1515
Annons

Skyll inte på juristerna om elskatten

Våra jurister säger nej till en retroaktiv sänkning av elskatten - så lät det från finansminister Mikael Damberg när förslaget om kompensation för elkostnader presenterades nu i veckan. Därför måste det bli en kompensation för höjt elpris i stället för en sänkning av elskatten.

Finansminister Mikael Damberg och energiminister Khashayar Farmanbar
Finansminister Mikael Damberg och energiminister Khashayar FarmanbarFoto:Johan Jeppsson

Det är en konstig motivering. Förbudet mot retroaktiv beskattning hindrar inte en sänkning i efterhand, bara en höjning.

Man kan också tänka sig att regeringen faktiskt inte vill kompensera alla lika per kilowattimme, och då blir det mer grannlaga. Men då är det ju inte juridiken som sätter stopp, utan helt enkelt att regeringen inte vill sänka skatten lika för alla, under de aktuella månaderna. 

I själva verket är det av politiska skäl som regeringen inte vill koppla en kompensation till skatten. Det handlar förmodligen först och främst om att inte S inte vill behöva ansluta sig till det förslag som Moderaterna har lagt fram, om en tillfälligt sänkt skatt. Nästa vecka kommer frågan upp i Finansutskottet, och då behövs stöd från C eller L för att M-förslaget alls ska behandlas. S vill förstås att det inte ska ske.

Dessutom, om regeringen hade kopplat kompensationen till skatten hade det också varit ett erkännande av att skatter (elskatt och moms) är en stor del av elpriset. För regeringen är det ju viktigt att skulden för det höga elpriset inte bara läggs utanför regeringen utan också utanför landet.

Den nya lösningen, hur den nu till slut utformas, kommer att få snedvridningseffekter. Många av dem har nämnts i debatten redan, och en av dem är att kompensationen kommer att gå även till den som har bundit sina elpriser före vintern och därmed inte har fått någon elprischock.

Inte heller detta beror på juristerna. Men för en regering som vill undvika att diskutera höga skatter, antingen det är på inkomster eller på energi, är det förstås ovärderligt att kunna skylla på juristerna.

Det går att sänka skatter i efterhand, det går att ge uppskov med skatter, det går att göra alla upptänkliga skatteundantag – om inte annat visar alla skatteändringar under det första pandemiåret att det är fullt möjligt. Bland dessa skatteändringar finns ett extra jobbskatteavdrag för 2021 som av juridiska skäl inte togs med i tabellerna för månatligt skatteavdrag, utan i stället kommer retroaktivt med skatteåterbäringen, som därmed ökar med ungefär 1.200 kronor för de berörda. Lagom till midsommarfesten valåret 2022.

Det är ungefär samtidigt som Mikael Damberg har tänkt sig att betala ut sin ”elkompensation”.

 

Mer från ledarredaktionen? Lyssna på Di:s Ledarpodd här.
https://play.acast.com/s/dis-ledarpodd 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?