Annons

Skolverkets olidliga aningslöshet

LEDARE. Skolans uppgift är att lära ut fakta och färdigheter, som kritiskt tänkande. Inte att öppna för relativa sanningar.

Foto:Linnéa Wannefors/TT

Utbildningsminister Anna Ekström konstaterade nyligen vid ett seminarium ordnat av Svenskt Näringsliv att ”vi (S) inte alltid har varit så tydliga med betydelsen av kunskap och bildning”. Det har förstås präglat Skolverket.

Aftonbladets avslöjande (13/10) visar exakt hur trasig kompassen är. Skolverket har publicerat stödmaterial till svenska historielärare. Det baseras på ett undervisningsmaterial från Europarådet, som uppmuntrar historielärare att ta upp ”kontroversiella” ämnen och ger tips om hur de ska leda diskussionerna.

Rådet skriver att det kan handla om extremism, könsrelaterat våld, barnmisshandel, sexuell läggning eller religiösa frågor. De exemplifierar med hatbrotten på Utøya i Norge 2011 och attacken mot Charlie Hedbo i Paris 2015. Skolverket väljer i sitt exempel, riktat till lärare, månlandningen och Förintelsen. Man öppnar för en debatt om huruvida dessa oerhört väl dokumenterade händelser har ägt rum. 

Europarådet har lika stora problem som Skolverket. De skriver ”Hur bemöter man motstridiga sanningskrav bland eleverna? Ska läraren ta ställning i en fråga? Här gäller det att läraren inte känner sig obekväm eller att eleverna misstänker att läraren har en ”dold agenda”. 

Men sanningen är inte subjektiv eller relativ. ”Sanning” är något som bygger på empiri, vetenskapliga undersökningar av verkligheten. Det är vad skolan bör fokusera på.

Akademiledamoten och professorn i teoretisk filosofi, Åsa Wikforss, argumenterar väl kring detta. Hon gick på lärarutbildningen men vantrivdes eftersom ämneskunskaper inte räknades. I stället valde hon forskarutbildningen.

Wikforss inskärper att man för att kunna tänka kritiskt behöver faktakunskaper i det aktuella ämnet. Fakta är omständigheter som tillhör världen. Kunskap är något som vi människor kan ha eller sakna. Wikforss säger att ”kunskap är en övertygelse, som är korrekt, och som vi har på goda grunder”. Det är något annat än en åsikt, som helt kan sakna saklig grund. 

Skolan bör uppmärksamma eleverna på att vi alla har en bekräftelsebias, vi tar lättare till oss uppgifter som bekräftar de uppfattningar vi och vår omgivning redan har. Skolans uppgift är att lära ut både fakta och färdigheter, som analys och kritiskt tänkande. Det är så får vi en bättre förståelse för varandra, och historien.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från FolksamAnnons

Personlig rådgivning – som private banking, fast för alla

När börsen svajar, fonder tappar i värde och bankkonton ger låg ränta kan det vara skönt att få hjälp av en erfaren rådgivare i frågor som rör sparande och pension. Hos Folksam kan alla få kostnadsfri hjälp av professionella rådgivare så ofta eller sällan du själv önskar.

Få personlig rådgivning för dig och ditt kapital – läs mer här.

Private banking är någonting som brukar vara reserverat för en banks mest förmögna kunder. Genom tjänsten får man ofta personlig service kring bland annat kapitalförvaltning.

Folksam har valt att låta alla få kostnadsfri hjälp av professionella rådgivare. Det påminner om private banking – men en skillnad är att det inte krävs ett större kapital för att få hjälp.

– Här har vi något som blir allt mer unikt när allt fler banker och sparbolag nästan enbart fokuserar på webben. Det är en del av vårt DNA. Rådgivning är viktigt och skapar kundnytta för stora målgrupper. Vi tycker också att det är viktigt att rådgivningen erbjuds till alla, eftersom personer med normala inkomster ofta har minst lika stor nytta av rådgivning som personer med stora förmögenheter, säger Fredrik Nyberg som är rådgivningschef på Folksam.

– För den som inte är är särskilt intresserad eller insatt är traditionell förvaltning ett bra alternativ. Då får man sannolikt en god avkastning till låg risk och blir inte lika känslig för svängningar på marknaden, säger han.

Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.
Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.

Den som har hela eller delar av sitt pensionssparande i traditionell förvaltning – alltså att någon annan sköter pengarna åt en – kan få en lugn och trygg resa men använda sig av rådgivning för att ändå hålla löpande koll på sitt sparande och få råd kring hur man ska nå dit man vill.

Individuell genomgång

Man kan själv välja hur ofta – eller sällan – man vill prata med sin rådgivare. Under rådgivningsmötet får kunden en individuell genomgång av sina behov och hjälp med att balansera den egna ekonomin.

– Annars är en trend på finansmarknaden att man försöker styra kunderna bort från det personliga. Det kan fungera utmärkt om kunden vet att de behöver spara och hur det ska göra det. Men ofta kan man behöva hjälp med svåra ekonomiska beslut och det kan man få genom att prata med en erfaren rådgivare.

En grupp som ofta tar hjälp av rådgivare är personer som är 55+ som vill veta vad de ska få i pension, samla sina tjänstepensioner eller få hjälp att justera risknivån på sitt sparande.

– Det här är saker som man vill diskutera med sin rådgivare. Många vill ställa pensionen i relation till hur de har tänkt leva och få hjälp att få ihop livsplaneringspusslet.

En annan grupp som kan dra nytta av rådgivning är kvinnor med barn som tar eller har tagit större delen av ansvaret för vabb och föräldraledighet. Det påverkar pensionerna. För att täppa till det uppstådda pensionsgapet behövs ofta en plan för hela familjen som skapar rättvisa. Rådgivarna kan hjälpa till med att hitta en lösning för det.

Passa på att få kunnig hjälp – boka personlig rådgivning här

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera