ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Smarta bolag ställer om av egen energi

  • Foto: Henrik Montgomery/TT

På söndag inleds FN:s klimatmöte COP24 i Katowice i sydvästra Polen – det viktigaste sedan Parisavtalet klubbades 2015. 

Målet är att enas om en regelbok som preciserar hur de globala utsläppen ska begränsas till 2050, så att temperaturökningarna inte överstiger 2 grader. 

Det går sådär. Koldioxidutsläppen ökade igen i fjol efter att ha stannat av 2016, enligt en ny FN-rapport. Parisavtalets mål om ett trendbrott 2020 ser ut att nås först 2030. USA har dragit sig ur fördraget på Donald Trumps begäran och förhoppningarna inför mötet i Katowice är ganska låga. 

Därav den allmänna förstämningen, som förvisso bidragit till att sätta klimatfrågan i fokus, men likväl är en usel drivfjäder. Problemen går att lösa. Mycket pekar i rätt riktning. Solpaneler och vindturbiner blir ständigt bättre och billigare, vilket ökar efterfrågan och snabbar på omställningen. 

Samma gäller batterilagring, därför elbilar. Flygindustrin står på randen till en teknikrevolution. Facebook och Ikea planerar att använda 100 procent förnybart inom två år, Kalifornien nådde sina utsläppsmål för 2020 redan 2016 och EU:s utsläppshandelssystem – världens första och största internationella koldioxidmarknad – sätter ett gemensamt tak för 11 000 fabrikers och kraftstationers utsläpp. 

Sverige har gått ännu längre och ska enligt klimatlagen som började gälla i januari vara klimatneutralt senast 2045. Den politiska samsynen är numera kompakt och understöds av en bred opinion (enligt en undersökning vid SOM-institutet från i våras är klimatet den fråga som oroar svenskarna mest). 

Trycket på företagen att anpassa sig är stort. De smarta, som Stora Enso, ligger redan steget före. Det är logiskt eftersom hållbarhet inte längre bara är en hygienfaktor, utan en konkurrensfördel. 

Talande nog har de nordiska arbetsgivarorganisationerna, i ett gemensamt ställningstagande inför klimatmötet i Polen, förtydligat att man förespråkar en långsiktig och ambitiös klimatstrategi eftersom "konkurrenskraftiga företag och klimatambitioner går hand i hand".

Helt rätt. Klimatomställningen rymmer stor ekonomisk potential för de länder och företag som går före. Sverige har allt att vinna på att göra världen grönare. 

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies