ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Smaken av frihet kan inte slås bort

  • PROTESTERNA FORTSÄTTER. Den frihet som man kämpar för i Hongkong försvann egentligen vid överlämningen från Storbritannien 1997. Foto: Eric Tsang

LEDARE. I början av juni gav sig en miljon människor ut i Hongkong i protest mot ett lagförslag som skulle tillåta överlämning av brottsmisstänkta till Kina. Även om lagen har lagts på is av Hongkongs ledare Carrie Lam, så har demonstrationerna mot frihetskränkningar fortsatt.

Man brukar säga att saker och ting blir bättre med tiden. Efter svältkatastrofen i samband med Det stora språnget på 1950-talet och Kulturrevolutionen som inleddes på 1960-talet, epoker som beräknas ha kostat över 45 miljoner människor livet, kunde situationen i Kina i alla fall inte bli värre.

Många har genom decennierna haft förhoppningar om att Kina en dag skulle bli en demokrati. Under ledarskapet av Deng Xiaoping började en reformering mot en socialistisk marknadsekonomi. Men det blev inget sammanfall av den kommunistiska folkrepubliken.

Det låter fortfarande vänta på sig. Som i andra totalitära stater, vilar statens makt och anseende på kontroll. Förlöjligande och kritik av staten är kryptonit.

En västerländsk dröm om en kinesisk demokratiutveckling levde kanske även 1997 när Hongkong överlämnades till Kina efter att ha tillhört Storbritannien. Under tiden som passerat sedan detta har Kinas roll i den globala ekonomin och världspolitiken expanderat oförtrutet, utan att ge efter på politiska friheter. I dag är Kina världens näst största ekonomi. Landet har haft en ekonomisk tillväxt på i snitt 9,5 procent per år de senaste 40 åren. 740 miljoner kineser har lyfts ur fattigdom.

Med Kinas ekonomiska framgångar har välståndet vuxit. Många kineser är säkerligen nöjda med regimen och den starka tillväxten. Kanske ser de också en trygghetsfunktion i det system med medborgarpoäng som den kinesiska staten bygger upp. Poängen baseras på ens umgänge, privatekonomi och även på sådant som om man går mot rött ljus. Det möjliggörs av rigorös övervakning.

Det som i vår värld betraktas som total avsaknad av frihet och integritet, kan uppenbarligen vägas upp av andra värden. Kanske kan landets välstånd och övervakning anses vara frihet enligt somliga.

Det är här det börjar skava i situationen med Hongkong. Faktumet att man vid överlämningen till Kina garanterade att Hongkong skulle styras utifrån devisen om ”ett land, två system” bevisar att beröringspunkterna med Kina är få. För Hongkong betyder frihet sannolikt något annat än vad det gör för kineserna.

I realiteten strider man i Hongkong för något man förlorade vid överlämningen. Även om Hongkong genom avtalet är garanterad sin autonomi till 2047, åtminstone på papper, så har Kina vidtagit smygande förberedelser inför den dag då principen om två system upphör.

Som en tidigare straffad bokhandlare och demokratiaktivist i Hongkong sagt, ”många människor har vant sig vid friheten”. De inser nu att den glider dem ur händerna.

Tidigare i veckan hölls för första gången sedan Hongkongs överlämning en presskonferens med Kinas Hongkong-myndighet. Där gav man sitt stöd till polisiära insatser mot protesterna. Att Kina kommer med ett officiellt uttalande avslöjar allvaret i situationen. Kanske inte framför allt för Kina, Xi Jinping och den kinesiska regeringen kommer inte ge det som de miljoner demonstranterna efterfrågar.

Snarare visar det att det mullrar över Hongkong. Frihet har aldrig varit lättvunnen, demokrati aldrig enbart att ta. Precis som under demonstrationerna i Hongkong 2014, den så kallade Paraplyrevolutionen, har Peking hoppats att ropen efter frihet ska lägga sig. Under torsdagen publicerades en video från kinesisk militär, en maktuppvisning där demonstranter skingras med orden ”ni kommer att hållas ansvariga för konsekvenserna”. Ett hot som tycks riktat mot Hongkong.

Förhoppningsvis stannar det vid hot, utan militärt ingripande. Kina borde inte vilja ha ett nytt Himmelska fridens torg.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer