Annons

Smittan utmanar den geopolitiska stabiliteten

LEDARE. De ryska militärfordonen, märkta med budskapet ”from Russia with love”, som förra veckan körde mot Bergamo i norra Italien är en surrealistisk syn. Med sig hade de sjukvårdspersonal, desinfektions- och testutrustning till det hårt drabbade området.

”FROM RUSSIA WITH LOVE”. Medicinsk utrustning lastas ombord på militärflygplan i Ryssland för avfärd mot det hårt virusdrabbade Italien.
”FROM RUSSIA WITH LOVE”. Medicinsk utrustning lastas ombord på militärflygplan i Ryssland för avfärd mot det hårt virusdrabbade Italien.Foto:Alexei Yereshko

Det kan givetvis tyckas solidariskt. Men framför allt vittnar det om att det är mer än människoliv och hela ekonomier som hotas av coronaviruset.

Länders agerande i spåret av smittan har satt gamla allianser på prov. Den europeiska gemenskapen fick snabbt ge vika för nationella behov. Kommissionsordföranden von der Leyen sa i EU-parlamentet i torsdags att när länderna som mest behövde solidaritet, såg dessa bara till sig själva. EU-länder som, till en början, krampaktigt höll fast i ansiktsmasker och annan sjukvårdsmateriel inför ett vädjande Italien är en fysisk manifestation av de skälvande relationerna.

Det europeiska tillbakadragandet har gett utrymme för andra geopolitiska aktörer att flytta fram sina positioner. I stället var det från Ryssland och Kina som hjälp kom till Italien. Coronaviruset har i högsta grad blivit en sjudande säkerhetspolitisk fråga.

När Ryssland invaderade Krimhalvön 2014 var det i kölvattnet av EU:s successiva närmande gentemot Ukraina, där möjligheten för utökade ekonomiska relationer utlästes som säkerhetspolitiska aggressioner riktade mot Ryssland. Fördömandet av det efterföljande militära ingripandet lät sig inte väntas på.

Ryska militärfordon fyllda med förnödenheter och med vimplar föreställandes hjärtformade ryska och italienska flaggor är inte ett lika uppenbart hot, men är det likväl. Det finns ingen tvekan om att Vladimir Putin, som nyss fick grönt ljus att kunna bli återvald ända till 2036, vill expandera sin makt.

I efterhand har 80 procent av medlen från Ryssland blivit utdömda som ”värdelösa”, ett steg i en geopolitisk charmoffensiv. Den ryska ambassadören i Italien tillbakavisar anklagelserna. Det är enbart ”en osjälvisk önskan att hjälpa ett vänligt folk”.

Som tankesmedjan Frivärld poängterat, använder Ryssland coronaviruset för att ”undergräva förtroendet för västliga institutioner”. Synen av ett handfallet EU spelar dem i händerna. Vi gör klokt i att minnas att EU på många sätt är en säkerhetsgarant, även om vi ofta betraktar det som en ekonomisk.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Reguity Group ABAnnons

Digitala personaloptioner – Equity made simple

Att administrera personaloptionsprogram har länge varit ett tidskrävande arbete. Dessutom har själva syftet, att vara ett framåtriktat incitament för nyckelpersoner, försvårats av bristande tillgänglighet till relevant dokumentation. Att digitalisera investeringar i blivande svenska ”unicorns” innan de noteras, samt att skapa en överblick av onoterade innehav är bakgrunden till Reguity’s digitala plattformar NVR.se och VPZ.se.

Reguity Group bildades 2006 för att hjälpa onoterade företag i processen att digitalt administrera transaktioner och dokumentation av ägande av aktier och derivat. 

– Vi skapade först NVR.se för digital bokföring av aktiebok och därefter VPZ.se, en avancerad plattform som ger komplett överblick och investeringshistorik i realtid för de som investerar i onoterade bolag. Poängen med personaloptionsprogram att vara ett incitament faller om man inte synliggör dem, säger Ekon dr Henrik Kristensen, grundare och VD för Reguity Group AB (publ). 

Administrera personaloptionsprogram

Kombinationen NVR.se och VPZ.se skapar en effektiv infrastruktur för att ge ut och administrera optioner i NVR.se, vilka sedan synliggörs i depåtjänsten VPZ.se. Smarta notifieringar påminner samtliga parter i god tid innan optionerna förfaller.

– Optionstjänsten fungerar lika bra för noterade aktiebolag med onoterade personaloptioner, som för internationella bolag eller svenska onoterade bolag med internationella optionsinnehavare.

Därmed kan finansiella och juridiska rådgivare överlämna en fullständig tjänst till sina klienter, utöver avancerade kalkyler och optionsavtal. Som en bonus blir dessutom administrationen billigare.

Optioner i nästa svenska Unicorn

Reguity vill göra alla optioner enkelt överlåtelsebara, så det blir lika smidigt att investera i onoterade teckningsoptioner, personaloptioner eller warranter som i noterade publika aktiebolag.

– Det skapas enorma värden i dessa företag och många skulle gå än bättre med effektiva incitamentsprogram och access till nya finansiella instrument. Det får man via vår lösning, avslutar Henrik.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Reguity Group här 

FAKTA:

Reguity Group AB (publ) är den ledande digitala plattformen för ägare och investerare i privata företag i Nordeuropa. Reguity erbjuder ett brett sortiment av digitala online/offline-verktyg och tjänster för aktieägare och portföljförvaltning samt finansieringsrådgivning för privata företag.

Mer från Reguity Group AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Reguity Group AB och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?