ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

SKL ska inte driva höjd skatt för entreprenörer

  • Anders Knape (M), ordförande i SKL. Foto: HANS ALM

LEDARE. Beskatta familjeföretagare och entreprenörer hårdare – det är budskapet i den senaste ekonomirapporten från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Den presenterades i går och hade som huvudtema demografins utmaningar, alltså att det blir fler äldre, barn och unga samtidigt som antalet i arbetsför ålder ökar mycket mindre.

SKL riktar sin kritik mot rikspolitikerna. Det är förhållandet mellan staten och kommunsektorn som är ansträngt, att döma av rapporten. Här finns en del kritik som är helt rimlig, som att alltför stor del av statens bidrag till kommunerna och regionerna är öronmärkt för särskilda ändamål. Det leder inte sällan till att kostnaderna faktiskt ökar för vissa kommuner och att bidragen inte alltid passar med de specifika behov som en viss kommun har.

Rapporten genomsyras av det dystra konstaterandet att staten amorterar medan kommunsektorn står inför en ökad skuldsättning.

Och här ger sig SKL på entreprenörerna. I ett eget avsnitt i ekonomirapporten går SKL in på 3:12-skatten, alltså det system för hur entreprenörer betalar sin skatt. Organisationen kritiserar att den andel av ”ersättningen” från fåmansföretagare som deklareras som inkomst av tjänst har minskat. Detta förklaras av SKL med att reglerna har ändrats så att de har blivit förmånligare för entreprenörerna.

Enligt rapporten har uttag som beskattats som inkomst av tjänst (alltså till stor del kommunalskatt) ökat mindre än den del som beskattats som inkomst av kapital (en statlig skatt):

”Högre beskattade arbetsinkomster har omvandlats till lågbeskattad kapitalinkomst. En konsekvens är utebliven kommunalskatt på cirka 8 miljarder kronor.”

Att entreprenörsdrivna företag under de studerade åren (2013–2017) har gått bra och totalt sett bidragit till innovation, tillväxt och arbetstillfällen framstår nästan som ett problem för SKL.

Det sterila och statiska sätt som entreprenörer beskrivs på i rapporten är illavarslande.

Varför anser SKL att delägare i fåmansföretag ska beskattas hårdare? Vem har gett organisationen det mandatet? Den övervägande delen borgerligt styrda kommuner och regioner? Eller den moderatledda styrelsen i SKL?

SKL:s planekonomiska utvikning förtar det övriga budskapet i ekonomirapporten. Det skulle vara klädsamt om kommunernas företrädare kunde vara tydligare med var värdeskapandet sker i svensk ekonomi – i näringslivet.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer