Annons

Skäl till fortsatt optimism trots valresultatet i Polen

LEDARE. Valresultatet i Polen blev en besvikelse. President Andrzej Duda blev omvald med en knapp marginal. Valdeltagandet blev historiskt högt – drygt 20 miljoner, av landets 38 miljoner invånare, röstade i presidentvalets andra omgång. Mindre än en halv miljon röster skiljde kandidaterna åt i slutändan.

OMVALD. Polens president Andrzej Duda omvald för fem nya år, och han lär fortsätta att sätta sin signatur på varje lagförslag från regeringen som ämnar montera ned den liberala demokratin.
OMVALD. Polens president Andrzej Duda omvald för fem nya år, och han lär fortsätta att sätta sin signatur på varje lagförslag från regeringen som ämnar montera ned den liberala demokratin.Foto:Petr David Josek

Förlusten för Warszawas borgmästare Trzaskowski är djupt beklaglig. Detta innebär att Polen kommer att fortsätta i auktoritär riktning och att det populistiska och nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa, PiS, kommer att kunna fortsätta politisera rättsstaten och de fria medierna. Kringskära minoriteters rättigheter och montera ned den liberala demokratin. De kommer att gå så långt som EU och EU:s domstolar tillåter dem att göra. Utvecklingen i Ungern visar att PiS kommer att kunna riva ned mycket innan det blir som Polens förre president Lech Wałęsa uttryckte i en intervju med Sveriges Radio (12/7) – att Polen borde kastas ut ur EU om de inte följer unionens regler.

De få ljuspunkter i presidentvalet står att finna i den nedbrutna valdatan. Trzaskowski vann en majoritet av rösterna i alla ålderskategorier under 50 år, medan president Duda vann i alla över 50 år. Framtiden tillhör, på så vis, Trzaskowski och det liberalkonservativa partiet Medborgarplattformen, PO. Dessutom har valet mobiliserat, och delvis enat, oppositionen. Inför parlamentsvalet 2019, då PiS-regeringen blev omvald med stärkt mandat, var oppositionen splittrad och någorlunda defaitistisk. Det fanns en utbredd uppfattning att det på förhand var givet att PiS skulle vinna valet; att regeringspartiet var en omöjlig motståndare. Sommaren 2020 kraftsamlade oppositionen och kunde på riktigt utmana styret. Inför parlamentsvalet 2023 bör det nu finnas tillräckligt med optimism och stort engagemang för att ta upp kampen om regeringsmakten.

Därtill är det viktigt att komma ihåg att Polen är mer än bara staten och statsmakten. Polen kommer fortsättningsvis att vara en stor exportdestination för Sverige, en populär studie- och reseort för många svenskar och de större städerna styrs fortfarande av politiker från Medborgarplattformen. Den vackra naturen kommer att bestå och de trevliga sandstränderna vid Östersjön kommer att finnas kvar. Korv, piroger och polsk öl kommer fortsatt att vara gott på någon restaurang på en bakgata i Kraków, Gdańsk eller Poznań.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?