1515

Skäl till fortsatt optimism trots valresultatet i Polen

LEDARE. Valresultatet i Polen blev en besvikelse. President Andrzej Duda blev omvald med en knapp marginal. Valdeltagandet blev historiskt högt – drygt 20 miljoner, av landets 38 miljoner invånare, röstade i presidentvalets andra omgång. Mindre än en halv miljon röster skiljde kandidaterna åt i slutändan.

OMVALD. Polens president Andrzej Duda omvald för fem nya år, och han lär fortsätta att sätta sin signatur på varje lagförslag från regeringen som ämnar montera ned den liberala demokratin.
OMVALD. Polens president Andrzej Duda omvald för fem nya år, och han lär fortsätta att sätta sin signatur på varje lagförslag från regeringen som ämnar montera ned den liberala demokratin.Foto:Petr David Josek

Förlusten för Warszawas borgmästare Trzaskowski är djupt beklaglig. Detta innebär att Polen kommer att fortsätta i auktoritär riktning och att det populistiska och nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa, PiS, kommer att kunna fortsätta politisera rättsstaten och de fria medierna. Kringskära minoriteters rättigheter och montera ned den liberala demokratin. De kommer att gå så långt som EU och EU:s domstolar tillåter dem att göra. Utvecklingen i Ungern visar att PiS kommer att kunna riva ned mycket innan det blir som Polens förre president Lech Wałęsa uttryckte i en intervju med Sveriges Radio (12/7) – att Polen borde kastas ut ur EU om de inte följer unionens regler.

De få ljuspunkter i presidentvalet står att finna i den nedbrutna valdatan. Trzaskowski vann en majoritet av rösterna i alla ålderskategorier under 50 år, medan president Duda vann i alla över 50 år. Framtiden tillhör, på så vis, Trzaskowski och det liberalkonservativa partiet Medborgarplattformen, PO. Dessutom har valet mobiliserat, och delvis enat, oppositionen. Inför parlamentsvalet 2019, då PiS-regeringen blev omvald med stärkt mandat, var oppositionen splittrad och någorlunda defaitistisk. Det fanns en utbredd uppfattning att det på förhand var givet att PiS skulle vinna valet; att regeringspartiet var en omöjlig motståndare. Sommaren 2020 kraftsamlade oppositionen och kunde på riktigt utmana styret. Inför parlamentsvalet 2023 bör det nu finnas tillräckligt med optimism och stort engagemang för att ta upp kampen om regeringsmakten.

Därtill är det viktigt att komma ihåg att Polen är mer än bara staten och statsmakten. Polen kommer fortsättningsvis att vara en stor exportdestination för Sverige, en populär studie- och reseort för många svenskar och de större städerna styrs fortfarande av politiker från Medborgarplattformen. Den vackra naturen kommer att bestå och de trevliga sandstränderna vid Östersjön kommer att finnas kvar. Korv, piroger och polsk öl kommer fortsatt att vara gott på någon restaurang på en bakgata i Kraków, Gdańsk eller Poznań.


Innehåll från DirektoAnnons

Samarbetet som ger dig bästa servicen när du ska köpa bostad

Hemad Razavi, grundare och vd, Direkto. Liza Nyberg, vd, Svensk Fastighetsförmedling och Ordförande, Direkto.
Hemad Razavi, grundare och vd, Direkto. Liza Nyberg, vd, Svensk Fastighetsförmedling och Ordförande, Direkto.

Att hitta det bästa lånet för en bostad kan vara svårt, det finns många aktörer på marknaden, låneprocessen är tidskrävande och ibland komplicerad och det är svårt att få rådgivning när man behöver det. Därför väljer många ett bolån från banken de alltid varit kund hos trots att det kanske inte är det bästa alternativet. Så behöver det inte längre se ut. Tack vare Svensk Fastighetsförmedlings förvärv av Direkto är det nu möjligt att få hjälp med bolånet på ett smidigt och snabbt sätt. 

Den oberoende mäklarkedjan Svensk Fastighetsförmedling har funnits i 85 år och arbetar ständigt med att driva utvecklingen av fastighetsbranschen. Under deras år som aktiva har de vid varje tillfälle legat i framkant, de var först med att anställa kvinnliga mäklare, införde söndagsvisning och var med och grundande Hemnet. Med förvärvet av Direkto är de nu ensamma på marknaden med att erbjuda bolåneförmedling till sina kunder.

– Vi tittar mycket på hur vi kan bredda vårt erbjudande och nyttja vår oberoendeställning. En viktig del i det arbetet är förvärvet av Direkto. För oss handlar det om att vi tror på att hjälpa kunden på ett smidigt och snabbt sätt. Kunden kan komma till Svensk Fast för att titta på en bostad och sedan få service i världsklass kring bolånet genom Direkto, det blir det bästa av två världar, säger Liza Nyberg, vd, Svensk Fastighetsförmedling och ordförande på Direkto.

Skapar nytta för kunden och banken

I dag är det vanligt att kunderna drar sig för att ta kontakt med sin bank innan budgivningen är igång och man akut måste lösa ett lånelöfte. Bankerna har dessutom stängt kontor och deras tillgänglighet minskar år efter år. Det finns heller inte tid för jämförelse när det är bråttom och man dras med ett dåligt samvete för att man inte har jämfört. Direkto blir en viktig länk vid rätt tillfälle mellan banken och kunden som gynnar båda sidor.

– Det finns ett stort behov av den här tjänsten hos både kunderna och bankerna. Det Direkto levererar idag är å ena sidan expertrådgivning, jämförelse och stöd till kunderna genom bostadsaffären, och å andra sidan avlastning för bankerna och vi blir därför en effektiv distributionskanal för dem. Vi fyller viktiga funktioner för bägge parter, säger Hemad Razavi, grundare och vd, Direkto.

Fokuserar på hållbarhet

Målet för Direkto och Svensk Fastighetsförmedling är att bidra till ekonomisk och social hållbarhet. Som en neutral part fokuserar Direkto på att bygga en långsiktigt ekonomisk hållbar situation för kunden. 

– Ekonomisk hållbarhet är en kärnfråga för oss. För att exemplifiera. Med det låga ränteläget som råder är det lätt att gå för långt som bostadsköpare. Här är vi med och ger råd till kunderna. Det är heller inte bara den lägsta räntan som är viktig, utan man behöver t.ex. en bra mix av bindningstider som är anpassad till varje kunds behov och livssituation. Vi kan bidra med kunskapsöverföring på ett neutralt sätt och skapa ekonomisk hållbarhet för kunden, säger Hemad Razavi. 

– Svensk Fastighetsförmedlings mål är skapa ett hållbart boendeliv, där vi sammanför drömmar och förhoppningar för de många människorna. Vi vill hjälpa kunden att få ett boende som är anpassad till hens livssituation och se till att finansieringen blir den bästa möjliga, avslutar Liza Nyberg. 

Läs mer om Direkto bolån. 

Om Direkto

Direkto grundades 2014 av Hemad Razavi och är ett bostadskreditinstitut som förmedlar bostadslån och privatlån. Huvudägare i Direkto är Svensk Fastighetsförmedling - Sveriges största oberoende bostadsförmedlare – som gör ca 30 000 bostadsaffärer per år till ett värde motsvarande ca 80 miljarder.

Mer från Direkto

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Direkto och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?