Annons

Skadligt S-förslag om ny förmögenhetsskatt

Socialdemokraterna och Magdalena Andersson vill återinföra förmögenhetsskatten. Partiet är därmed berett att äventyra två decenniers framgångar, då innovationsföretag och startups har blomstrat och bidragit starkt till Sveriges tillväxtpotential.

DN 29/5.
DN 29/5.

Socialdemokratin har nu gått hela varvet runt. Det verkar som om minnet av 1970- och 1980-talen har försvunnit, då Sveriges ekonomi stagnerade under ett bisarrt skattetryck och framför allt drakonisk utformning av olika skatter. Företagsägare fick omvandla sig till stiftelser, de smartaste innovatörerna emigrerade, familjeföretag gick under. Två av dåtidens internationellt mest kända svenskar, Astrid Lindgren och Ingmar Bergman, protesterade mot de skatter de utsattes för. Den sistnämnde emigrerade. Detta utan att 1970-talets socialdemokrater gjorde någonting nämnvärt för att ändra situationen.

Situationen då bestod av en giftig brygd av förmögenhetsskatt, arvsskatt, skyhöga marginalskatter på arbete och en syn på företagare som fifflare. Vad händer när en eller flera av dessa ingredienser kommer tillbaka?

S har i sina tidigare populistiska utspel varit noga med formuleringarna. Det har inte hetat ”förmögenhetsskatt” utan ”skatt på förmögna”. Allt för att kunna hävda att den gamla förmögenhetsskatten inte skulle stå modell. 

Med lördagens utspel i DN bryter Magdalena Andersson med detta. Nu är det ingen tvekan om att det är en förmögenhetsskatt enligt gammalt snitt som är aktuell. Det framgår av passusen om att fastigheter ska undantas. Om den nya skatten inte skulle tas ut på just tillgångar vore ett sådant undantag inte aktuellt. För övrigt kan tilläggas att undantaget inte gör förmögenhetsskatten bättre. De omfattande skadeverkningarna uppstår ändå, även den gamla hade undantag. Och dessutom vill Socialdemokraterna att fastigheterna ska få en egen ny skatt. 

Förmögenhetsskatten avskaffades 2007. I samband med detta ville alliansregeringen först behålla insamlingen av uppgifter om tillgångar och därmed ett fastställande av storleken på förmögenheten på individnivå. Men efter hård kritik, inte minst från den här ledarsidan, backade Anders Borg och bankerna blev inte längre skyldiga att rapportera tillgångar till Skatteverket. Detta var viktigt, för så länge förmögenhetsuppgifterna fanns där skulle det vara tekniskt mycket enkelt att återinföra skatten.

Socialdemokraternas första steg måste alltså bli att återstarta själva förmögenhetstaxeringen. Finansbolag ska rapportera in saldon. Svenska skattehandläggare ska jaga tillgångar utomlands. Värdet på onoterade aktier ska börja fastställas. Skatteverkets handläggare måste också börja följa auktionssajter, så att man vet om människor köper skattefri konst eller om det är skattepliktiga tillgångar. Företag måste noga överväga på vilken lista de ska notera sina aktier. Och den som vinner 15.000 kronor i månaden på Triss får räkna med att totalbeloppet ska tas upp som förmögenhet. Att man ännu inte har sett röken av pengarna spelar ingen roll i detta sammanhang. Det vet Magnus Uggla som förmögenhetsbeskattades för överlikviditet i sitt privata bolag, och ofrivilligt fick ge namn åt lex Uggla.

Det var så här det var och det kommer att bli något liknande om förmögenhetsskatten ska återinföras. Det måste ju avgöras vad som är skattepliktigt, och hål måste täppas till så att människor inte undviker skatten. Allt för att få in några ynka skattemiljarder.

Det är rättviseargumentet som står i fokus för S. Men rättvisa är lika rätt till välfärdens tjänster, som skola och vård. Skatter är ett ineffektivt sätt att försöka omfördela resurser. Skadeverkningarna av ett felaktigt skattesystem blir snabbt oöverskådliga.

Den ena sidan i svensk partipolitik rusar nu snabbt vänsterut. Vänsterpartiets negativa syn på företagande och värdeskapande känner vi till. Miljöpartiet gjorde i fredags en vänstergir med ett förslag om kraftigt höjd kapitalskatt och progressiv fastighetsskatt. Och Socialdemokraternas ledning har nu alltså föreslagit ett återinförande av den kanske mest destruktiva skatt som Sverige har haft de senaste årtiondena. Magdalena Anderssons förflyttning i skattefrågan måste tas på största allvar. 

 

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera