Annons

Släpp inte förslaget om fri hyressättning

Det var marknadshyror som fällde regeringen Löfven II, och det var för att förslaget stoppades som regeringen Löfven III kunde tillträda.

GENOMFÖR. Det stoppade hyresförslaget bör plockas upp igen i framtiden. Det gäller en begränsad del av hyresmarknaden, men kan ändå få effekt på byggandet av hyresrätter.
GENOMFÖR. Det stoppade hyresförslaget bör plockas upp igen i framtiden. Det gäller en begränsad del av hyresmarknaden, men kan ändå få effekt på byggandet av hyresrätter.

Ingen kan anklaga vänsterledaren för att ha vacklat i frågan. Det var en av de ”röda linjer” som hennes parti satte upp som villkor för att släppa fram S–MP-regeringen i januari 2019. Däremot kan man påstå att de andra inblandade partierna, de i januarisamarbetet, missbedömde Vänsterpartiet i denna fråga, trots Nooshi Dadgostars och företrädaren Jonas Sjöstedts tydliga ultimatum när det gäller hyressättningen och anställningsskyddet.

Slutsumman av denna sammandrabbning är att Socialdemokraterna kan agera mer självständigt inför valrörelsen. Centerpartiet likaså. Vänsterpartiets ledare har fått ökat förtroende. Liberalerna kunde byta sida tidigare än först tänkt. 

För flera politiska aktörer har krisen lett till en omsortering av parlamentariska positioner som de har nytta av inför valet. Hyresreformen var en katalysator. Men vad händer med själva förslaget?

Förra veckan sändes ett ovanligt brev ut från Justitiedepartementet, en ”återkallelse av remiss”. De över 100 remissinstanser som ombetts yttra sig över hyresförslaget fick nu besked om att de inte ska göra det. Det är helt i linje med Nooshi Dadgostars villkor. Den 15 juni, en vecka efter att remissen sänts ut krävde hon att allt arbete med förslaget skulle avbrytas. Så blev det ju inte, det fick gå till regeringskris först.

Dagen före misstroendeomröstningen höll Stefan Löfven och Annie Lööf presskonferens med ett förslag som skulle gå Vänsterpartiet till mötes, att lagförslaget skulle få förhandlas mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen. I själva verket visste de förstås att det inte kunde accepteras av V.

Anledningen till det är att Hyresgästföreningen har ett förhandlingsprivilegium enligt gällande rätt. Att förhandla bort detta var inte aktuellt.

Förslaget innebär att Hyresgästföreningen kopplas bort från förhandlingar om hyra i nyproducerade lägenheter. Om hyresvärden väljer att använda de nya reglerna är det de som ska gälla. Den hyra som man kommer överens om får sedan höjas endast enligt vissa parametrar. Säljs huset förändras inte villkoren. Inte heller om det kommer en ny hyresgäst genom byte.

Hyresgästerna är alltså skyddade mot godtyckliga hyreshöjningar i det nya beståndet, precis som i det gamla. Dessutom påverkas inte hyror i det befintliga beståndet av att en viss del av hyresmarknaden får fri hyressättning vid nyinflyttning. Det borde inte finnas fog för att säga att hyrorna kommer att höjas för samtliga hyresgäster, som Nooshi Dadgostar gör. 

Men kan det inte bli en smittoeffekt? Att en fri hyressättning bakvägen påverkar hyresnivåerna i det befintliga beståndet? I det ljuset måste man se alla andra faktorer på bostadsmarknaden som finns i dag. Att nybyggen kan ha ”presumtionshyra”, en självkostnadsbaserad hyra som är förhandlad med Hyresgästföreningen. Att hyresvärdar på egen risk (domstol kan besluta om återbetalning) kommer överens med hyresgästerna om en marknadshyra. Att ombildning till bostadsrätter pågår. Att i hus med få hyresrätter finns ofta ingen förhandlingsordning med Hyresgästföreningen. Att standardhöjande renoveringar leder till högre hyra.

Att dagens hyresmarknad är skyddad leder alltså till ett tryck uppåt på hyresnivåerna och kreativa sätt att få dem närmare en marknadshyra. Samtidigt finns det nog ingen etablerad förespråkare av marknadshyror som inte förstår att ett nytt system måste ha skyddsmekanismer för befintliga hyresgäster.

