1515
Annons

Skynda på med den nya strejklagen

LEDARE. Flera artiklar om hamnkonflikten de senaste åren har haft rubriken ”Sista striden det är”. Men det är först nu som det faktiskt kan vara befogat att använda denna strof från Internationalen. Åtminstone om regering och riksdag är beredda att snabbhantera den föreslagna lagstiftningen som ska stoppa konflikter som den i Göteborgs hamn.

Hamnarbetarförbundets presskonferens på onsdagen.
Hamnarbetarförbundets presskonferens på onsdagen.Foto:ADAM IHSE

Svenska Hamnarbetarförbundet varslade på onsdagen om total strejk för dess medlemmar i landets alla hamnar. Det är ett brutalt hugg mot arbetsgivare som inte har juridisk möjlighet att gå Hamnarbetarförbundet till mötes. Det slår stenhårt mot industrin som tvingas styra om transporter till utländska hamnar.

Hamnkonflikten är i grunden ett mellanfackligt problem. LO-facket Transport har kollektivavtalet med arbetsgivarförbundet Sveriges Hamnar. Och Hamnarbetarförbundet, som på 1970-talet bröt sig ur Transport, vill ha ett eget kollektivavtal.

Arbetsgivarna kan inte arbeta med separata kollektivavtal med två olika fackförbund som organiserar samma typ av anställda, även om innehållet är likalydande. I stället har ett hängavtal erbjudits, som Hamnarbetarförbundet sagt nej till.

Arbetsgivarna har inte heller möjlighet att göra lokala överenskommelser med Hamnarbetarförbundet. När Shorelink, som driver hamnar i Norrbotten och Västerbotten, tecknade ett sådant lokalt avtal blev arbetsgivaren stämd och fick betala skadestånd till Transport.

Under förra mandatperioden tillsatte arbetsmarknadsminister Ylva Johansson en utredning för att komma till rätta med situationer som den i Göteborgs hamn. Utredningen fick kritik av LO, TCO, Saco och Svenskt Näringsliv, och dessa fyra tog fram ett alternativt förslag som regeringen accepterade och skickade ut på remiss. Nu återstår att det ska införas.

Regeringen har nyligen meddelat att lagstiftningen kan träda i kraft snabbare, i augusti. Men det är mer bråttom än så. Fem återstående månader av osäkerhet för hamnarna och deras kunder blir kännbart.

En arbetsgivare som redan har kollektivavtal ska inte behöva utsättas för stridsåtgärder. Fredsplikt måste gälla på hela arbetsplatsen, även för dem som valt att vara med i ett annat fackförbund.


Innehåll från RoboMarketsAnnons

RoboMarkets lanserar nytt erbjudande exklusivt för professionella kunder

LÄNK: Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets Pro 

I maj meddelade RoboMarkets Deutschland GmbH – BaFin-reglerad mäklare med huvudkontor i Frankfurt och lokal närvaro i Stockholm – att bolaget lanserar ett nytt erbjudande exklusivt för professionella kunder – RoboMarkets PRO.

– Om du handlar aktivt och uppfyller kraven för att klassificeras som professionell kund är det betydligt mer fördelaktigt att handla med en EU-reglerad mäklare än att gå utanför EU. Genom att handla med en mäklare som regleras inom EU har man till exempel ett bättre skydd, större utbud av insättnings- och uttagsmetoder samt tillgång till lokal kundsupport, säger Maximilian Ström, ansvarig för kundrelationer på RoboMarkets.

Under 2018 genomförde Europeiska värdepappersmyndigheten ESMA en förändring av regelverket som innebar en begränsning av hävstångsnivån för CFDs. Detta gjorde att många aktiva traders flyttade sin handel till mäklare reglerade utanför EU, dels för att många inte uppfyllde kriterierna för att klassificeras som professionella kunder, dels för att mäklare utanför EU var mer aktiva.

Sedan dess har mycket förändrats och till följd av den starka marknadsutvecklingen de senaste åren har antalet traders som handlar stora volymer i aktier, CFDs och valuta ökat markant.

– Vi ser en stor efterfrågan på produkter med hög hävstång i denna kundgrupp och vi fokuserar på att erbjuda den bästa möjliga helhetstjänsten – från registrering och onboarding till anpassade villkor för de mest populära produkterna – CFDs på de stora indexen, valutamajors och råvaror, säger Maximilian Ström.

RoboMarkets PRO - mäklaren för aktiva traders

RoboMarkets PRO fokuserar på aktiva traders och erbjuder attraktiva villkor för handel i över 12 000 instrument och 7 tillgångklasser.

– Via CFDs är det enkelt är ta både långa och korta positioner i aktier, ETFs, index, råvaror, krypto och FX och många instrument handlas i stort sett dygnet runt. Dessutom erbjuder vi handel i DE40 utan finansieringskostnad fram till årsskiftet, hävstång upp till 1:300, tradingkonto i dollar och euro samt många andra verktyg för att möta de höga krav som ställs av professionella kunder, säger Maximilian Ström.

LÄNK: Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets Pro 

Fakta om RoboMarkets

RoboMarkets är en etablerad multi-asset mäklare i Europa och Premium Partner till fotbollsklubben Eintracht Frankfurt och BMW M Motorsport team.

Bolaget representeras i Sverige av RoboMarkets Nordic AB som är ett dotterbolag till RoboMarkets Deutschland GmbH med huvudkontor i Frankfurt. RoboMarkets Deutschland övervakas av den tyska federala finansinspektionen (BaFin) och det svenska bolaget är registrerat hos Finansinspektionen som anknutet ombud (tied agent). RoboMarkets etablerades 2012 och sedan dess har bolagets tjänster använts av tusentals kunder.

Riskinformation: CFDs är komplexa instrument och innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstångseffekten. 74-89% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar CFDs via den här leverantören. Du bör överväga om du förstår hur CFDs fungerar och om du har råd att ta en sådan hög risk att förlora dina pengar. Om den med CFD förenade risken upplevs som komplicerad för dig, sök oberoende råd.

Mer från RoboMarkets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RoboMarkets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?