Annons

Sluta ropa på staten

Det svänger snabbt i Sverige. Den socialdemokratiska 1990-talsregeringen ägnade all kraft åt att bryta med två decennier av medelhavsk statsskuldskultur och skapade en dogm som definierade vattendelaren i svensk politik. Antingen accepterar du budgetdisciplin och avbetalning eller så är du inte med.

SE UPP. Den nuvarande finansministern kan när som helst berömma sig för stabiliseringen, skälla på de bidragsberoende direktörerna och höja skatten för rika.
SE UPP. Den nuvarande finansministern kan när som helst berömma sig för stabiliseringen, skälla på de bidragsberoende direktörerna och höja skatten för rika.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Till och med när Anders Borg tryggt lotsade landet under finanskrisen med en klok överbryggningspolitik kunde den nya ekonomiskpolitiska talespersonen Magdalena Andersson vinna poänger på att skälla ut hans underskott.

Andersson har varit en mästare i avbetalning. Ingen finansminister sedan Gunnar Sträng har haft så låg statsskuld som hon.

Denna ledarsida har länge argumenterat för att den kamerala statsskuldspolitiken har förlorat sin roll när skulden är så låg, räntorna ligger kring nollan och investeringsbehoven i infrastruktur är så stora. Om man till exempel vill bygga nya stambanor för snabbare tåg är det bättre att låna och betala av på 50 år än att en skattebetalargeneration ska ta hela kostnaden för ett bygge som kommer att användas långt in i nästa sekel.

I mars kom islossningen, med besked. Enligt Riksgäldens senaste prognos kommer budgetunderskottet bara i år hamna på 400 miljarder kronor och skicka upp den så kallade Maastrichtskulden från 35 till 45 procent av BNP. Hälften beror på uteblivna skatteintäkter. Den andra hälften på ökade utgifter för i storleksordning permitteringsstöd, omsättningsstöd, sänkta arbetsgivaravgifter, mer pengar till kommunerna och ökade kostnader för sjukförsäkring och a-kassa.

Nästan 100 miljarder ska gå direkt till företagen. Utfallet kan bli annorlunda, men så ser den politiska prioriteringen ut.

Som nödåtgärd var den riktig, men detta är en kostnadsbild som inte liknar någon annan och den kommer att få ett pris. Sverige tar inte rekordstora lån för att investera i räls, broar och vägar. Riksgälden får inte order om att öka upplåningen i ”alla kanaler” för en stor investering i utbildning. Sverige har till och med rundat de automatiska stabilisatorerna som vi är så stolta över och inte investerat i ökade kostnader för a-kassan. När den fungerar som bäst är den ett utmärkt redskap för att hantera kreativ förstörelse och slussa folk till nya och växande företag. Sverige har därmed inte använt den incitamentsstruktur, arbetslinjen, som alliansregeringen arbetade fram. Och Sverige inte tagit fasta på de rationaliseringar och produktivitetsförbättringar som coronakrisen rimligen har tvingat fram i stort och smått.

Företagen vet än så länge ingenting om vad hemarbetet, alla inställda resor och hyperdigitaliseringen egentligen betyder mer än just nu lägre utgifter. Men vad kommer att vara bestående?

I stället har man fryst hela den ekonomiska omvandlingen i en masspermittering för en halv miljon individer och direktstöd till företag för att de inte ska göra något särskilt.

I kortsiktiga ekonomiska termer betyder en snabbt ökad svensk statsskuld inte så mycket. Alla andra stater gör likadant och räntekostnaden är låg. Sverige behöver inte skämmas eller förklara sig för finansvalpar i New York. Men hur länge varar det? När i historien har vi sett ett lyckligt slut på en lånefest? När har breda löntagargrupper gynnats av att pengars värde förloras? Hur länge kan pensionsfonder stå ut med noll avkastning? Långivarna kommer rimligen snart att kräva betalt.

Och har vi verkligen bytt syn på vikten av budgetdisciplin? När och hur hände det? Har Magdalena Andersson och Elisabeth Svantesson skaffat sig en italiensk inställning till plus och minus? Knappast.

Bara för någon månad sedan rådde kompakt politisk enighet mellan de stora svenska partierna om att bekämpa de slarviga kontinentaleuropéernas lust till lån via EU. Sverige var ledande bland The frugal four.

Den generation som styr nu är skolad i perssonsk budgetordning och Sverige har sin egen politiska kultur. Skuld har en ekonomisk sida, men också en tydligt moralisk som kan brukas och missbrukas. Den nuvarande finansministern kan när som helst berömma sig för stabiliseringen, skälla på de bidragsberoende direktörerna, peka på de rekordhöga tillgångspriserna, den franska champagnen på Stureplanskrogarna och stämpla ut rop på mer företagsstöd som typisk oansvarig borgerlig lätthet. Samt börja dirigera det statsunderstödda näringslivet i linje med den senaste trendpolitiska kompromissen med C och MP. Och såklart höja skatten för rika via en rejäl fastighetsskatt.

En S-minister kan med hedern i behåll skuldsätta sig för att klara arbetslöshet, men inte för att ge bort pengar till näringslivet.

Bland annat därför ska man nu vara försiktig med att använda epidemin som argument för sin politik. Det var en stor lättnad att Svenskt Näringslivs vd på torsdagens Di Debatt signalerade ett slut på rop efter statliga stöd och att M-ledaren gav en liknande signal i DN. Om man är intresserad av att på allvar starta om Sverige bör man framför allt hålla marknader och farleder öppna, värna den fria rörligheten och det fria företagandet.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?