Utredningsförslaget om fri hyressättning i nyproduktion finns kvar även om remissen har återkallats. En ny regering kan ta upp det igen. Det är välavvägt och begränsat. Ändå kan det få betydelse för bostadsbyggandet. Stora aktörer drar sig kanske inte för att bygga hyresrätter med dagens system. Men med en friare hyressättning kan även mindre byggmästare våga bygga bostadshus med hyresrätter i stället för bostadsrätter och kommersiella lokaler.

Byggföretag är nämligen vana att ta marknadsrisker. Men undviker helst risken att behöva passa in hyrorna i ett politiskt bestämt system.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från AvanzaAnnons

Experten: Så kan fler få 1 miljon mer i pension

Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Avgifter är som karies i tänderna. Skadan syns inte direkt, men över tid gröper avgifterna ur pensionen och äter upp dina pengar.

– Onödiga avgifter kan ge dig 1 miljon mindre att leva på i framtiden, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

Det kan löna sig att ge tjänstepensionen lite uppmärksamhet. Rejält. Flera aktörer i pensionsbranschen tar nämligen ut fasta årliga skalavgifter, vilket gör att dina pengar landar i försäkringsbolagets fickor i stället för dina egna, menar Nicklas Andersson.

– Det är så onödigt. En till synes låg avgift på 0,65 procent per år kan göra att du får 1 miljon mindre att leva på som pensionär, vilket är mycket pengar. Därför är det väldigt viktigt att man ser över sina pensioner och flyttar dem bort från avgifter, säger han.

Kan du få 1 miljon mer? Testa och se! Här letar Avanza rätt på dina gamla pensioner åt dig.

Hur kan det bli 1 miljon mer?

Eftersom de årliga avgifterna är procentuella blir kostnaden högre i takt med att ditt sparande växer. Kanonbra för försäkringsbolaget som tjänar mer pengar år efter år – men dåligt för dig som sparare då fler kronor försvinner i avgifter vilket effektivt urholkar din framtida pension.

– Ingen skulle väl någonsin ha sin månadslön på ett konto med årlig procentuell avgift, men ändå har många ett sådant upplägg med sin tjänstepension. Det borde undvikas till varje pris. Nu är det dessutom enklare än någonsin att flytta sina pensioner och ge sig själv en rejäl framtida löneförhöjning på köpet, säger Nicklas Andersson.

Vilka pensioner går att flytta?

Förra året började ett efterlängtat lagförslag att gälla. Det innebär att det max får kosta 600 kronor att flytta en icke kollektivavtalad tjänstepension till en annan aktör. Förslaget omfattar fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007.

– Mitt absolut bästa pensionstips är att flytta gamla tjänstepensioner och privata pensionsförsäkringar till en aktör helt utan skalavgifter. Det kan alltså ge dig upp till 1 miljon mer i pension. Därefter är det naturligtvis viktigt att säkerställa rätt sparform och prislapp, men skalavgiften är trots allt en garanterad avgift. Bara genom att undvika den förbättrar du framtidsutsikterna i ditt sparande, säger Nicklas Andersson.

Låt Avanza leta rätt på dina gamla pensioner – och se direkt om de går att flytta eller inte (och vad du kan spara på att undvika avgifter). 

De 5 mest ägda aktierna hos Avanza just nu:

1. Investor B 

2. Samhällsbyggnadsbolaget i Norden B 

3. Volvo B 

4. Kinnevik B 

5. Volvo Car B 

Listan visar de mest ägda aktierna bland Avanzas kunder per den 2022-10-19.

De 5 mest ägda fonderna hos Avanza just nu:

1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag 

2. Avanza Zero 

3. Avanza Global 

4. Länsförsäkringar Global Indexnära 

5. Swedbank Robur Ny Teknik A 

Listan visar de mest ägda fonderna bland Avanzas kunder per den 2022-10-19.

Risktext:

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. 

*De nya reglerna för sänkta avgifter gäller alla fond- eller depåförsäkringar, ej traditionella försäkringar, tecknade efter 1 juli 2007. Observera att du inte kan flytta kollektivavtalad tjänstepension till oss så som SAF-LO, KAP-KL, PA03 (PA16) eller ITP (ITPK). Avanza bjuder på flyttavgiften upp till 1 000 kronor. Läs mer och se hur vi har räknat här.

 

Mer från Avanza

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Avanza och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera