Annons

Slopa reserestriktioner i Sverige och utlandet

LEDARE. Det gick snabbt när Europa släcktes ned. Människor förvisades till sina hem, affärer tvingades bomma igen och gränser förseglades mellan länder som annars är tillsynes sömlöst integrerade.

VÄRNA ÖPPENHET. På onsdagen presenterade regeringen nya riktlinjer för inrikes- och utrikesresor.
VÄRNA ÖPPENHET. På onsdagen presenterade regeringen nya riktlinjer för inrikes- och utrikesresor.Foto:Pontus Lundahl/TT

Nu börjar den apokalyptiska nedstängningen sakteligen rullas tillbaka. Både EU-kommissionen i Bryssel och nationella beslutsfattare runt om i europeiska huvudstäder börjar planera för lättnader av gränshinder och restriktioner.

Mellan Tyskland, Österrike, Frankrike och Schweiz sker vissa lättnader vid gränskontrollerna redan under helgen, mot Luxemburg lyfts de tyska kontrollerna helt. Diskussioner pågår om hur den dansk-tyska gränsen ska hanteras, men Tysklands inrikesminister Horst Seehofer föreställer sig fritt resande om en månad.

Mellan de baltiska länderna återgår relationen till något som liknar normalitet redan under fredagen. Medborgarna från Estland, Lettland och Litauen får då resa fritt över landsgränserna utan krav på att sitta i karantän.

Den gradvisa öppningen ligger i linje med de riktlinjer för turism och resande som EU-kommissionens vice ordförande, Margrethe Vestager, presenterade på onsdagen. I dessa förordas en successiv återgång till den fria rörligheten genom lättnader mellan länder med likartad smittspridning.

Det är ett av flera nödvändiga steg mot ett välbehövligt återupprättande av den inre marknaden. I slutänden är det dock upp till länderna själva att besluta om lättnader vid gränsövergångarna. Givet de framsteg som görs på kontinenten finns det skäl att vara hoppfull. Från Berlin hoppas Angela Merkel på ett öppet Schengenområde från den 15 juni.

När många länder i Europa gav efter för rädslan och tog till oproportionerligt restriktiva åtgärder i början av virusutbrottet, och som de nu börjar lämna, behöll Sverige en jämförelsevis föredömlig linje. Den stack ut, men var riktig.

Men att sticka ut har inget egenvärde. När resten av Europa är redo att öppna upp, fortsätter den svenska linjen att avvika både inom landet och mot våra grannar.

När länder i Europa gläntar på sina dörrar, meddelade utrikesminister Ann Linde på onsdagen att regeringen förlänger avrådan från icke nödvändiga utlandsresor med en månad, från den 15 juni till den 15 juli. Under torsdagen kom även beskedet att regeringen förlänger inreseförbudet till Sverige, som gäller med undantag för EES-länder och Schweiz.

Skepsisen mot andra länder, våra nordiska grannar inkluderat, vägs knappast upp av att EU-flaggan efter en tids förvisning åter välkomnats tillbaka till regeringens pressträffar.

I stället får vi i Sverige nöja oss med att regeringen numera storsint tillåter inrikesresor på 1-2 timmar i bil från hemorten. I ett avlångt land som Sverige är det ett löjeväckande begränsat avstånd. Det håller de allra flesta på behörigt avstånd från de vita sandstränderna längs Skånes sydkust, Stockholms skärgård och andra sommaridyller som flera nog sett fram emot att få ta del av efter en vår i undantagstillstånd.

Lika löjeväckande är argumentet att de som reser inom landet riskerar belasta andra regioners sjukvård. Man går inte från att vara frisk till att behöva respirator över en natt. Skulle man bli sjuk, finns det tid att bruka sitt sunda förnuft och ta sig hemåt. Skulle man behöva sjukvård av något annat skäl än covid-19, är det dessutom många regioner där vården går på lågvarv jämfört med det hårt belastade Stockholm.

Restriktionerna för såväl inrikes- som utrikesresor kommer inte hjälpa Sverige ur krisen. Smittan finns redan i Sverige och övriga Europa, och kommer att fortsätta finnas här ett bra tag till. Att hålla människor isolerade får den inte att försvinna, och är definitivt inte hälsosamt. Öppenhet inom och mellan länder behövs av både sociala och ekonomiska skäl.

Det finns inga garantier för att Europas länder öppnar upp för Sverige. Om de inte gör det vore det en förlust. Men det betyder inte att vi ska stänga ner mot omvärlden, och definitivt inte mellan städer och regioner inom landet. Människor är fullt kapabla till att göra avvägningar själva. Låt dem göra det.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera