Skattesmällen mot Sverige måste mildras

LEDARE. Sverige kan förlora uppemot 70 miljarder kronor i årliga skatteintäkter i framtiden när det nya globala systemet för bolagsbeskattning blir verklighet, har Di rapporterat. Det finns all anledning att vara orolig för utvecklingen även om det återstår en stor mängd detaljer och en politisk överenskommelse mellan mer eller mindre villiga länder.

Magdalena Andersson med sin franska motsvarighet Bruno Le Maire i Stockholm för ett år sedan.
Magdalena Andersson med sin franska motsvarighet Bruno Le Maire i Stockholm för ett år sedan.Foto:Naina Helén Jåma

Det började för ungefär tio år sedan med att tillväxtländer ville ha del av bolagsskatteintäkter från företag som är verksamma i deras länder. I många år har denna fråga diskuterats i G20-kretsen, som har gett OECD i uppdrag att utarbeta ett förslag. Projektet kallas BEPS (Base Erosion and Profit Shifting).

Det kommer sannolikt att bli en överenskommelse – tidsplanen är till november i år – men även efter en sådan kommer många oklarheter att finnas kvar.

När bolagsskattebasen förändras kommer svenska exportföretag att behöva dela upp bolagsskatten och inte bara betala den i Sverige utan också i andra länder, till dessa länders skattesats. För Sverige, som har en liten hemmamarknad, kommer detta att innebära en stor förändring.

De senaste åren har en annan aspekt av internationell beskattning blivit storpolitik, det handlar om de digitala jättarna. Denna ”digitalskatt” skulle betalas utifrån omsättningen i stället för utifrån resultatet och tas upp av de länder där företagen har försäljning. Det är Frankrike som har varit drivande i detta, och även om de har gett upp idén om att den ska vara omsättningsbaserad, så finns ambitionen kvar.

Man skulle kunna säga att Frankrike och USA står på var sin sida i det globala kriget om skatterna. Frankrike vill ha en ny princip, utan större tanke på att det skulle gälla även egna jätteföretag, låt oss säga Louis Vuitton/Moët Hennessy. USA vill å sin sida att företag ska kunna välja om de vill använda sig av den nya OECD-skatten eller inte, oklart hur.

Det viktigaste för utvecklingsländers skatteintäkter är inte att få del av utländska bolagsskatter utan att få ordning på sin egen skatteuppbörd. En fungerande inkomstskatt och moms skulle ge många gånger mer pengar.

EU-kommissionen har fått backa från sina egna förslag om en ny sorts bolagsskatt efter motstånd från bland andra Sverige, men har inte gett upp. Den nya kommissionen har lovat komma tillbaka med ett nytt förslag om OECD misslyckas. 

I värsta fall drabbas Sverige dubbelt. Skatteintäkterna minskar. Och svenska exportföretag flyttar produktion utomlands för att få möjlighet till avdrag i de länder som i framtiden ska debitera bolagsskatt.

Därför måste den svenska regeringen fortsätta att vara mycket aktiv i förhandlingarna för att begränsa skadeverkningarna.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?