Hoppa till innehållet

Annons

Skandalöst att fondbolagen utesluter Saab

Saabs vd Micael Johansson är frustrerad. I en Di-intervju på fredagen kritiserar han att institutioner och fondbolag klassar försvarsindustrin som en icke hållbar investering, vilket påverkar möjligheten för Saab att attrahera kapital.

OHÅLLBART? Saabchefen Micael Johansson med försvarsminister Peter Hultqvist och Saabordföranden Marcus Wallenberg. Saab är en klandervärd investering enligt svenska fondbolag.
OHÅLLBART? Saabchefen Micael Johansson med försvarsminister Peter Hultqvist och Saabordföranden Marcus Wallenberg. Saab är en klandervärd investering enligt svenska fondbolag.Foto: Henrik Montgomery

Vi talar alltså om ryggraden i svensk försvarsindustri. Saab är leverantör av Sveriges största industriprojekt genom tiderna, Gripen. Och av mycket annan försvarsmateriel, framför allt nästa generations ubåtar. Det handlar om en av Stockholmsbörsens högteknologiska giganter.

Försvarsbolagen betraktas nu som paria på aktiemarknaden. Stora fondbolag vill inte ha med dem att göra. EU-systemet kan komma att utestänga investeringar i dessa bolag genom sin taxonomi.

Handelsbankens fonder har meddelat att man inte investerar i försvarsindustri. Ett likartat ställningstagande har SEB i sin fondverksamhet. Ja, just SEB. Som ingår i samma sfär som Saab. Och har samma styrelseordförande.

Financial Times skrev för övrigt i förra veckan att en svensk bank, utan namns nämnande, hade nekat krediter till ett lettiskt försvarsbolag med hänvisning till etiska riktlinjer. 

Klassning av försvarsindustrin som icke hållbar får följdkonsekvenser även för andra investerare. Nordea har avslutat sin bevakning av Saab på grund av minskande intresse från institutionerna. 

Så här kan vi inte ha det. Krisen vid Ukrainas gräns dominerar samhällsdebatten i hela Europa. I Sverige råder övergripande politisk enighet om Försvarsmaktens roll. Politiker från vänster till höger säger ungefär samma sak, att försvaret handlar om att stå upp för demokrati och för länders rätt att själva bestämma sin säkerhetspolitik och sin samhällssyn.

Att finansbranschen utmålar Saab som ett suspekt företag är bisarrt. Att man framhärdar med detta i det upptrappade säkerhetspolitiska läget är ansvarslöst.

Fondbolagen vill, att döma av ett uttalande från Handelsbanken Fonder till tidningen Affärsvärlden, inte investera i Saab, ett av Stockholmsbörsens främsta bolag, för att de är övertygade om att deras kunder, svenska folket, ”vill ha den här typen av exkludering”, alltså att de inte stöder sin försvarsindustri.

Så går det till när man sprider bilden av en vacklande försvarsvilja i Sverige.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera