Annons

Slut upp för att rädda svensk turismnäring

LEDARE. Runt om i landet finns det i dag nöjesparker, badhus, museer, arenor, konsthus, biografer, vingårdar, hotell, restauranger med mera som står tomma. Sverige förlorar 316 miljoner kronor om dagen i turismintäkter, enligt branschorganisationen Visita. Situationen är inte hållbar. Utan besökare, utan krisstöd från regeringen kommer de här näringarna att dö ut.

SVEMESTER. Passa på att semestra i vackra Sverige och bidra på så sätt till den svenska turismnäringens fortlevnad – låt semestern kosta.
SVEMESTER. Passa på att semestra i vackra Sverige och bidra på så sätt till den svenska turismnäringens fortlevnad – låt semestern kosta.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Det är till största del reseavrådan och stängda gränser till Sverige från Norge, Danmark, Tyskland, Finland, Nederländerna och USA som ställer till problem. Vanligtvis utgör semestrare från dessa länder 71 procent av sommarturisterna i Sverige. Men det är även svenska coronarestriktioner som begränsar näringarna, exempelvis drabbar förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare turism- och nöjesbranscherna hårt.

En av de näringar som drabbats hårdast av regeringens restriktioner är nöjesparkerna. Bestämmelserna om ett maxtak på 50 personer är en nådastöt för dem sommaren 2020. Något egendomligt blir taket just för nöjesparkerna som för det mesta är utomhusparker med vidsträckta ytor. Svenska nöjesparksföreningen kallar det hela för ett de facto näringsförbud och kräver 1,5 miljarder kronor i statlig ersättning från regeringen.

Efter den coronavår vi i Sverige kollektivt genomlidit hade få saker piggat upp lika mycket som att få höra barnens skratt från åkattraktionerna i nöjesparkerna. Sommartiden saknar även åskådarnas exalterade jubel från idrottsevenemangen och konserterna på arenorna i våra städer. I stället står många besöksnäringsföretag vid ruinens brant och deras existens är hotad.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) säger att han ”har stor förståelse för att Sveriges nöjesparker drabbats av stora svårigheter med anledning av coronapandemin”, men i slutändan står han tomhänt. Och valhänta ord hjälper föga.

Turismnäringens bidrag till Sveriges BNP uppgår förvisso bara till motsvarande 2,6 procent och den sysselsätter 172 000 personer, enligt Tillväxtverket. Det är långt under EU-nivåerna som ligger kring 10 procent av medlemsländernas totala BNP och 12 procent av alla arbetstillfällen. Måhända att det i detta fall är små delar av Sveriges totala ekonomi och arbetsmarknad som står hotad, de är däremot varken betydelselösa eller rakt av ersättliga. Det finns nämligen ett annat egenvärde i att dessa näringar överlever krisen – Sverige skulle bli ett ofantligt mycket tråkigare land utan dem.

Flera av de här näringarna har intäkter endast några månader om året – ofta under våren och sommaren – men har kostnader utspridda över hela året. Det är nu det är som viktigast att regering går in med stöd och räddar turismnäringarna. Samtidigt kan vi som är angelägna om dessa näringars fortlevnad inte enbart förlita oss på statliga räddningspaket. När nu ”hemester” blivit sommarens heta nyord och svenskarna förbereder sig för en semester i Sverige kan det vara värt att minnas vårt lands vackra natur och rika besöksnäring.

En särskilt viktig insikt blir det om flygbolagen får rätt i sina prognoser om att det kommer att ta lång tid innan flygbranschen står stadigt och biljettpriserna börjar gå ned igen till nivåerna innan krisen. Då kommer många att få ställa in sig på fler semestrar i Sverige. I det läget måste det finnas en blomstrande inhemsk turismnäring som är redo att ombesörja semesterfirarna.

För att åstadkomma det krävs det kortsiktiga stödpaket i form av likvida medel från kommunerna, regionerna eller staten, alternativt att privata investerare ser tillfälle att köpa in sig på marknaden och i sin tur rädda branschen. På längre sikt behöver riksdagen se över regelbördan för dessa företag och arbeta för lättnader av reglerna. Exempelvis bör alkohollagarna liberaliseras och bygglovsregler bör förenklas så att intäkterna kan öka och att det blir enklare att expandera verksamheten. En näringslivsvänlig politik för 2020-talet måste utformas så att den gynnar tjänstesektorn, inte hämmar den.

Utöver de kort- och långsiktiga politiska insatserna behöver vi svenskar tänka om när det gäller en sommar i Sverige. Låt Sverigesemestern kosta, och möjliggör på så sätt en framtid för den svenska turismnäringen. Snåla inte på ”svemestern”, åk ut och njut av vårt fantastiska land.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?