Skynda på med ny ministertillsättning

LEDARE. Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg ska sluta, men ingen efterträdare har utnämnts. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ska bli EU-kommissionär, men ingen efterträdare på hennes statsrådspost har utsetts.

JOHANSSON GÅR, VEM KOMMER? Statsminister Stefan Löfven bör utse en ny arbetsmarknadsminister genast och inte vänta tills Ylva Johansson börjar sitt kommissionärsjobb i november.
JOHANSSON GÅR, VEM KOMMER? Statsminister Stefan Löfven bör utse en ny arbetsmarknadsminister genast och inte vänta tills Ylva Johansson börjar sitt kommissionärsjobb i november.

Att det är ledarlöst både på departementet och på myndigheten är mycket olyckligt. Arbetsförmedlingen genomgår en grundläggande förändring, som har accelererats i och med januariöverenskommelsen.

Nu är det angeläget att Stefan Löfven snabbt utser en arbetsmarknadsminister som sympatiserar med inriktningen, alltså att själva Arbetsförmedlingen ska begränsas till myndighetsutövning, medan matchning och utbildning ska utföras av fristående aktörer.

3.000 av Arbetsförmedlingens anställda har slutat, ungefär hälften frivilligt och hälften för att de blivit uppsagda. En ordnad neddragning blev i stället kaotisk. Det allvarliga är att privata aktörer, som behövs för att klara integrationsutmaningen, tvingas dra ned på sin verksamhet eftersom själva myndigheten inte fungerar. Siffrorna över inköp från privata utförare går nedåt, i strid med januariöverenskommelsen.

Det blir inte bättre av att regeringen har vilselett allmänheten om vad som pågår. Exempelvis riktades kritik mot Arbetsförmedlingen för att ett stort antal kontor ska läggas ned. Nedläggningen kom möjligen olägligt för regeringen, men är likväl inte något hugskott. I själva verket är det ett led i den sedan länge pågående digitaliseringen.

Nästa arbetsmarknadsminister måste berätta för medborgarna vad det är som pågår, en radikal omläggning av arbetsmarknadspolitiken. Och att den är nödvändig. Skyll inte politiska problem på Arbetsförmedlingen, utan ta ansvar. Låtsas inte som om den viktiga diskussionen gäller hur många lokalkontor som ska finnas, utan hur resultat ska åstadkommas.

Nästa arbetsmarknadsminister ska inte heller skylla kaoset på att det var Moderaternas och Kristdemokraternas budget som gick igenom i december. Dels för att deras inriktning i stort sett var densamma som januariöverenskommelsens. Dels för att regeringen i vårbudgeten i april givetvis hade möjlighet att återställa åtgärder i budgeten från december.

Ylva Johansson har visat otålighet under sina år som arbetsmarknadsminister. Vid återkommande pressträffar har hon med endast nödtorftigt dold irritation visat siffror över de dåliga resultaten i Arbetsförmedlingens insatser, främst inom det så kallade etableringsuppdraget. Alltför få går över till reguljära jobb efter de två åren hos Arbetsförmedlingen.

Gissningsvis har hon utövat starka påtryckningar på myndigheten men inte lyckats förändra tillräckligt mycket. Kanske har hennes efterträdare inte större möjligheter att lyckas; det är trots allt en av de stora samhällsutmaningarna, att förändra situationen för personer som står mycket långt från arbetsmarknaden.

På tisdagen presenterade Liberalernas ledare Nyamko Sabuni nyheten att Mats Persson återinträder som ekonomisk-politisk talesperson. Han blir alltså den som ska budgetförhandla med regeringen. Och det finns en hel del för stödpartierna L och C att uträtta.

De bör inte nöja sig med att kräva mer pengar till vissa områden, utan också trycka på regeringen om hur politiken ska förverkligas. När det gäller just arbetsmarknadspolitiken finns tuffa och rätt detaljerade formuleringar i januariöverenskommelsen.

Nästa arbetsmarknadsminister får inte bli någon som pliktskyldigt försöker genomföra det som de fyra partierna har kommit överens om. Det måste vara någon som tror på förändringen, och allra helst sympatiserar med övriga delar av överenskommelsen som har med integration att göra – exempelvis utökat rut-avdrag och minskad facklig makt över nystartsjobb och bemanningsföretag.

Det räcker inte med att regeringen har gett ett löfte att innehållet i överenskommelsen ska genomföras. Stödpartierna bör också fråga hur det ska göras. Och här är det avgörande vem som blir arbetsmarknadsminister.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?