1515

Skurkfasoner från Belarus under OS

LEDARE. Olympiska spelen är en tillställning utan dess like. De främsta idrottarna från hela världen får visa upp sina förmågor, efter att ha förberett sig i åratal. Åskådarna i TV-sofforna upptäcker nya grenar, som fångar och inkapslar ens intresse tills man kan nästan allt om en sport man tidigare knappt visste fanns. Även om OS är något ytterst speciellt fortgår världspolitiken som vanligt, vilket också innebär att skurkstater även beter sig skurkaktigt i idrottens värld.

ASYL. Den belarusiska friidrottaren Krystsina Tsimanouskaya utsattes för en riktig KGB-behandling av Belarus regim under OS i Tokyo. Nu har hon fått ett humanitärt visum i Polen och flyger snart till Warszawa för att börja sitt nya liv där.
ASYL. Den belarusiska friidrottaren Krystsina Tsimanouskaya utsattes för en riktig KGB-behandling av Belarus regim under OS i Tokyo. Nu har hon fått ett humanitärt visum i Polen och flyger snart till Warszawa för att börja sitt nya liv där.Foto:Petr David Josek

Mest uppmärksammat under OS i Tokyo 2021 har behandlingen av den belarusiska friidrottaren Krystsina Tsimanouskaya varit. Hon skulle ha sprungit i försöksloppen på distansen 200 meter, men fick sedan höra av huvudtränaren att det kommit en ”order uppifrån” om att hon skulle plockas bort. Tydligare kan det inte bli i och med att det är diktatorn Aleksandr Lukasjenkos son Viktor Lukasjenko som leder Belarus olympiska kommitté.

Sprintlöperskan sparkades från OS-truppen. Sedan tvingades hon, av delegationspersonal som tagit sig in på hennes rum, att packa sina väskor och hon fördes till Tokyos flygplats för att flygas hem – emot hennes vilja. Orsaken till detta aggressiva beteende var att Tsimanouskaya på sin Instagram hade kritiserat ett beslut om att hon, med kort varsel och utan att informeras, tagits ut för att tävla i 4x400 meter stafett.

Detta behöver knappt skrivas ut, men i andra länder – icke-skurkstater – hade utövaren tillfrågats om en laguttagning och framför allt hade kritik inte renderat i en så brysk bestraffning. Tsimanouskaya flydde till tryggheten – i form av japansk polis – och aviserade att hon vill söka asyl inom EU. Flera EU-länder välkomnade henne, men det landade till sist i Polen. På Polens ambassad i Tokyo erbjöds hon ett humanitärt visum och ett löfte från Polens regering att de tänker göra allt de kan för att understödja henne i den fortsatta friidrottskarriären. Kanske får vi se Tsimanouskaya tävla för Polen i framtida tävlingar.

Belarus auktoritära styre visar återigen upp sitt fula tryne genom sina KGB-inspirerande skräckmetoder. Det senaste året, sedan Lukasjenko stal presidentvalet i augusti 2020 för att förlänga sitt styre, har Belarus internationella anseende imploderat från en redan låg nivå. Omvärldens tryck på regimen får inte avta. Sverige bör följa sina baltiska grannar och göra detta till den viktigaste utrikespolitiska frågan.

 


Innehåll från NetAppAnnons

NetApps världsledande AI-teknik tar ert data till nya höjder

I och med att manuella processer digitaliseras skapas helt nya mätdata, i enorma mängder, som tillsammans med befintlig data gör det möjligt att effektivisera och automatisera i högre grad än tidigare. Att analysera och omvandla dessa mängder data till värdeskapande insikter är komplext och här är Artificial Intelligence, AI, tillsammans med möjligheten att samla allt data på samma molnbaserade plattform avgörande för en effektiv digitalisering. 

– Vi ser att man idag samlar in data från nya ställen, det är allt från nya digitala processer som ska mätas och nya maskiner som genererar mätdata till data från ett kassasystemen i självscanningen i matbutiken. All denna nya data måste generera någon form av insikt för att ha värde och här hjälper vi våra kunder att göra digitaliseringens nya data tillgängligt för analys med AI, både hemma och i molnet, säger Fredrik Nygren, teknikchef på NetApp.

Hur vi använder data har kraftigt förändrats och det är viktigt att kunna kontrollera och förvara data regelrätt. Det är inte längre självklart att allt data ligger i ett datacenter, utan det kan även vara spritt på molntjänster.

– Att allt fler flyttar sitt data till molnet är en tydlig trend på marknaden som innebär att det helt plötsligt finns det en ny plats som IT-avdelningarna ska ha koll på. Där gör vår mjukvara underverk som samlar och tillgängliggör allt data för användaren att arbeta med när det behövs, oavsett vilka verktyg man använder, säger Martin Wallin, Sverigechef på NetApp. 

Genom partnerskap med AI Sweden, ett viktigt nätverk och arena för utveckling och användande av AI i Sverige, hjälper NetApp svenska företag och myndigheter att lyckas med AI. Genom att vara medlem i nätverket sänks tröskeln för att komma igång med ett AI-projekt då medlemmarna kan testa, utveckla och dra lärdom av nätverkets samlade expertis för att sedan investera i en egen AI-infrastruktur. NetApp bidrar med den utrustning och kompetens som krävs för att lyckas med ett AI-projekt och genererar en full utväxling av kundens digitaliseringsresa.

 – Vi är tätt sammankopplade med AI Sweden och är stolta över att vara en del av det nätverket. Samtidigt har vi ett många bra partnerskap, bland annat med NVIDIA som vi byggt vår lösning ONTAP AI tillsammans med. Det viktiga för oss är att vi med rätt tekniklösning gör det enkelt för företag att skapa nya insikter och få snabbare resultat med hjälp av AI, säger Fredrik Nygren.

Framöver ses stora möjligheter i att via en partnerorganisation som AI Sweden bidra inte bara till en digital tillväxtmöjlighet för medlemmarna, utan även för samhället i stort. Med hjälp av AI kan man snabbare tillvarata innovativa idéer och fatta mer utbildade beslut vilket driver samhällsutvecklingen framåt. 

– Om man är intresserad av digitalisering och vet att man har data som man vill göra mer med för att öppna nya affärsmöjligheter eller insikter, då kan NetApp hjälpa till med en plattform som gör det möjligt på mycket kortare tid än någon annan. Vi gör det dels genom att ha lösningar i världsklass, dels genom vårt samarbete med AI Sweden, säger Martin Wallin.

Är du intresserad av att veta mer om möjligheterna med AI? Här kan du läsa vidare:

https://www.netapp.com/artificial-intelligence/ 

Om NetApp

NetApp är ett globalt molndrivet, datafokuserat mjukvaruföretag som ger organisationer möjlighet att leda med data i en tid av ökande digital transformation. 

Företaget tillhandahåller hårdvara, mjukvara och molntjänster som hjälper organisationer att köra sina applikationer optimalt, oavsett om de utvecklar lösningar i molnet, flyttar till molnet eller bygger privata moln i det egna datacentret. 

Med lösningar som fungerar i distribuerade miljöer hjälper NetApp organisationer att bygga deras eget data fabric och på ett säkert sätt leverera rätt data, tjänster och applikationer till rätt personer - när som helst och var som helst.

Läs mer på: www.netapp.se eller följ oss på Twitter, LinkedIn, Facebook och Instagram

Mer från NetApp

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NetApp och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?