Annons

Skål för fosterlandet

Våren 2020 kom svenska flaggan in till centrum i svensk politik. Den satt på varje ministerkavaj och stod som bakgrund vid varje presskonferens. Till och med när Socialdemokraternas ordförande höll sitt förstamajtal stod den svenska flaggan bakom honom, inte partiets röda.

TALL. Svensk nationell identitet och nationalromantik har påfallande ofta mer handlat om natur än kultur.
TALL. Svensk nationell identitet och nationalromantik har påfallande ofta mer handlat om natur än kultur.Foto:Janerik Henriksson/TT

Nationalmysticismen kom också tillbaka, men i dess lite ädlare form, det vill säga från vänster. Den svenska exceptionalismen i bekämpningen av epidemin förklarades av en speciell nationalkaraktär. Samma krafter som under 20 år förklarat att det inte finns något som kan kallas svenska värderingar menade nu högstämt att nationen visat sin själ, sin unika tillit, rationalitet och upphöjda lugn när folket varje dag klockan 14 samlade sig vid radioapparaterna för att lyssna på Folkhälsomyndigheten.

Kritikerna mot den svenska strategin fyllde i spegelbilden med att Sveriges ovanliga strategi berodde på Sveriges ovanliga oerfarenhet av riktiga krig. Sveriges väg var framför allt svensk, menade kritikerna, präglad av ett folk som inte inser plikten att skydda liv.

Man kunde kanske annars tro att länder med erfarenhet av krig också har en vana vid dödsoffer och att fredsskadade länder inte tål något. Men Sverige, menade man, var helt annorlunda, en unik ö i en värld av samvetsömma och livsbejakande lockdownländer. Som Kina?

Om debatten om nationen våren 2020 visar något är det kanske nationalkaraktärens låga förklaringsvärde. Den säger inte så mycket. Varför Sverige hamnade där man gjorde och om det var rätt återstår att se men en mer närliggande förklaring än vad som hände på 1940-talet är att strategin var enligt beredskapsplanen för pandemier från 2019. Och att myndigheternas breda folkhälsoarbete med vaccin, barnavårdscentraler och mödravård har gott rykte.

Andra mer handgripliga faktorer som rimligen spelar roll är att Sverige har en svag regering, en svag regeringschef från ett splittrat parti med ett svagt mandat som inte lämnar utrymme för improvisationer samt starka myndigheter som lätt tar initiativ. Så mycket mer mystiskt eller typiskt svenskt är det inte.

Därför är det klokt att även nationaldagen denna speciella vår 2020 hålla fast vid en sann svensk tradition. Svensk nationalromantik har klokt nog oftast lämnat nationalkaraktären därhän och i stället längtat efter stenarna där barn jag lekt.

Det är en ynnest att känna starkt för en plats och för ett landskap och svenskarna är att gratulera för sina känslor. Svenska berg och dalar är inte omedelbart förföriska men ändå har folket som bott här återkommande uttryckt sin kärlek till naturen. De stora folkkära författarna och visdiktarna är utpräglat naturromantiska och heidenstamska i sin längtan efter barndomslandskap. Till det steniga småländska höglandet hos Vilhelm Moberg och Astrid Lindgren, till Västerbottens stilla nejder ner mot älven hos Sara Lidman och PO Enquist.

Till och med den numera ganska stora huvudstaden besjungs helst för sina vattenspeglar, en blandning av sött och salt, svartsjukt vaktade av stadens Skönhetsråd.

Att definiera sig som ett landskap med ovanligt raka furor snarare än en kulturtradition har sina fördelar. Det ger frihet att ändra sig, att ge sig hän åt franska, tyska eller engelska impulser, att ta hem idéer om storskalig malmbrytning och pappersindustri, att bli det mest globaliserade landet i världen, och ändå vara helt säker på att Sverige är svenskt, tallen lyser ju fortsatt röd i kvällsljuset.

Den naturnära identiteten skapar i bästa fall också ett slags ansvar. Svenskarna är långt ifrån prickfria i sin naturvård, men man gör inte vad som helst med en plats eller ett landskap som man har känslor för och man håller det gärna rent.

Svenskarna är inte heller prickfria i sin botanik, men det finns ändå en lite uppfodrande självbild av att kunna skilja på ask och alm, peka ut gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol och att kunna urskilja lövsångarens vemodiga kvällssång i juni. Han har flugit hit från vinterkvarteren i Centralafrika någon vecka efter honan och besjunger flitigt sin plats på jorden fram till midsommar. Han är ett föredöme.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från NanexaAnnons

Nanexa växer – nytt projekt och egen produktportfölj

Nanexa skapar effektivare läkemedel för framtiden.
Nanexa skapar effektivare läkemedel för framtiden.

Att styra och förlänga frisättningen av läkemedel i kroppen är av stor vikt för att skapa effektiva läkemedel. Det kan underlätta mycket för patienten och frigör stora resurser inom vården. Det finns ett stort intresse från läkemedelsindustrin att utveckla långtidsverkande läkemedel för behandling av många sjukdomar.

Med sin patenterade teknologi PharmaShell® styr Nanexa frisättningen av läkemedel i kroppen genom att belägga extremt små läkemedelspartiklar med ett nanotunt skal som långsamt löser upp sig och frisätter läkemedel under en längre tid, från en vecka till sex månader. Nanexa utvecklar nu en egen produkt, NEX-18, baserad på PharmaShell® som förväntas förenkla behandlingen för patienter med MDS Leukemi. 

– Vi har startat ett eget produktprojekt inom cancerområdet, NEX-18, för att förbättra en befintlig produkt som används vid behandling av MDS Leukemi. NEX-18 gör att patienten kommer kunna ersätta månadsvis återkommande sju dagars injektioner med en injektion per månad. Det frigör mycket tid för både patient och vård samt möjliggör att negativa biverkningar minskar, säger David Westberg, vd på Nanexa.

Läs mer om bolaget.

Mångsidig teknologi – många fördelar

En stor fördel med PharmaShell-teknologin är att den inte är begränsad till att fungera med ett visst läkemedel utan den kan användas brett. Både små syntetiska molekyler samt biologiska såsom peptider och proteiner. Något som flera bolag inom läkemedelsindustrin har uppmärksammat under det senaste året.

– Det har varit ett väldigt spännande år för Nanexa. Vi har nu nio projekt med totalt sex olika läkemedelsbolag och veterinärmedicinska bolag som alla håller på att utvärderas. Vi har fått upp ett riktigt bra moment i bolaget, en rörelse framåt, det ska vi förvalta samtidigt som vi ser möjligheter att utöka vår portfölj med ytterligare intressanta egna produktprojekt, avslutar David Westberg. 

Fakta

Nanexa AB är ett nanoteknologiskt drug delivery-företag som fokuserar på utvecklingen av PharmaShell® som är ett nytt och banbrytande drug delivery-system som bedöms ha en stor potential inom ett flertal substanstyper och indikationsområden. Inom ramen för PharmaShell® utvecklar Nanexa egna projekt och har samarbetsavtal med flera läkemedelsbolag, däribland AstraZeneca.

Mer från Nanexa

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nanexa och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?