1515

Skattekrediten kan ge problem för svaga bolag

Den nya skattekrediten som kommer att införas är ett dyrt lån. Eftersom räntan inte är avdragsgill kommer den att motsvara en bankränta på 6,6 procent.

Ränta.
Ränta.Foto:Henrik Montgomery/TT

Frågan är hur denna nya möjlighet ska bli till hjälp för företagen. För dem som förutser att efterfrågan kommer att återvända snart kan det bli ett bra stöd. Men för alla de företag som just nu inte ser någon ände på krisen gäller det att agera rätt om de vill använda skattekrediten.

Det handlar om att man kan få anstånd i ett år med högst tre månaders inbetalningar av preliminärskatt, arbetsgivaravgifter och moms. Men vad händer om det inte kommer någon vändning, och företaget ändå måste sättas i konkurs?

 

Då vill det till att företaget har gjort allt i rätt ordning. Man måste ansöka om anstånd innan förfallodagen för betalningen infaller. Annars är risken att företagaren får ett personligt betalningsansvar enligt reglerna om företrädaransvar. Lagen träder i kraft den 7 april, och nästa förfallodag är den 14 april. Sju dagar inklusive en hel del röda påskdagar. Hur ska Skatteverket kunna hantera alla ansökningar?

Skatteverket meddelar dock att det inte finns några formkrav för ansökan och att man kan ansöka redan nu, så handläggs ansökan den 7 april.

Dessutom kan man redan i dag ansöka om anstånd enligt den befintliga skatteförfarandelagen, men då krävs att man kan visa att inbetalning kommer att kunna ske när denna typ av anstånd löper ut (normalt två månader) och alltså att betalningsproblemen är tillfälliga. Hur många kan leva upp till det kravet när ekonomin har tvärstannat?

De här reglerna kräver att desperata företagare som har fått säga upp sina anställda, och måste hantera deras oro, och dessutom bekymrar sig för den kommande hyresbetalningen för andra kvartalet också måste tänka på att göra ansökningar på rätt sätt. Möjligheten att betala för konsulthjälp kanske inte finns kvar för de värst utsatta.

Om myndigheterna bjuder till och tolkar reglerna maximalt generöst kan detta fungera, även om det inte leder till mer än ett utdraget förlopp för de svagaste företagen.

När allting har lugnat sig bör politikerna avskaffa företrädaransvaret. Det slår orimligt hårt även mot hederliga företagare som bara har misslyckats med lönsamheten och hamnar på obestånd.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?