansiktsmasker och annan sjukvårdsmateriel inför ett vädjande Italien är en fysisk manifestation av de skälvande relationerna.

Det europeiska tillbakadragandet har gett utrymme för andra geopolitiska aktörer att flytta fram sina positioner. I stället var det från Ryssland och Kina som hjälp kom till Italien. Coronaviruset har i högsta grad blivit en sjudande säkerhetspolitisk fråga.

När Ryssland invaderade Krimhalvön 2014 var det i kölvattnet av EU:s successiva närmande gentemot Ukraina, där möjligheten för utökade ekonomiska relationer utlästes som säkerhetspolitiska aggressioner riktade mot Ryssland. Fördömandet av det efterföljande militära ingripandet lät sig inte väntas på.

Ryska militärfordon fyllda med förnödenheter och med vimplar föreställandes hjärtformade ryska och italienska flaggor är inte ett lika uppenbart hot, men är det likväl. Det finns ingen tvekan om att Vladimir Putin, som nyss fick grönt ljus att kunna bli återvald ända till 2036, vill expandera sin makt.

I efterhand har 80 procent av medlen från Ryssland blivit utdömda som ”värdelösa”, ett steg i en geopolitisk charmoffensiv. Den ryska ambassadören i Italien tillbakavisar anklagelserna. Det är enbart ”en osjälvisk önskan att hjälpa ett vänligt folk”.

Som tankesmedjan Frivärld poängterat, använder Ryssland coronaviruset för att ”undergräva förtroendet för västliga institutioner”. Synen av ett handfallet EU spelar dem i händerna. Vi gör klokt i att minnas att EU på många sätt är en säkerhetsgarant, även om vi ofta betraktar det som en ekonomisk.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?